TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Fairphone 4

Mobiltelefon för köksbordsmekaniker

Fairphone 4 är en mobil utan inbyggt åldrande. För man kan själv byta ut delarna. Tyvärr kan man inte kan köpa en snabbare processor.

Karakter
Fairphone 4
forfatter
Publicerad 2022-04-19 - 21:00
Ljud & Bild tycker
Garanti för uppdateringar de kommande fem åren. Enkelt att reparera defekta delar – hemma på köksbordet.
Hur prissätter man en hållbar framtid? Mätt med en cynisk måttstock får man för lite rå prestanda för pengarna. Ingen laddare.
Specifikationer
 • Skärm: 6,3-tums LCD FHD+ (2340 x 1080), Corning Gorilla Glass 5
 • CPU: 2,2 GHz Qualcomm Snapdragon 750G octa-core
 • GPU: Qualcomm Adreno 619
 • Minne: 6 GB RAM / 128 GB utrymme (+ microSD upp till 2 TB)
 • Operativsystem: Android 11
 • Kameror:
  Huvudkamera: 48 Mp f. 1,6 m. optisk bildstabilisering
 • Ultravidvinkel 48 Mp f. 2.2 120°
 • Frontkamera: 25 Mp f. 2.2
 • Anslutningar: USB-C
 • Trådlöst: 5G, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
 • Dual Nano SIM/MicroSD
 • Batteri: 3900 mAh, utbytbart.
 • Färger: Grå, grön, grön med prickar
 • Mått och vikt: 75,5 x 162,0 x 10,5 mm / 225 g
 • Webb: fairphone.com

Vi kan förpacka den mer eller mindre snyggt, men sanningen är att vi är miljösvin. Du är ett svin. Jag är ett svin. Tyvärr. Särskilt när gäller på mobiltelefoner omger vi oss med elektronik som belastar miljön fatalt.

Därför är holländska Fairphone onekligen inne på rätt väg när de sedan 2013 har tillverkat mobiltelefoner som ska belasta miljön mindre och vara lättare att återanvända.

Fairphone 4 är den senaste tillskottet i raden. En snygg smartphone som med sin 6,3-tumsstorlek och FHD+-skärm ger hopp om att man både kan vara miljömedveten och med på noterna på samma gång.

Fairphone4 hand2
Det finns bara två baksideskameror på Fairphone 4. Men de har rätt bra kvalitet. (Foto: Fairphone).

Solid mellanklass

Telefonen ser generellt ut som en bra, typisk mellanklassmobil med en solid metallram och baksida i grå eller grön plast. Men kabinettet är lite tjockare än vanligt, vilket förmodligen beror på att mobilen ska vara lätt att serva. Vilket vi vänder tillbaka till.

Kamerablocket består av tre linser: En huvudkamera på 47 Mp, en vidvinkellins på 25 Mp och en djupsensor (Time-Of-Flight).

Skärmen täcker det mesta av mobilens framsida, men ramen är lite bredare upptill och nedtill än vi är vana vid från premiummobiler. Skärmen har ett ganska stort utsnitt för selfiekameran.

Skärmen är i FHD+-upplösning (2340 x 1080 pixlar), vilket är utmärkt. Tyvärr så finns det bara en vanlig LCD-skärm och inte en färg- och kontrastrik AMOLED som är ganska vanligt i denna prisklass.

Gör-det-själv-vänlig

Fairphones absolut bästa partytrick är att man kan reparera den själv. Det medföljer till och med en skruvmejsel i asken samt en instruktion i hur man byter batteri, kamera, skärm, USB-port med mera! Delarna kan köpas på Fairphones hemsida och man kan fortfarande köpa reservdelar till alla modeller bortsett från den första från 2013.

Även programvaran är ”grön” i den meningen att Fairphone utlovar systemuppdateringar fram till 2027.

Fairphone4 DIY
Fairphone 4 kan repareras hemma på matbordet. (Foto: Fairphone)

Även om delarna kan bytas ut hemma på köksbordet kan man bara ersätta defekta delar med likadana. Fairphone erbjuder inte uppgraderingsdelar till äldre modeller, vilket annars hade varit ett genidrag sett ur konsumentens synvinkel.

Faktiskt skulle jag redan nu kunna tänka mig att byta ut processorn mot något modernare. För telefonen är långsam.

Även om det medföljer en skruvmejsel i lådan letar man förgäves efter en laddare. I just Fairphones fall ger förklaringen om miljöhänsyn mening eftersom vi alla har en låda med föräldralösa laddare från tidigare mobiltelefoner. Men till det priset förväntar man sig faktiskt att hitta en modern snabbladdare.

Förnuftig kamerakompromiss

Fairphone 4 har bara två kameror på baksidan: En 48Mp-sensor med optisk bildstabilisering för allmänt bruk och som tele. Och en 120-graders ultravidvinkel/makro som också är på 48 Mp. Selfiekameran på framsidan är på 25 Mp.

För en mobil som förväntas vara med på noterna i ett halvt decennium är kamerasektionen allt annat än upphetsande. Men Fairphone ska ha beröm för att ha valt en rätt välfungerande kompromiss.

 

fairphone4 hi res fairphone4 zoom fairphone4 selfie fairphone4 macro
<
>
Zoomfunktionen ger så mycket bildbrus att resultatet ser ut som en impressionistisk målning. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

48 megapixlar är rikligt med upplösning för normal användning och både telekameran och vidvinkellinsen går bra att använda även om de inte ger särskilt färgmättade bilder. Och jag vill hellre ha en 48 Mp-sensor med välfungerande digital zoom än en 108 Mp superhögupplöst sensor utan zoom, som var fallet med Redmi Note Pro 11 5G.

Selfiekameran tar skarpa och högupplösta bilder som får med alla rynkor i huden. Men återigen med en lite matt hudnyans. Vidvinkellinsen klarar också makrofotografering för acceptabelt husbehov. Men om supernärbilder betyder mycket för dig ska du leta efter en mobil med separat makrooptik.

Fairphone4 tilt2 Fairphone4 tilt1 Fairphone4 tilt3
<
>
Telefonen är garanterad programvaruuppdateringar fem år fram i tiden och reservdelar kan köpas i sju år. Men tyvärr är maskinvaran föråldrad redan idag. (Foto: Fairphone)

Benchmarks

Processor Fairphone 4 är en Snapdragon 750G. Det är en 2,2 GHz åttakärnors CPU, och modellnumret mitt i 700-serien luktar behagligt av ”näst bästa klass” istället för Snapdragon 695 som satt i Redmi Note Pro 11 5G.

Men det är till namnet mer än till gagnet. Geekbench-testet slutar på 635 i singlar respektive 1879 i multicore. Det är till och med långsammare än Note Pro 11. Bara lite bättre går det med PCMark-kontorssimuleringen som landar på 8123. Det är tillräckligt bra för daglig bruk – men inte i förhållande till premiumpriset.

Inte heller på grafiksidan höjer sig Fairphone 4 över det mediokra. En poäng på 1119 i 3DMark Wildlife är direkt dåligt. Och det är svårt att hitta en så långsam grafik till det priset.

men till skillnad från hastighetstesterna klarar Fairphone 4 batteritestet riktigt bra. Drygt åtta timmar är bättre än genomsnittet.

Konkurrenter

Mätt på prestanda kan Fairphone 4 bäst jämföras med Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, som vi just har testat. De båda telefonerna är i praktiken lika snabba, men Redmi Note 11 Pro leder med bättre skärm och en huvudkamera med dubbelt så hög upplösning. Men på en punkt är det stor skillnad på dem: Fairphone 4 kostar en och en halv gånger så mycket!

Fairphone4 flat2 Fairphone4 flat1 Fairphone4 flat3
<
>
Fairphone 4 är en sympatisk idé, men man betalar ganska mycket extra för det goda samvetet. (Foto: Fairphone)

Slutsats

Fairphone 4 bygger på en sund och sympatisk idé: Att undvika åldrande och samtidigt se till att inget går till spillo som elektroniskt avfall. Idén med att man som användare kan byta ut defekta delar själv tilltalar också mitt hemmafixarhjärta. Tyvärr kan man inte själv byta ut processorn mot en snabbare version. Redan idag är den relativt långsam. Och jag vågar knappt tänka på hur tekniskt föråldrad den kommer att vara 2027. Det gör långtidshållbarheten tämligen hypotetisk.

Fairphone 4 ligger prismässigt i premiumsegmentet. Men där hör den inte hemma. Det är kostsamt att tänka in återanvändning i processen, och det påverkar oundvikligen försäljningspriset när medarbetarna på fabriken ska ha en lön som de kan leva av. Men som det är nu är samvetet det enda argumentet för att köpa Fairphone 4.

Fairphone4 life6
Fairphone 4 tar faktiskt utmärkta selfies. (Foto: Fairphone)

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Har haft en Fairphone 4 nu i 3 månader så lite kompletteringar till testen 🙂 När det gäller teknik och specifikationer så håller jag med i det mesta. Prestandan har jag inga problem med, allt flyter bra i daglig användning. Kan hålla med om att vi inte vet hur den här processorn presterar om 4-5 år med den Android version som finns då. Kameran ok, saknar också en aning färgmättnad, men inget som inte går att fixa i efterhand om man vill. Finns en del gamla kommentarer om att det är en dålig kamera på nätet, men en uppdatering för… Read more »

OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Bäst iPad Air hittills Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden. Tyvärr bygger skärmen fortfarande på gammal teknik.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Sony lanserar ny toppmobil för entusiaster Den nya Android-mobilen satsar extra mycket på video och foto.
Bli en bättre golfspelare Garmin vill hjälpa dig toppa formen på golfbanan.
Så här testar du Nothings nya gränssnitt Nothing phone (1) kommer först i sommar, men intresserade kan prova det nya användargränssnittet för Android redan nu. Läs hur här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend