Många klarar sig alldeles utmärkt med en bra kompaktkamera. Fast det finns gränser för hur bra bilderna kan bli. Växer man ifrån begränsningarna ligger det nära till hands att fundera på en spegelreflex.
De har dock sina uppenbara för- och nackdelar. En spegelreflexkamera är större och tyngre, och ofta för tekniskt avancerad för de flesta hobbyfotografer som är vana vid en kompaktkamera. Bildkvaliteten är däremot i en klass för sig, det gäller oavsett om man förevigar blommor och bin, människor, landskap eller framför allt sport. Spegelreflexerna är som regel snabbare på seriefoto och autofokusering och fångar oftare motivet med bra skärpa.
Kompakt och avancerad
De senaste åren har det dykt upp ett alternativ. Den nya generationen systemkameror, som ofta kallas för hybridkameror. I dem finns inte något spegelhus eller någon optisk sökare, därför är de mindre, lättare och mer lätthanterliga.
Trots beskedlig storlek i förhållande till traditionella spegelreflexer skiljer sig inte funktioner och egenskaper sig särskilt mycket. Man får utbytbar optik vilket ger stora möjligheter som kompaktkamerorna saknar, och bildkvaliteten ligger på samma nivå som en bra spegelreflex. Möjligheterna är dessutom lika flexibla. Till exempel har de manuell kontroll över exponeringen, HD-video och kreativa filter som gör bilderna mer effektfulla.
De flesta små systemkameror är tillräckligt avancerade för att kameran ska kunna växa i takt med fotografens ambitioner och kunskaper. Moderna hybrider är dessutom lika snabba som eller snabbare än de flesta spegelreflexer som det är naturligt att jämföra med.
Testdeltagarna
Olympus och Panasonic var tidigt ute med sina små MicroFourThirds-modeller – de allra första kompakta systemkamerorna. Det har givit dem ett försprång på marknaden som kan ta lite tid att hämta in för konkurrenterna. Åtminstone när det gäller urvalet av tillbehör. Olympus och Panasonic har till exempel 21 olika objektiv att välja mellan. Som jämförelse har den färskaste medlemmen i hybridklubben, Nikon, bara fyra objektiv till sin 1-serie – och bara två kameramodeller.
Urvalet av tillbehör växer konstant och Nikon, Sony och Samsung har meddelat att de ska släppa fler objektiv till sina kompakta systemkameror.
I detta test har vi tagit med Nikons färskaste hybrider, V1 och J1, som är några av de snabbaste vi har sett på seriefoto. Från Olympus har vi tagit med P3, PL3 och PM1, alla de tre nya modellerna i PEN-serien har samma bildkvalitet och blixtsnabba autofokus, fast har ändå olika egenskaper.
Panasonic ställer upp med den praktiska Lumix G3 och lilla GF3, medan Sony har två nästan likadana kameror i NEX C3 och 5N, som ser ut som om de krympt i tvätten men som är lika kompetenta och sofistikerade som många andra.
Samungs nya NX200 hann inte i tid till deadline och deltar alltså inte den här gången, och Canon har i skrivande stund inga kompakta systemkameror som går att testa. Vi har däremot tagit med Pentax nya Q-kamera, som verkar synnerligen intressant.
Betyg
Alla betyg är satta efter kontroll av de olika egenskaperna (bildkvalitet, kvalitetsintryck, och så vidare) i förhållande till priset. Det skiljer inte våldsamt mycket i bildkvalitet, de största skillnaderna ligger i användarvänlighet, mängden funktioner och i vissa fall den optiska kvaliteten. Därför bör man inte stirra sig blind på bildkvaliteten utan också fundera på vilka funktioner man verkligen behöver.
Nikon 1 V1 + 10-30mm VR
Världsmästare-1
Nikon dök upp sent i hybridklassen. V1 är den mest påkostade av de två nykomlingarna, och har inbyggd sökare.


Sony NEX-5ND
Högst bildkvalitet
Om bildkvaliteten är allra viktigast så är detta förstahandsvalet.


Sony NEX-C3
Krävande kvalitet
Sony har inte funnits längre än ett år i det här segmentet men det är uppenbart att de menar allvar. De lyckas nästan med allt.


Pentax Q
Liten systemkamera
Man måste gnugga sig i ögonen när man ser Pentax Q. Här är den minsta systemkameran sedan Pentax 110 från 1979.


Panasonic Lumix GF3
Kameror för alla
Panasonic var först ut i det här segmentet men konkurrenterna håller på att knappa in försprånget.


Olympus PEN E-P3
Enastående
Med kurerade barnsjukdomar, och blixtsnabb autofokus, är Olympus toppmodell nästan helt fulländad.


Panasonic Lumix G3
Kameror för alla
Panasonic var först ut i det här segmentet men konkurrenterna håller på att knappa in försprånget.


Olympus PEN E-PM1
Enkel och bra
PM1 är Olympus minsta och enklaste systemkamera. Trots det finns det inte mycket att klaga på.


Olympus PEN E-PL3
Mitt i prick
Olympus senaste generation PEN-kameror finns i tre olika versioner. Men alla har samma bildkvalitet.


Nikon J1
Junior-1
Nikon J1 är en enklare och billigare version av V1, men bildkvaliteten är lika fin.


Sammanfattning
Vilken passar just dig?
Skillnaderna i bildkvalitet är inte så stora som man kanske skulle kunna tro. Att välja en av de här tio handlar mest om att hitta den som uppfyller dina behov.


Olympus PEN E-PL3
Kompakt kvalitet
Argumenten för spegelreflexer blir allt färre när man håller en PEN E-PL3 i handen, den gör det mesta lika bra. Om inte bättre.

