TEST : Audio Technica ATH-CKR7TW

Nej tack

Propparna från Audio-Technica låter bra så det räcker, men har ett par skavanker som konkurrenterna har fixat.

Audio Technica ATH-CKR7TW

Ljud & Bild tycker

Neutralt och bra ljud i bas och mellanregister. Bra batteritid i propparna.
Ganska skarpa övertoner. Ingen imponerande kapacitet i laddningsfodralet. Klassens värsta ljudfördröjning. Oanvändbara till film och spel.
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentäta: Nej
 • Kodek: aptX, AAC, SBC
 • Batteri: 6 timmar, 9 extra i fodralet
 • Vikt: 18 g
 • Laddkabel: Mikro-USB
 • Webb: bergsala.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2600 kr

Japanska Audio-Technica har gjort hörlurar i en mansålder och flera av dem är väldigt bra. Vi har inte varit lika entusiastiska över deras öronproppar, undrar just om de kan ändra på det med toppmodellen?

ATH-CKR7TW är Audio-Technicas modell för de som vill ha bästa möjliga ljud. De är inte vattentäta och dammtäta, så om du behöver öronproppar för träning är det ATH-SPORT7TW du ska ha. Trots att namnen är snarlika så ska man inte betrakta den senare som en sportversion av CKR7TW. De är väldigt olika, både när det gäller utseende och ljud. Sportversionen har ett mindre element (5,8 mm) och är bastunga för att man ska höra rytmerna när man tränar, medan CKR7TW har ett dubbelt så stort element och är fintrimmad för att låta så naturligt som möjligt med musik.

CKR7TW har inte fått USB-C utan använder Mikro-USB för laddning. Det betyder långsammare laddning, lyckligtvis är batteritiden acceptabel med 6 timmar i själva propparna. Jag är inte lika nöjd med laddfodralet, som bara rymmer en och en halv laddning – alltså 9 timmar extra.

Propparna har en del irritationsmoment. För det första är räckvidden ganska medioker trots Bluetooth 5.0. Vi hamnade på ungefär 20 meter utomhus, vilket är mindre än hälften av de bästa. Dessutom hörs ljudet från telefonsamtal bara i högra örat. Först trodde jag att något var fel, att den vänstra proppen hade tappat signalen. Men nej, det ska vara så.

Passform

Propparna är stora och sticker ut en del ur öronen. De tynger ner när man promenerar snabbt. Det ingår ett par vingar som man kan trä utanpå, då sitter de mycket bättre i öronen. Men så en miss: med vingarna på passar inte propparna i fodralet, så dem måste man ta loss innan man kan ladda. Då finns det inte heller någon plats att lägga de små vingarna, annat än i exempelvis byxfickan. Så se till att ha lagrat numret till hittegodsavdelningen som favorit i kontaktlistan.

Ljudfördröjning

Skavanken jag har svårast att förlåta CKR7TW för är den långa ljudfördröjningen: en hel sekund! Det betyder att du bara kan glömma att spela actionspel, och om du vill titta på video så måste det göras genom en tjänst som kan kompensera för fördröjningen. Till exempel Netflix. YouTube är å andra sidan en mardröm. Just don’t.

Ljudkvalitet

När allt är kör som det ska har Audio-Technica en hel del att erbjuda. För det första gillar jag ljudet från basinstrument. Särskilt kontrabas, som har ett solitt fundament i botten, men även övertonerna framträder tydligt. Det sköna raspandet av strängar längs den bandlösa halsen hörs rent och klart.

Rock återges med en häftig vägg av tuffa distade gitarrer, propparna kan verkligen bita ifrån sig.

Men det slår mig ändå att det blir lite för brutalt. Cymbaler och tamburiner är för vassa, detsamma gäller kvinnoröster med starka sibilanter i s-ljuden. Crescendo-partiet i Mari Samuelsens tolkning av Ólafur Arnalds Near Light blir för brutalt och skärande.

Audio-Technica har en app där du bland annat kan hitta öronproppar som du har tappat bort, men den har inga EQ-funktioner inbyggda, så det du hör är det du får.

Slutsats

Med CKR7TW har Audio-Technica gjort ett par trådlösa öronproppar som vet hur man biter ifrån sig. Distade gitarrer låter tufft, ljudbilden är riktigt hård i mellanregistret. Basregistret är också välbalanserat, men tyvärr finns det för mycket energi i toppen som gör att det låter för rått och vasst med den mesta musiken.

Öronpropparna är tyvärr oanvändbara för actionspel och filmtittning, eftersom ljudfördröjningen på en hel sekund är alldeles för mycket. Bara det är tillräckligt skäl för att Audio-Technica borde ha tänkt sig för två gånger innan de släppte de här.

picture1 picture2 picture3
<
>
ATH-CKR7TW, här i svart, har bra batteritid och godkänt bra ljud. Men en ljudfördröjning på en hel sekund gör dem oanvändbara för filmer och spel. Foto: Audio-Technica
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  B&O Beoplay E8 2.0 - De mest luxuösa
  Få kan matcha B&O när det gäller lyxkänsla. Det gäller även för den nya versionen av E8. Men priset är styvt och de har sina brister.
  Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro - Vi älskar dem
  Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!
  RHA TrueConnect - Engagerande premiumkänsla
  RHA har gjort ett par lyckade öronproppar som tål vatten och är stabila.
  Supra Nero-TX - Ett vansinnigt bra köp
  Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.
  Sony WF-1000XM3 - Referensen håller än
  Sonys öronproppar är vår referens. Med de flesta av egenskaperna från de fullvuxna brusreducerande hörlurar, fast i ett miniformat utan kablar.
  Apple AirPods Pro - De ”alla” vill ha
  Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

  Läs också

  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.