TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Tour One M2

JBL tar bort bruset med Tour One M2

Är JBL Tour One M2 verkligen de bästa brusreducerande hörlurarna på marknaden? Väldigt bra är de i alla fall.

Av / 2023-05-27 - 09:00
JBL Tour One M2

Ljud & Bild tycker

  • Fylligt, öppet och balanserat ljud. Bra brusreducering och massor av funktioner. Bra röstkvalitet och bra komfort.
  • Lite färgad bas direkt ur kartongen, inte riktigt samma partyfaktor som man förknippar med JBL. Personliga lyssningstestet kan ge ett förvrängt ljud om man inte är försiktig. Inget stöd för aptX.

Tour One M2 är ett par brusreducerande hörlurar som JBL djärvt hävdar är ”de bästa på marknaden”.

Hörlurarna justerar brusreduceringen i realtid beroende på omgivningen. De har även en smart funktion som märker när du börjar prata. Då dämpas musiken under tiden som Ambient Aware aktiveras, så att du kan höra vad som händer runt omkring dig i stället för att ljudet utifrån släcks ut. Musiken sätts på igen när hörlurarna märker att samtalet är över.

Detta är inte JBL ensamma om, men jag måste säga att det fungerar bättre än hos många andra. Kanske lite väl bra, för så fort man harklat sig lite högt pausas musiken och omgivningen släpps in.

JBL Tour One M2 Graabein
Bra komfort: JBL Tour One M2. Foto: Geir Gråbein Nordby

Individuell hörsel

Något som gör JBL-hörlurarna ganska unika är möjligheten att anpassa ljudet efter din egen hörsel. Genom att utföra ett Personi-Fi-hörseltest i JBL-appen skapar hörlurarna en ljudprofil specifikt för dig. Detta ska ge dig ett skräddarsytt ljud som passar dina öron perfekt.

Även om hörseltestet fungerar bra kan det vara lite utmanande att trycka och sedan släppa i precis rätt tid för att markera när du inte längre kan höra ljudet som spelas. Lite oprecis tryckning så kan ljudbilden bli fel. Personligen föredrar jag att justera ljudet med en equalizer (EQ), men för många kommer JBL:s anpassningsfunktion ändå vara ett enkelt sätt att förbättra ljudet.

Annonce
JBL Tour One M2 headband
Huvudbygeln är väl fodrad. Foto: Geir Gråbein Nordby

”Personlig ljudförstärkning” eller omgivningsljud?

Om du inte vill använda dig av brusreducering, utan snarare motsatsen – att släppa in omgivningen – finns det två alternativ. Personal Sound Amplification släpper igenom ljud från den närmaste omgivningen. Något som liknar Ambient Aware, den andra snarlika funktionen. Men det är inte riktigt samma sak.

Med Personal Sound Amplification förstärks vissa ljud, särskilt i diskantregistret, mycket mer. Det ger en lite speciell ljudupplevelse, som att ha hörapparat. Det låter ganska så konstlat, men kan säkert vara praktiskt i vissa situationer. Jag föredrar däremot Ambient Aware, som ger ett mer naturligt omgivningsljud.

Läs också Två proppar i en JBL Tune Flex har en öppen passform, men kan även ha silikontoppar. Och då blir ljudet tuffast i klassen.

Rumsligt ljud

JBL-lurarna har så kallat rumsligt ljud, eller Spatial Sound. Det ska ge ett slags surroundljud, och man kan välja mellan Music, Movie och Game. Jag tycker att musik får bättre rytmer och ett piggare ljud med funktionen avstängd. Om du streamar film och TV fungerar det däremot fint. Game-läget ger störst effekt, fast aningen reducerad dynamik. Personligen föredrar jag Movie-läget när jag tittar på film.

Lång batteritid

När det gäller batteritid imponerar Tour One M2 med upp till 50 timmars speltid utan brusreducering och 30 timmar med. Och om du råkar i trubbel och behöver en snabbladdning kan du få upp till 5 timmars speltid med bara 10 minuters snabbladdning när hörlurarna är urladdade.

JBL Tour One M2 folded
Hörlurarna går att fälla ihop. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bra samtalskvalitet

Under mobil- och videosamtal hörs användarens röst tydligt hos mottagaren. Så många som sju mikrofoner används för att både dämpa brus och effektivt fånga upp rösten. Rösten blir tydlig, möjligtvis med ett lite hårt mellanregister, men du kan utan problem använda dessa hörlurar när du jobbar hemifrån eller i öppna kontorslandskap.

Passform

JBL-kåporna sitter väldigt bekvämt på huvudet. Både kåporna och huvudbygeln har mjuka kuddar som sitter skönt. Lurarna sitter fast stadigt även om du rör huvudet fram och tillbaka när du ”diggar” musiken.

Däremot kan de vingla lite om du skakar på huvudet. Då sitter ärkerivalen Sony WH-1000XM5 ännu lite bättre.

JBL Tour One M2 SPREAD 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter JBL Tour One M2

När det gäller ljudet så har det en saftig bas. Basregistret är kanske lite avslappnat, utan det ”partytryck” vi förknippar med JBL. Men basen går djupt och ger en fin kontrast och ett solitt fundament till ljudet.

Diskanten är luftig, mer än i rivalen från Sony. Även om JBL bara har AAC-kodeken medan Sony använder den överlägsna LDAC-kodeken.

Ta till exempel låten Party Girls med Victoria Monét. En snygg R&B-låt med medryckande rytmer som JBL återger med mycket energi i basen, och dessutom med bra luftighet utan att bli skarp. Mellanregistret är å andra sidan aningen tillbakadraget och sångrösterna kan verka lite tunna.

JBL Tour One M2 EQ JBL Tour One M2 EQ (2)
<
>
Bättre ljud med EQ. Skärmdump: Android

Fixa ljudet med EQ

Det finns dock ingen anledning att oroa sig eftersom JBL har en jättebra EQ i appen, som gör att du kan justera ljudet precis som du vill. Jag ställer ner basregistret rejält i basområdet runt 250 Hz, för att få fram mellanregistret. Däremot höjer jag basen runt 64 Hz för att få mer punch, men sänker vid 32 Hz för att göra basen renare.

Samtidigt höjs mellanregistret runt 1 kHz för att betona klarheten i röster och instrument.

Efter den här justeringen försvinner mycket av färgningen, ändå bevaras ”JBL-ljudet” i stort sett. Med andra ord låter det fortfarande underhållande och häftigt, bara klarare.

JBL Tour One M2 swivel- enhanced JBL Tour One M2 LR marking JBL Tour One M2 det JBL Tour One M2 Black JBL Tour One M2 Champagne Handsome modern Caucasian man with beard drinking coffee.
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs också Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.

Mer balanserat än Sony

Jämfört med ovan nämnda Sony WH-1000XM5, som har en mer pumpande mellanbas, upplevs JBL-hörlurarna som mer balanserade. Sony-rivalen har ett ännu mer fest-avstämt ljud, men JBL har bättre upplösning i övertonområdet och diskanten är bättre med mer luftighet.

När jag lyssnar på Pegasus med Arlo Parks har JBL-lurarna en fin balans mellan den djupa synthbasen och Arlo Parks klara röst. Phoebe Bridgers mjukare andrastämma fyller ut ljudbilden, vilket JBL-hörlurarna återger på ett snyggt sätt.

Klassisk musik kommer också fram väl och även jazzinstrument urskiljs väl från varandra, samtidigt som musikens dynamik och temperament lyfts fram. Bra!

JBL Tour One M2 ANC
Automatisk brusreducering kan aktiveras. Skärmdump: Android

Bra brusreducering

Den aktiva brusreduceringen (ANC) är i klass med de bästa. Framför allt eftersom den anpassar sig i realtid efter läckage genom hörlurarna. Sony WH-1000XM5 gör samma sak.

Sony-lurarna är mer effektiva på att dämpa lågfrekvent brus, men JBL dämpar mer jämnt över hela frekvensområdet. När pink noise spelas genom PC-högtalarna återstår i princip bara högfrekvent brus när jag använder Sony-hörlurarna, medan JBL inte ändrar karaktären på bruset i samma utsträckning. Den dämpar jämnare, men mindre effektivt.

Ingen av dem dämpar vind särskilt bra, men de förstärker den inte heller, vilket annars lätt kan hända med så brutala förändringar i ljudtryck som vinden orsakar.

Det bör påpekas att JBL-hörlurarna har ett svagt men distinkt sus i bakgrunden, medan Sony-hörlurarna är helt tysta.

JBL Tour One M2 buttons
Hörlurarna har fysiska knappar, men även en svepfunktion utanpå kåporna. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bara som ljuddämpare

Till sist vill jag nämna funktionen SilentNow, som kopplar ur Bluetooth och bara låter dig njuta av brusreduceringen. Detta är särskilt användbart när du ska sova eller koppla av i bullriga miljöer. Du kan aktivera Bluetooth igen genom att hålla inne knappen på vänster öronkåpa.

JBL Tour One M2 SPREAD 7
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

JBL har levererat ett par riktigt bra hörlurar i Tour One M2. Redan den första versionen var oerhört bra, men brusreduceringen krävde noggrann placering på öronen. M2 ställer in reduceringen efter passformen och det fungerar väldigt bra.

Hörlurarna har ett snyggt ljud med stabil bas, klar diskant och en möjlighet att anpassa ljudet efter personliga preferenser. Även om den här skribenten inte håller med JBL om att brusreduceringen är ”bäst på marknaden” så är den väldigt bra.

JBL-hörlurarnas fantastiska ljudkvalitet och andra kvaliteter gör dem till ett mycket bra val för musikälskare på språng.

Karakter
JBL Tour One M2
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Rulla till toppen