TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Canon PowerShot SX210 IS

Mycket av allt

Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.

forfatter
Publicerad 2010-06-21 - 12:03
Ljud & Bild tycker
Skarpa bilder. Överskådlig skötsel. Fina färger. 14x zoom.
Optisk förvrängning. Optisk färgbrytning. Brus vid hög ljuskänslighet. Låg bildhastighet.
Specifikationer
Canon PowerShot SX210 IS 14 megapixlar 14x zoom, 28–392 mm Bildstabilisator, ansiktsigenkänning 720 HD-video 3-tums LCD, 230 000 punkter Pris: 4 200 kr

Skärmen har 16:9-bredformat, perfekt anpassat till HD-video, med resultatet att man får den minsta skärmytan av alla testdeltagare när man tar stillbilder. Det beror på att den effektiva skärmytan krymper till 3:2-format och man får svarta fält på ömse sidor av bilderna. Men vad gör väl det när allt annat stämmer?
Canon-kameran har nämligen det mesta man kan tänka sig. Den saknar visserligen GPS-taggning, men för de flesta är 14 megapixlar, 14x zoom från 28 till 392 mm samt HD-video mer lockande. Blixten har inte all världens räckvidd, även om man skulle kunna tro att en uppfällbar blixt betydde kraftigare ljus. Dessutom orsakar objektivet skugga i bilderna om man använder blixten på kort brännvidd. Canon har utrustat SX210 IS med både hel- och halvautomatisk exponeringskontroll samt lättanvänd, smart automatik som väljer rätt motivprogram.
 
Användning
Bortsett från den alltför beskedliga zoomknappen på toppen är det ordning och reda på det mesta i Canon-kameran. Den stora funktionsratten har markerade klickstopp så att man inte riskerar att funktioner plötsligt ändras om man kommer åt hjulet. Inställningsratten, som SX210 IS har gemensamt med Nikons och Olympus kameror, gör navigeringen snabb. Menyerna är dessutom på svenska och har tydlig grafik så att man lätt hittar i dem.
Kameran släpper upp blixten när man sätter på den, även om den inte är aktiverad. Men till skillnad från föregångaren SX200 IS kan man stänga den utan att den hoppar upp igen när man trycker på utlösaren.
Med 392 mm tele ska man vara glad för den inbyggda bildstabilisatorn. I bra ljus fokuserar kameran snabbt och effektivt, även när den filmar video. Men på full tele eller i dålig belysning sjunker fokusprecisionen markant. Dessvärre är hastigheten bara 0,7 bilder per sekund.
 
Bildkvalitet
Testbilderna uppvisar en tydlig svaghet vi har sett i flera Canon-kompaktkameror. Färgbrytningar uppstår av och till och det blålila skäret i kontrastrika övergångar blir snabbt synligt i stora förstoringar. Bilderna är rent allmänt mycket skarpa och föga oväntat välupplösta med ytterst tydliga detaljer. Dessvärre är bildstörningar medaljens baksida. Från ISO 800 är bruset synligt, vid 1600 blir bilderna grumliga.
Färgåtergivningen är däremot dunderbra. Kanske lite övermättad, men välbalanserad, och kamerans färger ger bilderna en frisk och tilltalande kvalitet som många kommer att uppskatta. Kvaliteten på HD-filmerna är också godkänd, inte ens när man panorerar syns mycket flimmer, och både exponering och vitbalans sitter som de ska. Zoomobjektivet har synlig förvrängning på vidvinkel och längsta brännvidd. Skärpan i hörnen varierar med brännvidden men är acceptabel även vid 28 mm vidvinkel.

Också i detta test:

Sony Cybershot DSC-HX5V

Har allt

Om man tycker det är lika viktigt med video som stillbilder är Sony-kameran ett intressant alternativ.

Skarp optik. Lite brus. Blixtsnabb. GPS-taggning. 1080 HD-video.
Brus från ISO 1600.

Panasonic Lumix TZ10

Referensen

I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.

Mycket fin bildkvalitet. Hög videokvalitet i HD. Snabb fokus. Skarp optik. GPS-taggning.
Synligt brus från ISO 800. Dyr. Beskedlig bildhastighet.

Ricoh CX3

Storebror

Strålande skärm och skötsel är några av Ricohs fördelar. Men bildkvaliteten måsta vara förstklassig om CX3 ska kunna hävda sig.

Bra bildkvalitet. Bra inställningar. Snabb autofokus. Lättanvänd. Snabb.
Synligt brus redan vid ISO 800. Synlig optisk förvrängning. Oexakt vitbalans

Olympus Mju 9010

Micro magic

Här är en av de minsta kamerorna som finns med 10x zoom. Men Olympus minsting är ändå inte tömd på funktioner.

Hög upplösning. Fin färgåtergivning. Magic Filters. Belysta knappar. Liten.
Synlig optisk förvrängning. Avtagande skärpa i hörnen Ingen videozoom. Låg bildhastighet.

Nikon Coolpix S8000

Blixtsnabb och läcker

För enkelhets skull, kunde Nikon sagt om S8000. Inget skulle passa bättre – men det är inte hela sanningen.

Hög bildkvalitet. Enkel användning. Blixtsnabb. Strålande skärm. Bra pris.
Optiska prestanda. Videokvaliteten. 210 bilders batteritid.

Fujifilm FinePix F80EXR

Antingen eller

Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.

Mycket hög bildkvalitet med 6 Mp. Går att välja bilddynamik. Få störningar med 6 Mp. Gedigen kvalitet.
Optisk förvrängning. Bildstörningar vid hög ISO och 12 Mp. Bildstörningar i HD-video. 230 bilders batteritid. Låg hastighet.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend