TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Audio Technica ATH-CKR7TW

Nej tack

Propparna från Audio-Technica låter bra så det räcker, men har ett par skavanker som konkurrenterna har fixat.

forfatter
Publicerad 2019-11-14 - 11:41
Karakter
Audio Technica ATH-CKR7TW
L&B tycker
Neutralt och bra ljud i bas och mellanregister. Bra batteritid i propparna.
Ganska skarpa övertoner. Ingen imponerande kapacitet i laddningsfodralet. Klassens värsta ljudfördröjning. Oanvändbara till film och spel.
Specifikationer
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentäta: Nej
 • Kodek: aptX, AAC, SBC
 • Batteri: 6 timmar, 9 extra i fodralet
 • Vikt: 18 g
 • Laddkabel: Mikro-USB
 • Webb: bergsala.se
Riktpris: 2600Pr. 2019-11-14 Produktsida

Japanska Audio-Technica har gjort hörlurar i en mansålder och flera av dem är väldigt bra. Vi har inte varit lika entusiastiska över deras öronproppar, undrar just om de kan ändra på det med toppmodellen?

ATH-CKR7TW är Audio-Technicas modell för de som vill ha bästa möjliga ljud. De är inte vattentäta och dammtäta, så om du behöver öronproppar för träning är det ATH-SPORT7TW du ska ha. Trots att namnen är snarlika så ska man inte betrakta den senare som en sportversion av CKR7TW. De är väldigt olika, både när det gäller utseende och ljud. Sportversionen har ett mindre element (5,8 mm) och är bastunga för att man ska höra rytmerna när man tränar, medan CKR7TW har ett dubbelt så stort element och är fintrimmad för att låta så naturligt som möjligt med musik.

CKR7TW har inte fått USB-C utan använder Mikro-USB för laddning. Det betyder långsammare laddning, lyckligtvis är batteritiden acceptabel med 6 timmar i själva propparna. Jag är inte lika nöjd med laddfodralet, som bara rymmer en och en halv laddning – alltså 9 timmar extra.

Propparna har en del irritationsmoment. För det första är räckvidden ganska medioker trots Bluetooth 5.0. Vi hamnade på ungefär 20 meter utomhus, vilket är mindre än hälften av de bästa. Dessutom hörs ljudet från telefonsamtal bara i högra örat. Först trodde jag att något var fel, att den vänstra proppen hade tappat signalen. Men nej, det ska vara så.

Passform

Propparna är stora och sticker ut en del ur öronen. De tynger ner när man promenerar snabbt. Det ingår ett par vingar som man kan trä utanpå, då sitter de mycket bättre i öronen. Men så en miss: med vingarna på passar inte propparna i fodralet, så dem måste man ta loss innan man kan ladda. Då finns det inte heller någon plats att lägga de små vingarna, annat än i exempelvis byxfickan. Så se till att ha lagrat numret till hittegodsavdelningen som favorit i kontaktlistan.

Ljudfördröjning

Skavanken jag har svårast att förlåta CKR7TW för är den långa ljudfördröjningen: en hel sekund! Det betyder att du bara kan glömma att spela actionspel, och om du vill titta på video så måste det göras genom en tjänst som kan kompensera för fördröjningen. Till exempel Netflix. YouTube är å andra sidan en mardröm. Just don’t.

Ljudkvalitet

När allt är kör som det ska har Audio-Technica en hel del att erbjuda. För det första gillar jag ljudet från basinstrument. Särskilt kontrabas, som har ett solitt fundament i botten, men även övertonerna framträder tydligt. Det sköna raspandet av strängar längs den bandlösa halsen hörs rent och klart.

Rock återges med en häftig vägg av tuffa distade gitarrer, propparna kan verkligen bita ifrån sig.

Men det slår mig ändå att det blir lite för brutalt. Cymbaler och tamburiner är för vassa, detsamma gäller kvinnoröster med starka sibilanter i s-ljuden. Crescendo-partiet i Mari Samuelsens tolkning av Ólafur Arnalds Near Light blir för brutalt och skärande.

Audio-Technica har en app där du bland annat kan hitta öronproppar som du har tappat bort, men den har inga EQ-funktioner inbyggda, så det du hör är det du får.

Slutsats

Med CKR7TW har Audio-Technica gjort ett par trådlösa öronproppar som vet hur man biter ifrån sig. Distade gitarrer låter tufft, ljudbilden är riktigt hård i mellanregistret. Basregistret är också välbalanserat, men tyvärr finns det för mycket energi i toppen som gör att det låter för rått och vasst med den mesta musiken.

Öronpropparna är tyvärr oanvändbara för actionspel och filmtittning, eftersom ljudfördröjningen på en hel sekund är alldeles för mycket. Bara det är tillräckligt skäl för att Audio-Technica borde ha tänkt sig för två gånger innan de släppte de här.

picture1 picture2 picture3
<
>
ATH-CKR7TW, här i svart, har bra batteritid och godkänt bra ljud. Men en ljudfördröjning på en hel sekund gör dem oanvändbara för filmer och spel. Foto: Audio-Technica
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

B&O Beoplay E8 2.0

De mest luxuösa

Få kan matcha B&O när det gäller lyxkänsla. Det gäller även för den nya versionen av E8. Men priset är styvt och de har sina brister.

Ljudet är mycket behagligt, med massor av luft i övertonerna. Stöder trådlös laddning och inger en stark känsla av lyx.
Trådlösa räckvidden är sämst i klassen. Pilliga beröringsfunktioner.

Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro

Vi älskar dem

Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!

Väldigt engagerande ljud och en passform som aldrig trillar ut. Sömlös integration med Siri. Klassledande trådlös räckvidd.
Det finns öronproppar som har bättre upplösning längst upp i toppen. Saknar en del funktioner jämfört med AirPods Pro.

RHA TrueConnect

Engagerande premiumkänsla

RHA har gjort ett par lyckade öronproppar som tål vatten och är stabila.

Bra ljud, stabil anslutning och ett snyggt premium-utförande. Snabbladdning är praktiskt.
Saknar AAC och aptX. Bara SBC är inte okej i en så dyr hörlur.

Supra Nero-TX

Ett vansinnigt bra köp

Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.

Mycket bra ljud och exceptionell laddkapacitet i fodralet.
Bluetooth-parkopplingen måste göras i en viss ordning. Litet urval av toppar och bara medelbra trådlös räckvidd.

Sony WF-1000XM3

Referensen håller än

Sonys öronproppar är vår referens. Med de flesta av egenskaperna från de fullvuxna brusreducerande hörlurar, fast i ett miniformat utan kablar.

Bra och balanserat ljud. Adaptiv brusreducering i 20 steg. Riktigt bra batteritid. Strålande räckvidd.
Inte lika effektiv brusreducering som storebror WH-1000XM3. Lite stora och tunga.

Apple AirPods Pro

De ”alla” vill ha

Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Mycket bättre ljud än tidigare. Brusreducering och ljudförbättring samt sömlös integration med Siri. Strålande räckvidd och trådlös laddning.
Hårt mellanregister. Det finns ännu bättre alternativ för musik.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
Fantastiskt ljud från B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend