TEST : RHA TrueConnect

Engagerande premiumkänsla

RHA har gjort ett par lyckade öronproppar som tål vatten och är stabila.

RHA TrueConnect

Ljud & Bild tycker

Bra ljud, stabil anslutning och ett snyggt premium-utförande. Snabbladdning är praktiskt.
Saknar AAC och aptX. Bara SBC är inte okej i en så dyr hörlur.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentäta: IPX5
 • Kodek: SBC
 • Batteri: 5 timmar, 20 extra i fodralet
 • Vikt: 13 g
 • Laddkabel: USB-C
 • Webb: septronic.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2000 kr

RHA TrueConnect finns i svart, blått och vitt, med matchande laddfodral i fickstorlek. Det ser lyxigt ut och ger extra 20 timmars speltid utöver de 5 timmarna som finns från början. Bara 15 minuter i fodralet räcker för att ladda 50 procent. Fullt batteri får du efter en timme och fyrtio minuter.

Propparna tål vatten och svett och det ingår en hel drös örontoppar: sju par silikon och ytterligare tre par i Comply-minnesskum bör nästan garantera att du hittar ett par som passar.

Precis som på AirPods Pro sticker mikrofonerna ut ur varje öronsnäcka och när det gäller designen är det ingen hemlighet vem RHA har inspirerats av. En fördel med konstruktionen är att mikrofonen kommer närmare munnen, så att personen i andra änden av telefonsamtalet hör dig bättre.

Bluetooth 5.0-anslutningen är otroligt stabil vid daglig användning och räckvidden är helt OK. Vi kom ungefär 20 meter bort från mobilen innan ljudet droppade ut. Mer än tillräckligt för de flesta, men en bra bit kortare än med Sony och Apple/Beats, som båda klarar 50 meter.

Passform och användning

Med rätt toppar sitter TrueConnect som en dröm i örat, inga problem. Parkoppling med mobilen görs genom att hålla inne touch-knapparna på varje öronpropp i fem sekunder. Håller man inne någon av knapparna i en dryg sekund så vaknar röstassistenten.

Att sköta ljudet med knapparna kräver lite tillvänjning. En tryckning på vänster knapp startar eller stoppar låten och svarar om det ringer. Två tryckningar avvisar samtal, eller hoppar till nästa låt. Trycker man däremot på höger knapp så höjs volymen. Tre tryckningar på höger sänker volymen, medan vänster börjar om låten från början.

Ljudkvalitet

RHA TrueConnect har en mycket inbjudande ljudsignatur. Basen är stor, djup och häftig, vilket gör att det är kul att lyssna på modern popmusik på hög volym. Det är kanske lite väl stort fokus på de djupaste bastonerna i en flygel, men jag tycker att RHA följer upp riktigt bra längre upp också. Det låter lite tillbakadraget i mellanregistret, till skillnad från andra RHA-modeller jag har testat. De dyra CL1 och CL2 har båda en stark betoning i mellanregistret som inte finns här. Tack och lov.

I själva verket låter RHA TrueConnect väldigt likt Supra Nitro-TX i klangbalansen. Men RHA ger mig inte samma känsla av rymd, stereoperspektivet känns lite smalare. Detta kan ha att göra med att RHA inte stöder aptX eller AAC, utan uteslutande använder den billigare SBC-kodeken.

Sammantaget gillar jag ändå RHA-ljudet, vilket bevisar att man inte får stirra sig blind på specifikationer i tabeller. Det finns många öronproppar med både aptX, AAC och andra förkortningar som låter sämre än de här.

Slutsats

RHA TrueConnect har ett fängslande ljud som är omöjligt att inte gilla. Framför allt kommer den stora, tuffa basen att engagera de som gillar elektronisk popmusik och rap. Men den har även sina fördelar med akustisk musik, där man verkligen får de fram grundtonerna i musiken.

Vi saknar lite mer energi i mellanregistret och stereoperspektivet är en smula snävt. Kanske på grund av bristen på stöd för aptX och AAC. Hur som helst, detta är en premium-öronpropp med premium-ljud.

picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Med 5 timmar i pluggarna och ytterligare 20 timmar i etuiet, bör allt vara klart för långresor. Foto: RHA
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  B&O Beoplay E8 2.0 - De mest luxuösa
  Få kan matcha B&O när det gäller lyxkänsla. Det gäller även för den nya versionen av E8. Men priset är styvt och de har sina brister.
  Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro - Vi älskar dem
  Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!
  Supra Nero-TX - Ett vansinnigt bra köp
  Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.
  Audio Technica ATH-CKR7TW - Nej tack
  Propparna från Audio-Technica låter bra så det räcker, men har ett par skavanker som konkurrenterna har fixat.
  Sony WF-1000XM3 - Referensen håller än
  Sonys öronproppar är vår referens. Med de flesta av egenskaperna från de fullvuxna brusreducerande hörlurar, fast i ett miniformat utan kablar.
  Apple AirPods Pro - De ”alla” vill ha
  Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

  Läs också

  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.