Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Redmi 9

Den billigaste är inte den sämsta

Xiaomi Redmi 9 kom för ett år sedan, men är fortfarande värd pengarna om du kan leva utan 5G och inte använder kameran till något viktigt.

Publicerad 2021-07-12 - 07:00
Xiaomi Redmi 9
Peter Gotschalk

Testets billigaste mobil är definitivt inte den sämsta. Men eftersom Xiaomi Redmi 9 har nästan ett år på nacken och därför har vare sig Android 11 eller 5G så har den ändå ingen större chans mot Motorola Moto G30.

Med det sagt så finns det fortfarande ett par anledningar till att välja Redmi 9 framför andra mobiler. Till exempel har den testets mest högupplösta skärm (FHD+ mot Motorolas och Nokias HD+) som dessutom är riktigt ljusstark. Ljudbilden är inte riktigt lika fyllig som i Moto G30 och naturligtvis har telefonen inga stereohögtalare, men ljudet är acceptabelt och precis som de andra mobilerna i testet har Redmi 9 en 3,5 mm minijack-kontakt, så att man kan använda trådbundna hörlurar om det kniper.

Xiaomi Redmi 9 screen
Xiaomi Redmi 9 har testets mest högupplösta skärm. Den har 2340 x 1080 pixlar, vilket motsvarar FHD+-upplösning. (Foto: Xiaomi)

I benchmark-tester klarar sig Xioami Redmi 9 bättre än de två konkurrenterna på ett par områden, men på ett viktigt tappar den andan. Den håller nämligen inte strömmen lika länge som mobiltelefonerna från Motorola och Nokia, vilket egentligen är lite mystiskt eftersom den faktiskt har det största batteriet. Lyckligtvis stöder den snabbladdning, så det är ingen större katastrof.

Det är å andra sidan kameran, som verkligen inte begriper det där med ljus, skuggor och kontrast. Både med huvudkameran och frontkameran är resultaten överexponerade, och precis som med Moto G30 blir selfies utsmetade av ”AI-optimering”, som visserligen tar bort alla rynkor i hyn men som också gör att man ser ut som en mangafigur.

Detta är lite synd, för på papperet borde Xiaomi Redmi 9 ha en minst lika bra kamera som Moto G30, och vi har också goda erfarenheter av kameran i andra Xiaomi-modeller, inklusive Mi 11 Lite 5G, som just vann vårt grupptest av mobiler i mellanklassen.

redmi9_selfie redmi9_vidvinkel
<
>
Jag ser ut som en asiat på den här bilden och vi vet alla hur vampyrer har det i starkt ljus. Det har Redmi 9 ingen kontroll på i den här bilden. (Foto: Peter Gotschalk)

Redmi 9: Slutsats

Man kan inte vinna varje gång, men Xiaomi kan ändå vara stolta över Redmi 9, som om inget annat ger mycket för pengarna. Prestanda är godkända och det är dessutom imponerande att Xiaomi har lyckats använda en skärm med FHD+-upplösning nu när vi befinner oss i den absoluta budgetklassen.

 

Karakter
Xiaomi Redmi 9
Basic

Home tycker

Testets största och mest högupplösta skärm. Dessutom anständiga prestanda och bra ljud. Håller inte strömmen lika länge som de andra mobilerna. Saknar Android 11 och 5G, och kameran tar överexponerade bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Android-flaggskepp i tvekamp

Bra instegsmodell

Trots fantastisk kamera: Xiaomis nya toppmobil är ingen fullträff

Balanskonstnären

För den aktive

Den perfekta kombinationen

Rulla till toppen