TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Fujifilm FinePix F80EXR

Antingen eller

Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.

forfatter
Publicerad 2010-06-21 - 12:03
Ljud & Bild tycker
Mycket hög bildkvalitet med 6 Mp. Går att välja bilddynamik. Få störningar med 6 Mp. Gedigen kvalitet.
Optisk förvrängning. Bildstörningar vid hög ISO och 12 Mp. Bildstörningar i HD-video. 230 bilders batteritid. Låg hastighet.
Specifikationer
Fujifilm FinePix F80EXR 10 megapixlar 10x zoom, 27–270 mm Bildstabilisator, ansiktsigenkänning 720 HD-video 3-tums LCD, 230 000 punkter Pris: 3 000 kr

Man kanske kan tycka att det är märkligt att färre pixlar skulle ge bättre bilder, men Fujifilms EXR-bildsensor visar sig ännu en gång från sin bästa sida när man väljer EXR-inställningen. FinePix F80EXR har en ny version av den speciella sensorn. Vrider man funktionsratten till EXR så kan kameran välja läge automatiskt, men det går också att själv bestämma om kameran ska prioritera högsta möjliga upplösning (”12 Mp”), lägsta möjliga brus vid hög ljuskänslighet (”ISO”) eller maximal bilddynamik. De två sista inställningarna halverar upplösningen till 6 megapixlar, vilket är bra i de flesta fall.
I övrigt är kameran lik F70EXR-modellen som vi testade förra året och har samma 10x zoom från 27 mm vidvinkel. Den har även Pro Focus och Pro Light, där kameran fyrar av två eller tre bilder i snabb följd, där den ena är skarp och de andra är oskarpa, och sedan smälter ihop dem för att ge en effekt av litet skärpedjup. En större, 3-tums skärm och lägre pris än föregångaren är också bra. Dessvärre har Fujifilm inte ansett att F80 behöver kunna ta bildserier med fler än 1,6 bilder i sekunden. Vill man att det ska gå fortare kan man öka hastigheten till 4,2 bilder, fast då sjunker upplösningen till 3 megapixlar.
 
Användning
F80 har överskådliga, svenska menyer och en lättanvänd funktionsratt på baksidan. Där man också kan välja manuell eller helautomatisk inställning av slutare och bländare, även om bländaröppningen fortfarande kan ställas i ett av två lägen.
Lättmetallkroppen är lite glatt att hålla i och det finns inget profilerat grepp eller några gummerade ytor. Autofokusen är snabb nog i de flesta fall, men den progressiva zoomkontrollen som fungerar så fint på stillbilder har bara en hastighet när man filmar HD-video, nämligen blixtsnabb. Det betyder att man bör undvika att zooma när man filmar.
 
Bildkvalitet
Kanske att man bör undvika att filma över huvud taget. Även om Fuji-kameran kan spela in HD-video så är den väldigt känslig för kontrast i motivet, och man får helt enkelt synligt rutmönster i nästan alla filmsnuttar. Lyckligtvis är stillbilderna mycket, mycket bättre. Om man tar dem med normalt format och helautomatik är bilderna relativt fria från bildstörningar upp till ISO 800, där kornstörningar plötsligt blir synliga. Därifrån och uppåt framträder även färgstörningar, och ISO 1600 och högre bör man för all del undvika.
Men väljer man maximal bilddynamik i EXR-läge och sänker upplösningen till 6 megapixlar, så sätter bildsensorn ihop de små ljussensorerna två och två för att öka det dynamiska omfånget, vilket ger positivt utslag på bildkvaliteten. Även färgåtergivningen blir mer mättad och bilderna får bättre kontrast och svärta, utan att det i praktiken går ut över den synliga upplösningen eller skärpan särskilt mycket. Föga oväntat har zoomobjektivet viss linjeförvrängning, utan att det är kritiskt, vi känner igen optiken från föregångaren som hade samma förvrängningar. Men det verkar som om färgbrytningarna är bättre kontrollerade i F80-modellen, vilket möjligtvis kan bero på en förbättrad antireflexbeläggning.

Också i detta test:

Sony Cybershot DSC-HX5V

Har allt

Om man tycker det är lika viktigt med video som stillbilder är Sony-kameran ett intressant alternativ.

Skarp optik. Lite brus. Blixtsnabb. GPS-taggning. 1080 HD-video.
Brus från ISO 1600.

Panasonic Lumix TZ10

Referensen

I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.

Mycket fin bildkvalitet. Hög videokvalitet i HD. Snabb fokus. Skarp optik. GPS-taggning.
Synligt brus från ISO 800. Dyr. Beskedlig bildhastighet.

Canon PowerShot SX210 IS

Mycket av allt

Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.

Skarpa bilder. Överskådlig skötsel. Fina färger. 14x zoom.
Optisk förvrängning. Optisk färgbrytning. Brus vid hög ljuskänslighet. Låg bildhastighet.

Ricoh CX3

Storebror

Strålande skärm och skötsel är några av Ricohs fördelar. Men bildkvaliteten måsta vara förstklassig om CX3 ska kunna hävda sig.

Bra bildkvalitet. Bra inställningar. Snabb autofokus. Lättanvänd. Snabb.
Synligt brus redan vid ISO 800. Synlig optisk förvrängning. Oexakt vitbalans

Olympus Mju 9010

Micro magic

Här är en av de minsta kamerorna som finns med 10x zoom. Men Olympus minsting är ändå inte tömd på funktioner.

Hög upplösning. Fin färgåtergivning. Magic Filters. Belysta knappar. Liten.
Synlig optisk förvrängning. Avtagande skärpa i hörnen Ingen videozoom. Låg bildhastighet.

Nikon Coolpix S8000

Blixtsnabb och läcker

För enkelhets skull, kunde Nikon sagt om S8000. Inget skulle passa bättre – men det är inte hela sanningen.

Hög bildkvalitet. Enkel användning. Blixtsnabb. Strålande skärm. Bra pris.
Optiska prestanda. Videokvaliteten. 210 bilders batteritid.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend