Casio GB-6900B G-Shock 30-year Anniversary

Skön nostalgi med nya finesser

Man kan visst lära gamla hundar nya trick. Men Casios jubileumsversion av G-Shock-serien är framför allt en remake av en 80-talsklassiker.
Ljud & Bild tycker
Läcker retro-cool armbands-accessoar! Det är imponerande hur mycket teknik Casio har lyckats proppa in i en klocka som är till förväxling lik den ursprungliga G-Shock-klockan från 1983.
Displayen liknar originalets, på gott och ont, vilket gör att det är snudd på omöjligt att läsa meddelanden. Att man dessutom sköter den med de fyra klockknapparna innebär att du bara läser meddelanden på klockan om mobilen ligger inlåst i väskan.
Specifikationer
  • Vattentät till 200 meter
  • 5 alarm
  • 35 tidszoner
  • Bluetooth (styrs med app till iOS och Android)
  • Tidtagning, 1/100 s
  • Pris: 2 800 kr
  • Casio-europe.com/se
forfatter

Det kan mycket väl hända att din nuvarande klocka har massor av funktioner och visar tiden med hög precision. Men den slår knappast minnet av ditt första digitalur. Om du är lika grå på huvudet som vissa delar av redaktionen (de som fortfarande har hår kvar på huvudet), är chansen stor att det var en Casio G-Shock. Klockorna var rejäla, förhållandevis billiga – och fullproppade med funktioner som var smarta och uppfinningsrika på den tiden.

G-Shock lever i högönsklig välmåga och har just fyllt 30. Casio har firat med en jubileumsutgåva som nästan till förväxling påminner om den ursprungliga versionen från 1983. Under det svarta plastskalet har det dock blivit plats för en del nya påhitt, framför allt bluetooth.

Klockan är utrustad med tidtagarur, fem alarm, timer och världsklocka. Eftersom displayen ska påminna om något från 80-talet är det begränsat med plats. Det mesta av interaktionen görs därför i ett litet runt fönster längst upp till höger på skärmen. Det gäller även bluetooth-funktionerna. När man väl hittar dem!

Det var ett – litet – detektivarbete att förstå sig på bluetooth-funktionen. I manualen, som för övrigt är lika tjock som ett finger, står det bara ”See website”. Och på baksidan begränsades informationen till att bara nämna att klockan HAR bluetooth. Lösningen blev alltså att leta efter Casio i antingen Apples App Store eller Google Play och hitta appen G-SHOCK+, som däremot var förhållandevis intuitiv. Men Casio hade gott kunnat nämna detta i manualen och på hemsidan.

Bluetooth eller inte, den här klockan är ingen smartklocka. För även om den ser ganska så smart ut så kan den inte köra appar på egen hand. Den ovan nämnda styr-appen är dock strålande eftersom man kan ställa in fem alarm och världsklocka med mera, direkt på skärmen i stället för att fumla med finurliga knappkombinationer. Ännu bättre är att man direkt från telefonen kan ställa in tiden helt exakt genom att synkronisera med internetklockan.

Kommunikationen går åt två håll. På klockans minimala skärm kan man se om det har kommit nya SMS. Fast om du tillhör den ursprungliga G-Shock-generationen som har hängt med i 30 år måste du nog plocka fram laserglasögonen eftersom markeringarna är mycket små. Klockan kan dessutom meddela sig med vibration och/eller ljud. Man kan få information om mail, Twitter- och Facebook-notiser och mycket mer. Men platsen i displayen minskar användbarheten så mycket att det är svårt att komma på ett skäl till att låta telefonen ligga i fickan och anstränga sig att läsa på klockan när den bara visar fyra tecken åt gången – och bara överskriften, inte innehållet i mailet.

Till sist kan klockan styra telefonens musikspelare. Du kan starta och stoppa avspelningen samt hoppa en låt framåt eller bakåt. Det fungerar fint, men det går inte att höja eller sänka volymen och om du ska byta mapp eller spellista måste mobilen ändå upp ur fickan.

Slutsats
30-årsjubilumsversionen av G-Shock är ett fashion statement. Om du är ett fan av serien kommer du att ha överseende med besynnerligheterna och inte vilja ha det på något annat sätt. Men användarvänligheten lämnar en hel del att önska.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.