Äntligen har det efterlängtade mediekortet kommit från Primare. Det har tagit sin tid, men om slutet är gott är väl allting gott?
Mediekortet ska ta Primares apparater från moderna till hypermoderna, och i Primares kundsegment är det väl nästan ett måste idag att apparaterna kan klara både strömning och diverse DAC-möjligheter så de kan fungera som kontrollcentraler för allt du skulle ha lust att koppla till.
Mediekort, förresten, det kommer också som en separat enhet i den välkända Primare-designen. Jag har emellertid testat det inpluggat i Primares nya försteg i 32-serien och tillsammans med slutsteget A34.2.
Slutsteg med dynamik
Om vi börjar med själva apparaterna, så är slutsteget A34.2 som sig bör en läcker diskret låda med ingraverat logo och en liten lysdiod på fronten. Balanserade och obalanserade ingångar samt 2×150 watt uteffekt i 8 ohm med Primares egen UFPD-teknik (Ultra Fast Power Device). Utgångarna är av förnuftig och välfungerande typ.
Jag tycker att UFPD-konceptet, som Primare helt gått över till, generellt har lyft Primares ljud till långt högre höjder. Jag var inte helt bergtagen av deras gamla modeller, men de nya har den självklara renhet, friskhet och bakgrundstystnad som jag alltid efterlyser hos förstärkare. Och – här finns dynamik!
A34.2 låter bäst av de UFPD-modeller jag hittills lyssnat till, annat vore väl kanske underligt. Mid-fi när det kanske är som bäst, helt enkelt.
A34.2 kan också bryggas till monosteg, till det medföljer helt enkelt en liten bygel, så får du ett monosteg på hela 550 watt i 8 ohm.
Föredömligt försteg
PRE32 ser framifrån ut som den integrerade I32 och fungerar lika förträffligt. Inte nog med att den är enormt läcker att se på med ett teckenfönster som alla andra tillverkare borde studera – noggrant! – den är lika fin att betjäna. Inga konstigheter, det fungerar bara. En meny ger möjlighet till en massa grundinställningar, det är enkelt, läckert och logiskt att arbeta med.
Försteget är dessutom riktigt tyst och sköter sin uppgift som det ska – alltså att leda och fördela signalerna utan att varken lägga till eller dra ifrån. Jo, en liten påverkan på ljudet blir det alltid, i det här fallet en liten dämpning av både kropp, dynamik och storlek på ljudbilden jämfört med signalen rakt in i slutsteget – det är helt normalt för även förförstärkare av hög klass och väsentligt bättre än om försteget lägger till något som inte ska vara där. I sin prisklass tycker jag att PRE 32 rent ljudmässigt klarar sig långt mer än väl. Och så kan du betrakta handhavande och utseende som ett extra plus!
Analoga ingångar finns det gott om, två balanserade och fyra obalanserade. Ut finns två par obalanserade och en balanserad Pre Out samt en Rec om du skulle vilja koppla till en inspelare av något slag.
Och så finns normalt en lucka fastsatt med två skruvar …
Liv i luckan
Här har det hela tiden varit meningen att ett mediekort skulle kunna skjutas in och skapa nytt liv i apparaten. Och nu är det alltså här.
Jag fick förförstärkaren levererad med kortet monterat. Det verkar annars vara en enkel process att utföra. Kortet har dessutom sitt eget jordplan för att inte den analoga och den digitala delen ska interferera,
Kortets bakpanel är fullmatad. Här finns både kablat och trådlöst (antenn ska skruvas på) internet, USB A- och B-ingångar, en koax- och tre Toslink-ingångar samt en koax-utgång (192 kHz är specificerat för alla in- och utgångar).
Uppkoppling på mitt trådlösa nätverk gick utan problem via menyfunktionen på fronten och jag passade på att koppla in en cd-spelare både med Toslink och koax. Vill man spela från en USB-sticka gör man det – än så länge – genom att koppla den till en dator och sedan koppla in datorn via USB. Likadant med en USB-disk. Det gör det hela faktiskt lite enklare – jag har brottats med en hel del mediespelare och deras många gånger underliga sätt att läsa av vad som faktiskt finns på disken.
Strömmen
Vill du strömma musik eller lyssna på webbradio ska du använda en app. Primare har tagit fram gratisappar till både iPhone, iPad och Android, men du kan också använda en valfri UPNP-app, dock förlorar du då en del funktionalitet.
In med appen på min gamla iPad, radio på och det fungerar enkelt och logiskt. Det finns ett uttag på kortet för DAB/FM-antenn, det ska vara en framtida uppgraderingsmöjlighet med inbyggd DAB/FM. Men, om du nu ändå har apparaten kopplad till webben tycker i varje fall jag att det numera är en rätt meningslös möjlighet. Det är så få program som ändå sänds i hög kvalitet på FM, och vad DAB angår upplever jag att det närmast är bättre via webben. Primare använder vTuner, som ger dig så vanvettigt många stationer att du aldrig någonsin kommer att sakna intressant musik om du botaniserar lite. Själv söker jag alltid helst på länder, och det fungerar utmärkt.
Emellertid var den version jag hade till test inte helt klar vad angick alla funktioner, en ny app låg och väntade på godkännande hos Apple och bland annat var möjligheten till direkt USB-spelning ännu inte implementerad. Radio från alla länder utom Danmarks Radio gick fint, men DR har ett system som jäklas för alla webbradiolösningar. Det lär ska vara löst i nästa mjukvaruuppgradering, som för övrigt smärtfritt görs direkt från Primares hemsida. Det är lite det som också är charmen med dessa digitalprodukter, det sker hela tiden en utveckling och nya saker tillkommer.
Med NAS
Det var spännande att se hur mediekortet skulle behandla min NAS, som har närmare tre TB med musik av olika slag och format. Vissa apparater går i koma över mängden, men appen och MM30, som kortet heter, klarade det hela utan några problem. Att det tog lite tid berodde nog mer på att min gamla iPad är av första generationen och inte direkt reptilsnabb.
Här spelar den villigt mp3, flac och wav, bland det jag provat, men inte m4a (Apple Lossless). Det får man i så fall ta via datorn och iTunes. Jag ser det inte som ett problem, när man köper en strömningslösning anpassar man bara sitt material och sin uppställning till den.
Volymen styr du också med appen, om du inte vill köra med fjärrkontrollen bredvid. En slide som för övrigt reagerar väl snabbt för min smak.
På det hela taget fungerar appen riktigt bra och har så stor flexibilitet att jag menar att den gott och väl uppfyller de krav man kan tänkas ställa på en sådan här app.
Förtjust
De läsare som brukar följa mina skriverier kan inte ha undgått att notera att jag som helhet är rätt förtjust över Primares senaste produkter. Inte nog med att de är rasande läckra utseendemässigt när de väl kommer in i ett hem, de står sig också väldigt fint rent ljudmässigt med tanke på vad de kostar.
MM30, som mediekortet heter, är ett välkommet tillskott som gör Primares förstärkare helt up-to-date vad möjligheter angår. Ljudmässigt presterar det alldeles utmärkt – det är en verkligt bra DAC (Burr-Brown-kretsar) och handhavandet via den skräddarsydda appen är välfungerande och logiskt. En produkt som är lätt att ta till sig.
Ljud & Bild tycker
Primare MM30: Bra DAC, lättanvänd app Primare A34.2: Välljudande, kraft och musikglädje Primare PRE32: Enkel att använda, teckenfönstret Primare MM30: Väl temperamentsfull volymkontroll via appen Primare A34.2: Viktigt med rätt nätfasning Primare PRE32: Viktigt med rätt nätfasning
Riktpris: 46000 kr
Specifikationer
- Primare PRE32 förförstärkare
18 000 kr - Primare MM30 mediekort
10 000 kr - Primare A34.2 stereoeffektförstärkare
18 000 kr
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser