Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon 1 V1 + 10-30mm VR

Världsmästare-1

Nikon dök upp sent i hybridklassen. V1 är den mest påkostade av de två nykomlingarna, och har inbyggd sökare.

Publicerad 2012-01-18 - 05:58
Nikon 1 V1 + 10-30mm VR
Lasse Svendsen

Lite av poängen med en kompakt systemkamera är just att den är kompakt. Och att man kan byta objektiv som man vill. Nikons nya V1 är däremot inte speciellt kompakt. Den är faktiskt en av de större i testet, även om den fortfarande är liten och nätt om man jämför med en spegelreflex. Kameran är gjord för alla som helst inte vill hålla ordning på för många knappar. Nikon har försökt göra V1 enkel att använda, och det har de lyckats bra med. Samtidigt som de slagit konkurrenterna när det gäller bildhastighet (10 bilder i sekunder i serie).

Nikon V1 levereras med ett Nikkor 1-zoomobjektiv som motsvarar 27–81 mm (f3,5–5,6) med inbyggd optisk bildstabilisator. Kameran har 10 megapixlars bildsensor och filmar video i full-HD med 1080-upplösning.

Här får man en inbyggd elektronisk sökare. Bara Panasonic G3 har maken till den i detta test. Kameran klarar bildserier med en hastighet av blixtsnabba 10 bilder i sekunden, och fokuserar mellan varje bild! Snabbast i klassen, alltså. Sony 5N kommer nära med 10 bilder/s men den fokuserar bara innan första bilden så man riskerar att de andra blir oskarpa.

Trots mindre bildsensor och lägre upplösning med 10 megapixlar finns det inte mycket att klaga på. Bildkvaliteten är överlag god i de flesta ljusförhållanden och de som fruktar brus på hög ISO kan andas ut. Vid ISO 1600 arbetar brusreduceringen mer effektivt än i Olympus kameror, fast Olympus har skarpare detaljer vid ISO 1600.

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet. Blixtsnabb bildhastighet. Lättanvänd. Bra LCD-sökare. Trög AF i video. Måttlig upplösning. Tendens till överexponering. Bara separat blixt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen