Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

FOLKETS FAVORIT: Blindtest av mobilkameror: Apple, Asus, Motorola, Nokia, OnePlus och Samsung

Blindtest av mobilkameror i mellanklassen

Var med i omröstningen och hjälp oss att utse den bästa mobilkameran bland deltagarna från Apple, Asus, Motorola, Nokia, OnePlus och Samsung.

Av / 2022-02-23 - 17:00
Blindtest av mobilkameror: Apple, Asus, Motorola, Nokia, OnePlus och Samsung
Peter Gotschalk

Detta är Ljud & Bilds tredje stora blindtest av mobilkameror. Vi har gjort det ett par gånger förut – i oktober 2020, när vi bad er läsare att utse den bästa mobilkameran bland ett antal mobiler i premiumklassen, samt i juli 2021 när vi fokuserade på de dyraste toppmodellerna.

Hela poängen med dessa artiklar är att vi för en gångs skull vill fokusera på användarnas preferenser. I vanliga fall brukar vi ju sätta på oss teknik-glasögonen när vi recenserar mobilkameror. Vi studerar noggrant funktionerna i kamera-appen och själva kamerasystemet (optik, sensorstorlek etc) synas också i sömmarna. 

Läs också Folkets favorit: Här kan DU välja den bästa mobilkameran Delta i omröstningen här nedan och hjälp till att utse den bästa mobilkameran, de nominerade telefonerna är från Apple, Asus, OnePlus, Samsung, Sony och Xiaomi.

Men i slutändan är det ju resultatet som räknas och när vi bedömer kvaliteten på bilderna som de olika mobilkamerorna tar så kan det hända att vi gör det med andra kriterier än vad du tycker är viktigast till vardags. 

Hela poängen med den här omröstningen är alltså att hitta mobilkameran som tar bilderna de flesta användare gillar. Utan hänsyn till teknik eller partisk inställning till tillverkare eller plattform.

Läs också Här är folkets favorit! Vi frågade och du svarade. Med över 5 700 röster har du röstat fram Folkets favorit bland marknadens bästa kameramobiler.

Så testade vi – och så väljer du vinnaren

Den här gången har vi valt ut sex bra mobiler i mellanklassen. För även om det är de dyraste mobilerna som har bäst kameror så är det väldigt många av oss som går runt med lite billigare modeller i fickan eller väskan. 

Därför betraktar vi det som god läsarservice att ta reda på vilken av följande sex mycket populära mobiler i mellanklassen som du tycker tar bäst bilder:

• Apple iPhone 13 mini (8 600 kr)
• Asus Zenfone 8 (7 000 kr)
Motorola Moto G200 (5 000 kr)
• Nokia XR20 (6 000 kr)
OnePlus Nord 2 (5 300 kr)
Samsung Galaxy S21 FE (8 200 kr)

Med varje mobil har vi fotograferat nio olika standardmotiv, sådana som motsvarar den sortens bilder som de flesta tar många av med sina mobiler. 

Varje scen har fotograferats i 4:3-format med mobilens standardinställningar för just den typen av motiv. Vi har sedan namngett och vid behov beskurit bilderna och tagit bort Exif-data så att det inte direkt ska gå att se vilken mobil som har tagit vilka bilder.

Här hittar du alltså nio uppsättningar med sex bilder i våra utvalda kategorier. Alla bilder har fått ett unikt nummer och under varje kategori ber vi dig att rösta på den som du tycker är bäst.

SE FF new 770x382 1

Omröstningen pågår fram till den 9 mars, sedan sammanställer vi rösterna i samtliga kategorier. Ett par dagar senare publicerar vi en artikel där vi avslöjar vilken mobil som läsarna har gett flest röster och som därmed utses till Folkets favorit!

1. Standardbild, utomhus

Bilden är tagen utan zoom med mobilens standardlins.

[totalpoll id=”216755″]

2. 2x zoom, utomhus

Samma motiv, men med 2x zoom och fokus på en detalj i bakgrunden.

[totalpoll id=”216756″]

3. 5x zoom, utomhus

Samma motiv igen, men med 5x zoom och fokus på en detalj i bakgrunden. Vissa mobiler i testet måste använda hybridzoom eller digital zoom för att komma så nära motivet.

[totalpoll id=”216757″]

4. Motljus, utomhus

Bilden tas mot solen med mobilens standardlins för att testa hur väl varje mobil hanterar HDR, kontrast, vitbalans mm i motljus.

[totalpoll id=”216758″]

5. Ultravidvinkel, utomhus

Varje bild är tagen med mobilens standardinställning för ultravidvinkel.

[totalpoll id=”216759″]

6. Selfie, utomhus

Framför allt yngre använder mobilens frontkamera mer än någon annan. Man måste ju ta selfies till Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr och mycket annat! Här är det artikelförfattaren som har fotograferat sina rynkor helt utan filter. Ingen zoom eller vidvinkel används.

[totalpoll id=”216760″]

7. Standardbild, inomhus

Här har vi tagit en bild i ett köpcentrum med mobilens standardlins. Ljuset kommer främst från lysrör i taket.

[totalpoll id=”216761″]

8. Nattläge, utomhus

Bilden av det övergivna huset är tagen vid 22-tiden, den enda ljuskällan var lite gatubelysning i bakgrunden

[totalpoll id=”216762″]

9. Makro

Självklart måste man kunna komma riktigt nära inpå motivet med en bra mobilkamera. I det här fallet använde vi mobilens makroinställning om det fanns någon sådan. Annars har vi använt ultravidvinkellinsen och gått så nära motivet som möjligt

[totalpoll id=”216763″]

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen