Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: CAT S61

Känslig men hård

Med en omfattande arsenal sensorer och robust inpackning är CATs senaste toughphone ett mångsidigt powertool.

Av / 2018-07-02 - 11:05
CAT S61

Home tycker

  • Hantverkarens bästa vän, fullproppad med kul och – ibland – praktiska sensorer. Bästa toughphone-mobilen hittills.
  • Jösses en sådan prislapp! Prestanda som en mellanklassmobil från förra året. Sensorerna är inte särskilt exakta. Ingen fingeravtrycksläsare.

Smartmobiler är fantastiska, men de flesta är ömtåliga också. Ett fall från bara en halvmeter kan innebära tusentals kronor i reparationskostnader för att byta skärmen och baksidan. Och en regnskur eller ett besök på stranden kan bli ännu dyrare. Lösningen för både de allra fumligaste och de som arbetar utomhus kan vara en så kallad toughphone – alltså en extra robust mobil.

CAT är ett välkänt namn när det gäller sådana. Ett märkesnamn som för tankarna till gula industrimaskiner och robusta arbetskläder. Telefonerna byggs dock på licens från British Bullit Group.

S61 är märkets senaste toppmodell. Den liknar föregångaren S60 men innehåller så många uppdateringar att den gott hade kunnat heta S70.

Det handlar om en ganska så diskret inpackning för att vara en toughphone (det vill säga: den är inte gjord av illgul plast). En smal aluminiumkant ramar in en 5,2-tums Full HD-skärm med Gorilla Glass 5. Android-knapparna längst ner är fysiska, vilket bör vara det tåligaste. En ”antenn” i övre högra hörnet täcker en av telefonens specialiteter: den infraröda kameran. Baksidan är överdragen med räfflat gummi vilket ger ett säkert grepp. Hela telefonen är 1,3 cm tjock – alltså dubbelt så tjock som vanliga 5,2-tumsmobiler.

Cat S61 Front Angled 37515 38049
(Foto: Tillverkare)

Mäter luft, värme och avstånd

Annons

CAT S61 tar priset för flest ovanliga sensorer i en mobil hittills. Utöver de helt godkända kamerorna på 16 Mp (baksida) och 8 Mp (selfie) är den utrustad med infraröd kamera, lasertumstock och föroreningsmätare!

Den infraröda FLIR-kameran kan – förutom att vara ett perfekt partytrick – användas för att registrera värmeförluster och kallras i byggnader. Mätområdet sträcker sig till och med från –20 till +400 grader. Behöver du en FLIR-kamera på jobbet är bara kameran nästan värd telefonens pris på egen hand.

Den infraröda kameran introducerades i CAT S60, men laseravståndsmätaren är helt ny och inget vi har sett i någon mobiltelefon förut. Den är smart, men det finns ett par begränsningar. För det första kan den bara mäta med bra noggrannhet upp till 80 centimeter. För det andra är mätningen varken snabb eller stabil. Kameran måste fokusera på den röda laserpekaren för att mäta avståndet, och det har den svårt för även i normal inomhusbelysning. Vem som behöver göra avståndsmätningar inom en armlängds avstånd är också ytterst tveksamt.

Sist men inte minst är CAT S61 utrustad med en luftkvalitetsmätare, som mäter halten av organiska föreningar (VOC) i rummet, samt temperatur och luftfuktighet. VOC-sensorn reagerar på många olika ämnen, några av dem är färgångor, tobaksrök och avgaser från bilar. Lyckligtvis visade mätningen att inomhusklimatet på kontoret låg mellan utmärkt och ganska bra. Det var värre ute i trafiken i centrum.

En sensor som däremot saknas är fingeravtrycksläsaren. Det känns konstigt gammaldags när man är van vid att klara av de flesta inloggningar i appar med tummen, men eftersom telefonen är byggd för att kunna skötas med våta, smutsiga fingrar så skulle en fingeravtrycksläsare förmodligen misslyckas.

Tät, tätare, tätast

Det finns vattentät och vattentät – och så finns det vattentät! De flesta helt vattentäta telefonerna är IP67-klassade. Det betyder att de tål att ligga på en halv meters djup i en halvtimme. S61 uppfyller dessutom både IP68- och IP69-standarden, vilket enligt CAT innebär att mobilen överlever minst en timme på tre meters djup – även i saltvatten. Den ska också kunna tåla fritt fall från 1,8 meter, rakt ner i ett betonggolv.

Vi har förgäves försökt att både dränka och slå ihjäl S61, utan att lyckas. Den fungerar fortfarande, trots ett par repor i aluminiumramen.

CAT S61 used to match temperature of glucose injection to body temperature 37508 38057
(Foto: Tillverkare)

Förnuftig hårdvara

Toughphone-mobiler brukar tyvärr halka efter sina mer lättförstörbara släktingar när det gäller tekniska data. De flesta jag har haft i handen har ärligt talat varit tekniskt föråldrade redan när de lanserats. Fullt så illa står det inte till med CAT S61. Processorn är en åttakärnig Snapdragon 630 på 2,2 GHz. Det är en CPU man hittar i mellanklasstelefoner från 2017 och första halvan av 2018. Till exempel Asus Zenfone 4 och Sony Xperia XA2.

Det finns 4 GB RAM och 64 GB minne ombord. Det är fullt tillräcklig för det mesta. Skulle lagringsutrymmet inte räcka till går det att utöka med upp till 256 GB på ett microSD-kort. Det kostar dock den ena SIM-kortplatsen.

Skärmen har – äntligen – blivit Full HD. Och en riktigt anständig sådan. Så att man kan titta på sina bilder i ordentlig kvalitet när man bläddrar på skärmen med leriga fingrar i ösregnet.

Benchmarks

Snapdragon 630-processorn är inte precis den senaste tekniken, men levererar solida vardagsprestanda och är till på köpet ekonomisk med batteriet. I Geekbench får den 882 poäng singelcore och 4216 multicore. Det är ungefär hälften av vad Samsung Galaxy S9+ klarar av.

Antutu 3D-testet sätter prestanda i perspektiv. 89 590 är dubbelt så högt som föregångaren S60. Men trots att den rena processorkraften hamnar någorlunda i mitten av alla telefoner som testats med AnTuTu 7-appen så är hela 85 % av de testade telefonerna snabbare än CAT S61.

Ett område där en toughphone skiljer sig från normala smartmobiler är batteritiden. Cat S61 är inget undantag. Batteriet med 4 600 milliamperetimmar orkar hålla igång telefonen i flera dagar, så fort du har tröttnat på att leka med FLIR-kameran och lasermätaren. I PC Mark-batteritestet höll S61 ut i mer än 10 timmar!

CatS61 Snow 37520 38046
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

CAT S61 är det mest helgjutna exemplet på en stabil men ändå användbar arbetstelefon som den här testaren någonsin har haft i sina mjuka kontorshänder. När det gäller prestanda kör S61 alla relevanta appar utan problem. Att den inte kommer i närheten av Samsung Galaxy S9+ behöver inte vara något problem eftersom CAT har andra prioriteringar. Med sin arsenal av sensorer kan S61 bli ett av de mest användbara redskapen i verktygslådan. Och det robusta utförandet garanterar att den fortsätter att fungera. Men den kostar!

Karakter
CAT S61

1 reaktion på ”CAT S61”

  1. Hej, jag har en S 60 nu snart 3 år gammal och visst har denna telefonen svagheter.
    Skalet är outstanding till att skydda telefonen.
    Men det 1:a som ramlade av efter garantitiden var metalskyddet under skärmen och mellan tryckknapparna.
    Därefter 2:a delen som lossnade var luckan till hörlursuttaget som sitter nedtill i vänstra hörnet.
    Det 3:e som lossnade och försvann var luckan till laddningsuttaget.
    Så visst blir man besviken på att konstruktörerna har missat dessa viktiga detaljer då det konstruerat telefonen i övrigt mycket bra.
    Jag arbetar inom sjöfarten och ser nu också att även lotsarna skaffar denna robusta telefon.
    Om dessa 3 sas ramla av grejorna görs hållbarare är telefonen så gott som gångtidsförlängd till ny teknik tar över kommunikatioen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

Ljud & Bild