Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

TEST: Sony Xperia 5 V

Fickvänlig toppmobil för kamerafantaster

Om du är fotoentusiast men föredrar en kompakt mobiltelefon så är Sony Xperia 5 V ett givet val.

Skrivet av / 2023-09-29 - 08:34
Sony Xperia 5 V
Peter Gotschalk

Traditionsenligt är Sony även i år klara med en kompakt version av företagets senaste flaggskeppsmobil, Sony Xperia 1 V. Och precis som förra året är den kompakta Sony Xperia 5 V väldigt lik sin storebror, fast nedgraderad på några punkter så att priset är lättare att svälja.

Utseende och konstruktion

Det har inte hänt så mycket sedan 2022. Eller 2021 eller 2020 för den delen. Xperia 5 V ser precis ut som sin föregångare och har en förhållandevis kantig design som omgärdas av en metallram, fast i år har den Gorilla Glass Victus 2 på både fram- och baksidan. Xperia 5 V finns i tre olika färger: svart, platinasilver och blå. Och även om baksidan är gjord av glas så är färgen matt, så att mobilen både är bekväm att hålla i handen och inte suger åt sig fingeravtryck.

Precis som sina fyra föregångare har Sonys senaste kompaktmodell en skärm i 21:9-format. Det gör den smal och hög, och det avlånga formatet betyder att den är enkel att hålla i handen. Det finns till och med lite extra på toppen, eftersom Sony även i år har valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.

Sony Xperia 5 V
Sony Xperia 5 V har samma kantiga design som de flesta av sina föregångare, men nu med Gorilla Glass Victus 2 på fram- och baksidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulen sitter i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.

Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i av/på-knappen på höger sida. Där hittar man också volymknappen samt den dedikerade kameraknappen, som är en liten bonus man inte får på särskilt många andra mobiler.

Sony Xperia 5 V
Mobilen har en 6,1-tums OLED-skärm med FHD+-upplösning. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Skärmen på Xperia 5 V är en ren kopia av skärmen på förra årets modell, tyvärr gäller det även den ganska så breda svarta ramen som löper hela vägen runt och som börjar se lite gammaldags ut nu när vi närmar oss slutet av 2023.

Det handlar alltså om en OLED-skärm med FHD+-upplösning och dessutom finns det så kallade Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger mobilskärmen en större färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.

Tekniken stöds av bland annat Netflix och bildkvaliteten är riktigt imponerande. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format.

Sony Xperia 5 V
Oj, är det inte något som saknas? Jo, det är det. I år får Xperia 5 nöja sig med ett dual-kamerasystem med två objektiv, inklusive samma 48 megapixel Exmor T-sensor som Xperia 1 V. (Foto: Peter Gotschalk)

På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar av filmerna, medan de allra flesta av TV-serierna bara är i 18:9. Tyvärr betyder det att svarta fält visas till höger och vänster om bilden. Fast det är det kanske värt för att kunna utnyttja sådant innehåll som faktiskt är inspelat och visas i äkta biograf-format.

21:9-formatet ger också en möjlighet att köra två appar samtidigt i det så kallade 21:9-multifönsterläget, som fungerar riktigt bra.

Biokänslan med 21:9-formatet förstärks om man använder ett par ordentliga hörlurar. Ljudkvaliteten i de inbyggda högtalarna är också godkänd, även om Xperia 5 V fortfarande saknar lite djup och volym jämfört med de senaste utgåvorna av Xperia 1.

Sony Xperia 5 V
Sony har även i år valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen har som sagt även en inbyggd minijack-kontakt och stöder Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik, samt Sonys 360 Spatial Sound.

Kamera

Det mest anmärkningsvärda med Sony Xperia 5 V jämfört med förra årets modell är att kameran faktiskt har nedgraderats på ett sätt. Närmare bestämt saknar Xperia 5 V den speciella periskoptekniken i teleobjektivet som de flesta av föregångarna har haft.

Däremot har den kompakta telefonen samma Exmor T-sensor som Xperia 1 V – med 48 megapixlars upplösning och ett extra lager fotoceller som bland annat ska förbättra ljuskänsligheten och göra den bättre på att ta bilder i nattläge, vilket tidigare har varit en av Xperia-modellernas största svagheter.

Sony Xperia 5 V
Kameraknappen sitter längst till höger när mobilen hålls horisontellt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameran styrs med appen Photography Pro som i princip har samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och alltså har manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon, vilket nu fungerar med alla kameralinser.

Även om man inte är en kameraentusiast så kan man välja Sony Xperia 5 V. Photography Pro har ett så kallat Basic-läge som ger användaren ett enkelt gränssnitt som gör det mesta automatiskt.

Och där vi tidigare (faktiskt ända sedan de första Xperia 1- och Xperia 5-modellerna) upplevt irriterande svagheter i Sonys mjukvara så fort kameran gjorde allting själv – till exempel hade Xperia-mobilerna i åratal problem med automatisk HDR, vilket ofta ledde till antingen över- eller underexponerade bilder – så har Sony nu äntligen nått hela vägen fram. Även bilder tagna i Basic-läge är riktigt fina och Sony har fått kontroll över den automatiska exponeringen.

Men det är Alpha-gränssnittet som gör Sony Xperia 5 V till något speciellt, och att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett bra exempel på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik. Många lojala Xperia-användare håller fast vid Sonys mobiler just på grund av deras nära relation till märkets systemkameror.

Läs också Välj en av dessa mobiler om batteriet är viktigast Och de andra nio är nästan lika bra.

Med andra ord är Sony Xperia 5 V förmodligen en av de mest intressanta mobilerna på marknaden just nu för de som är extra intresserade av fotografering och gärna ägnar lite tid åt att ställa in kamerans inställningar manuellt.

SonyXperia5V_galleri1 SonyXperia5V_galleri2 SonyXperia5V_galleri3
<
>
”Grotta” i Prag fotograferad med ultravidvinkel, vidvinkel och 2x zoom. Närmare än så kommer vi inte med optisk zoom. Å andra sidan har Sony Xperia 5 V inga problem med att kontrollera exponeringen. (Foto: Peter Gotschalk)

Det gäller även de som föredrar att spela in video framför att ta bilder. De kan kasta sig över två olika appar, Video Pro och Cinema Pro, varav den senare har en rad olika färgprofiler, så kallade ”Looks”, som justerar färgkurvor, kontrast och mättnad för att ge färdiga videor ett utseende som matchar hur olika filmgenrer tenderar att se ut.

Den nya Video Creator-appen är däremot till för de som vill lägga upp coola videor på TikTok och Instagram men inte har gått någon kurs i videoredigering. Med en enkel knapptryckning förvandlar Video Creator användarens video till ett SoMe-format som är redo att delas.

Prestanda och funktioner

Precis som storebror Xperia 1 V är Xperia 5 V utrustad med samma Snapdragon 8 Gen 2-processor som vi har sett i exempelvis OnePlus 11 och Motorola Edge 40 Pro.

I benchmark-tester klarar den sig till och med bättre än Xperia 1 V, trots att de två mobilerna har samma typ av processorer och Xperia 5 V till och med får klara sig med 8 gigabyte RAM i stället för Xperia 1 V:s 12 gigabyte.

Jämfört med de andra toppmobilerna är Xperia 5 V:s prestanda också i topp, och det betyder faktiskt att Sony Xperia 5 V i skrivande stund är bland de snabbaste Android-mobilerna man kan köpa för pengar.

Läs också Bästa Sony Xperia 1 någonsin Om du är fotoentusiast och verkligen bryr dig mycket om mobilkameran går det inte att undvika Sony Xperia 1 V.

Fingeravtrycksläsaren sitter som sagt varken i skärmen eller på baksidan av telefonen utan är integrerad i på/av-knappen, och det är en bra lösning som fungerar varje gång. Precis som sin föregångare är även Sony Xperia 5 V vattentät och dammtät (IP65/68).

Batteriet på 5 000 mAh ger – precis som i förra årets modell – en utmärkt batteritid, som till och med har förbättrats i år, förmodligen tack vare Snapdragon 8 Gen 2, som har olika energisparfunktioner. Dessutom finns 30-watts snabbladdning och såklart trådlös laddning.

Ett par av föregångarna har haft problem med att de blev extremt varma när de belastades till max, så att de inte gick att hålla i handen. Sony Xperia 5 V har också en tendens att överhettas, men problemet har blivit mindre. Kanske har den japanska tillverkaren fått bättre koll på den spelförbättrande programvaran som dedikerar mer minne till spelet som körs. Vi kan bara hoppas att problemet med alltför hög värmeutveckling är helt löst när nästa års modell kommer ut på marknaden.

Man kan ta ganska skarpa bokeh-bilder med Sony Xperia 5 V. Graden av bokeh-effekt kan givetvis justeras manuellt i kamera-appen. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

”Don’t mess with a working system”, säger man på engelska och det är ett recept som Sony följer plikttroget med den kompakta Sony Xperia 5 V, som alltid är en smått nedgraderad och därmed också billigare version av årets utmärkta toppmodell Xperia 1 V. Man får alltså Snapdragon 8 Gen 2 och den nya 48-megapixelkameran med Exmor T-sensor samt det stora 5 000 mAh-batteriet med lång livslängd på köpet om man väljer Xperia 5 V, men man får klara sig utan teleobjektivet och leva med att den kompakta mobilen har en tendens att bli lite för varm då och då.

Man hade dock kunnat önska att Sony vågade experimentera lite mer än de har gjort. Bortsett från väldigt få förändringar är Xperia 5 V en trogen kopia av sin egen föregångare, och speciellt den kantiga designen med den ganska breda svarta skärmkanten börjar se gammaldags ut här mot slutet av 2023.

 

Karakter
Sony Xperia 5 V
Premium

Home tycker

Strålande kameramobil för halvproffs. Stort batteri med lååång batteritid. Kompakt format och dedikerad kameraknapp, samt blixtsnabb processor. Aningen föråldrad design som inte har förändrats på flera år. Får klara sig utan Xperia-seriens traditionella teleobjektiv. Fortfarande små problem med värmeutveckling.

3 reaktioner på ”Sony Xperia 5 V”

  1. Teshome Ainalem

    Hej! Kan ni förklara för mig varför man inte kan se hela specifikationen i slutet av testet, det kunde man tidigare? Hälsningar/ T, Ainalem

  2. Kjell Eriksson

    Jag kan se en förskräcklig massa specar, det är bara att klicka på en nedåtpekande pil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen