TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

TEST Pocketbook Era 64 GB

PocketBooks bästa hittills

Den lilla Era-läsplattan i läcker kopparfärg är PocketBooks bästa hittills.

forfatter
Publicerad 2022-10-08 - 08:00
Karakter
Pocketbook Era 64 GB
L&B tycker
Mycket bra skärm, snygg design. Stöder många format. 64 GB räcker långt. Lång batteritid och praktisk USB-C-laddning.
Väldigt små knappar. Tvekar ibland med en del kommandon.
Specifikationer
 • Operativsystem: Linux 3.10.65
 • Skärm: 7-tums E-Ink Carta 1200, 1264 x 1680 (300 ppi)
 • Processor: 1 GHz dubbelkärnig
 • Minne: 64 GB
 • Anslutning: USB-C
 • Trådlöst: Wifi, Bluetooth
 • Mått/vikt: 134 x 155 x 7,8 mm / 228 gram
 • Batteri: 1700 mAh, 30 dager batteritid
 • Täthet: IPX8
 • Format: PDF, EPUB, DjVu, FB2, FB2.zip, MOBI, DOCX, RTF, TXT, CHM, HTML , CBZ, CBR, CBT.
 • Webb: pocketbook-int.com
Riktpris: 2750Pr. 2022-10-08 Produktsida

För två år sedan testade vi PowerBook InkPad X, som hade en stor 10,3-tumsskärm. Med sin stora och ljusstarka skärm hade den lätt kunnat vara den ultimata läsplattan, om det inte hade varit för en betydande nackdel. Den var olidligt långsam. Allt tog tid. Man fick vänta flera sekunder på att den skulle reagera på enkla touchkommandon. Sådant är så frustrerande i längden att läsplattan riskerar att bli förtidspensionerad.

PocketBook Era

Nya Era är mycket mindre. Mer i Kindle-storlek, om man så vill, och har en 7-tums skärm – en mycket bra sådan faktiskt. Med ännu högre upplösning och justerbar ljusstyrka och färgtemperatur. Bakgrundsbelysningen kan stängas av också. Fint när man inte läser böcker i beckmörker.

Era finns i två versioner. En med 16 GB i silvergrått utförande och den här med 64 GB och kopparfärgad ram.

Den extra lagringskapaciteten är värd pengarna, speciellt för alla som laddar ner musik och ljudböcker förutom e-böcker. Era kan nämligen spela musik också, samt spela upp ljudböcker, antingen genom den inbyggda högtalaren (rekommenderas inte) eller ett par Bluetooth-hörlurar eller -öronproppar (bättre).

Skärmen har väldigt bra läsbarhet. Foto: Lasse Svendsen

Skärm

PocketBooken har en E Ink Carta 1200-skärm med 300 ppi-upplösning. Det är en mycket bra upplösning för en 7-tumsskärm. Som har en rad med fyra knappar på höger sida. En är av/på-knappen, de två i mitten används för att bläddra i böcker eller menyer och den sista är hemknappen som skickar dig till huvudskärmen.

Skärmen är verkligen bra, med väldigt fin läsbarhet. Den är tillräckligt skarp för att små typsnitt ska återges med naturlig skärpa – väldigt likt det man upplever på papper och normal teckenstorlek har skarpt definierade konturer och behaglig kontrast.

Navigering på skärmen påminner mycket om en surfplatta eller mobiltelefon. Tryck, svep, dra, knip för att välja, bläddra, rulla och zooma in eller ut.

Man navigerar med fingrarna på skärmen, eller med knapparna till höger. Foto: Lasse Svendsen

Användning

Era-plattan klarar de allra flesta format, inklusive EPUB, och har stöd för Dropbox som man lagrar på och laddar ner e-böcker och filer från. Den har också en musikspelare, kalkylator, webbläsare, kalender, schack och Sudoku, och en praktisk och användbar text-till-tal-funktion. Det finns också en inte så bra översättare, från engelska till ett antal språk, inklusive svenska.

Precis som med InkPad X ingår det en USB-laddningskabel och en USB-till-minijack-adapter för hörlurar. Laddningen är inte särskilt snabb, men batteriet håller i en månad så det är ingen kris om du har glömt laddsladden hemma.

Era ser bra ut, ligger bra i handen och har en heltjusig 7-tumsskärm. När man har laddat ner appen på mobilen, aktiverat läsplattan och registrerat sig som användare, samt laddat ner böcker och ljudböcker, är användarupplevelsen bra. Men tyvärr inte helt felfri.

Vi uppdaterade Era till den senaste mjukvaran men det löste inte problemen med användbarheten: Foto: Lasse Svendsen

Navigering på skärmen kan gå mjukt och fint, men har alltid en viss fördröjning. Man kan till exempel inte skriva lika snabbt på skärmens tangentbord som man kan på mobilen. När man har skrivit klart sökordet så tar det ett par sekunder innan man ser ordet i sökfältet.

Lyckligtvis går det snabbt när man bläddrar i sidorna i en e-bok. Ingen tvekan. Men att navigera på skärmytan, till exempel när man trycker sig tillbaka till startskärmen, har antingen omedelbar respons, eller innebär två sekunders tvekan innan man är tillbaka på startskärmen. Ibland laddas startskärmen två gånger(!). Men att ladda till exempel ljudböcker går snabbt.

Era känns väldigt välgjord och är IPX8-klassad vilket gör den vattentät. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

PocketBook Era är en praktisk, stänksäker läsplatta som kan användas med i stort sett alla e-boksformat. Skärmen är skarp och behaglig med bra läsbarhet och batteritiden är mycket bra. Tyvärr plågas den annars så fina läsplattan av trög respons och tvekan när man trycker på skärmen. Trösten får vara att den är ett användarmässigt framsteg jämfört med InkPad X – men PocketBook har fortfarande en bit kvar innan läsplattorna är optimalt användarvänliga.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Black Week 2022: Sex fantastiska mobilerbjudanden Du kan hitta bra mobiler till bra priser på Black Friday, men butikerna försöker också bli av med de mest osäljbara produkterna. Så här undviker du felköp.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
Den perfekta mellanmobilen Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.
Följ Ljud & Bild