Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Fitbit Blaze

Smartare träningsarmband

Fitbits bästa är också deras smartaste träningsarmband

Av / 2016-07-03 - 06:00
Fitbit Blaze
Lasse Svendsen

Så du vill ha ett träningsarmband som är smartare och kommunicerar bättre med mobilen? Fitbit har hört dina böner och fyllt det nya Blaze-armbandet med praktiska smartfunktioner så att du kan använda det hela veckan. Inte bara till träning, som de enklare Fitbit-armbanden.

Det är ingen överdrift att säga att Fitbit-gänget ansträngt sig för att göra smartarmbandet – som vi väljer att kalla det – ett alternativ till en smartklocka. De har kommit en bra bit på vägen, och samtidigt lyckats hålla nere priset på en sansad nivå.

Blaze är mycket intressantare än Fitbit Surge, som vi testade 2015, och har flera smarta funktioner som gör att det kommer mycket närmare Apple Watch eller Samsung Gear S2.

Foto: Lasse Svendsen
Foto: Lasse Svendsen

Det vore en bra beskrivning att kalla Blaze för en korsning mellan ett träningsarmband och en smartklocka, men tyvärr lyckas den inte lika bra med allt. Designen kan man älska eller hata, det är upp till var och en, men laddningslösningen är svår att älska. I ett försök att göra Blaze oemotståndlig har Fitbit satsat på en nästan rektangulär design, där en lättmetallram håller fast själva Blaze-enheten. Som är en plastig liten klump som måste plockas ut ur armbandets ram och stoppas i en speciell laddningskrubba. Japp, det går att lägga till Blaze åt fel håll, så att den inte laddar när du stänger locket på krubban …

Jag tyckte att laddningen var hopplöst klumpig och det fanns ingen anledning att hetsa upp sig över byggkvaliteten heller.

Ska du ladda så måste du ta loss klockan från remmen eller länken och stoppas den i den här plastlådan. Foto: Lasse Svendsen
Ska du ladda så måste du ta loss klockan från remmen eller länken och stoppas den i den här plastlådan. Foto: Lasse Svendsen

Utbytbara remmar

Silikonarmbandet som följer med i svart, blått eller lila går lätt att byta ut – och det finns ett metallarmband till Blaze också. Om du har provat en Apple Watch så blir du garanterat besviken om du köper Fitbits länk. Det är det billigaste klockarmbandet jag har sett. Det verkar som om den är gjord av återvunnet tenn, och låter likadant när du skakar på den också.

Köp hellre en extra silikonrem – eller någon av de tre läderremmarna. De är stilrena och bekväma, finns i två storlekar och kostar mycket mindre. Kan du leva med laddningslösningen så finns det mycket annat som är positivt med Fitbit Blaze.

Det här ska du inte köpa till Fitbit Blaze. Foto: Lasse Svendsen
Det här ska du inte köpa till Fitbit Blaze. Foto: Lasse Svendsen

Annorlunda loggning

Fitbit har på rekordtid blivit kända som det mest populära träningsmärket. De har aktivitetsarmband som inte kostar en förmögenhet och som fungerar. Därför är det inte så konstigt att många tänker på Fitbit så fort de pratar om träningsarmband.

Det är på det området som Blaze är i sitt rätta element. Om vi bortser från smartfunktionerna för ett ögonblick så är det ingen tvekan om att Fitbit är bra på träningsarmband.

Med en skarp och relativt ljus pekskärm och tre knappar navigerar du snabbt och smidigt genom de många funktionerna. Armbandet mäter din puls och loggar din träning och dina dagliga aktiviteter. Det gör den på ett enastående sätt. Jag använde det som en vanlig (smart)klocka och för träning, och hittade ytterst lite fel på funktionaliteten. Jag upptäckte att det inte var helt exakt på att logga avstånd, för både antalet kilometer och antalet steg kunde omöjligt stämma, fast avvikelsen var inte större än att jag kan leva med det.

Sådana avvikelser är inget unikt för Blaze, de gäller för de flesta träningsarmband och ger en någorlunda exakt, fast inte 100 % helt korrekt, överblick över speciellt avstånd och steg. Puls också, förresten. För att hjärtrytmen ska kunna läsas av exakt bör du dra upp den lite grand på armen och pressa den en smula mot huden.

Optiska sensorer tar pulsen på dig. Foto: Lasse Svendsen
Optiska sensorer tar pulsen på dig. Foto: Lasse Svendsen

Smart spårning

Precis som många andra träningsarmband – Fitbits egna också, naturligtvis – loggar Blaze väldigt mycket information från träningspasset. Hur mycket av det man har nytta av är ganska så individuellt, men det kan naturligtvis vara intressant att få reda på antalet brända kalorier, hålla koll på träningsmål och se till att intensiteten är jämn för att nå dem. Om du orkar ha på dig armbandet när du sover så kan det logga sömnmönstret också.

Allt som loggas visas i en översikt i Fitbits mobil-app, eller på ditt eget Fitbit-konto på nätet.

Blaze är inte särskilt annorlunda än ett vanlig Fitbit-armband när du använder det till träning, du väljer aktivitet innan du börjar (löpning, cykling, vikter, löpband etc), men det finns även FitStar, där man kan välja uppvärmning i åtta minuter, sju minuter med 13 inlagda övningar och 10 minuters styrketräning. Väldigt bra faktiskt, inte bara för dem som tränar mycket, utan särskilt för det som vill, eller bör, träna mer.

Smart? Visst. Blaze är Fitbits smartaste, men räkna inte med Apples urval av appar, i stället ligger fokus på trådlös kommunikation med mobilen. Armbandet visar notiser och meddelanden från mobilen på Blaze-skärmen och fjärrstyr musiken.

Det måste påpekas att det inte är vattentätt. Du kan inte duscha eller simma med det, men det ska tåla svett och en regnskur. Batteritiden är däremot mycket bra, det håller i upp till fem dagar innan du måste rota fram den hemska laddaren.

Blaze app

Vår åsikt

Om man gillar och inte blir avskräckt av det milt sagt billiga utseendet – och bortser från den udda laddningsmetoden – är Fitbit Blaze en bra kompromiss mellan träningsarmband och smartklocka. Det lyckas allra bäst som det förstnämnda och eftersom det är smartare än Fitbit Surge så är det mycket mer användbart till vardags. Priset är bra och Blaze gör vad Fitbit gör bäst, precis lika bra som förväntat. Håller dig i form. Men ingen kommer någonsin att ge dig komplimanger för din goda smak.

Home tycker

Fullt av funktioner och smartare än de flesta träningsarmband. Väldigt bra batteritid, utbytbart armband och fin pekskärm. Hopplös laddning och bristfälliga smartfunktioner. Byggkvaliteten är inget att skryta över. Vattentät? Inte alls.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen