Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Audio Technica ATH-CKR7TW

Nej tack

Propparna från Audio-Technica låter bra så det räcker, men har ett par skavanker som konkurrenterna har fixat.

Av / 2019-11-14 - 11:41
Audio Technica ATH-CKR7TW
Geir Gråbein Nordby

Innehållsförteckning

Japanska Audio-Technica har gjort hörlurar i en mansålder och flera av dem är väldigt bra. Vi har inte varit lika entusiastiska över deras öronproppar, undrar just om de kan ändra på det med toppmodellen?

ATH-CKR7TW är Audio-Technicas modell för de som vill ha bästa möjliga ljud. De är inte vattentäta och dammtäta, så om du behöver öronproppar för träning är det ATH-SPORT7TW du ska ha. Trots att namnen är snarlika så ska man inte betrakta den senare som en sportversion av CKR7TW. De är väldigt olika, både när det gäller utseende och ljud. Sportversionen har ett mindre element (5,8 mm) och är bastunga för att man ska höra rytmerna när man tränar, medan CKR7TW har ett dubbelt så stort element och är fintrimmad för att låta så naturligt som möjligt med musik.

CKR7TW har inte fått USB-C utan använder Mikro-USB för laddning. Det betyder långsammare laddning, lyckligtvis är batteritiden acceptabel med 6 timmar i själva propparna. Jag är inte lika nöjd med laddfodralet, som bara rymmer en och en halv laddning – alltså 9 timmar extra.

Propparna har en del irritationsmoment. För det första är räckvidden ganska medioker trots Bluetooth 5.0. Vi hamnade på ungefär 20 meter utomhus, vilket är mindre än hälften av de bästa. Dessutom hörs ljudet från telefonsamtal bara i högra örat. Först trodde jag att något var fel, att den vänstra proppen hade tappat signalen. Men nej, det ska vara så.

Passform

Propparna är stora och sticker ut en del ur öronen. De tynger ner när man promenerar snabbt. Det ingår ett par vingar som man kan trä utanpå, då sitter de mycket bättre i öronen. Men så en miss: med vingarna på passar inte propparna i fodralet, så dem måste man ta loss innan man kan ladda. Då finns det inte heller någon plats att lägga de små vingarna, annat än i exempelvis byxfickan. Så se till att ha lagrat numret till hittegodsavdelningen som favorit i kontaktlistan.

Ljudfördröjning

Skavanken jag har svårast att förlåta CKR7TW för är den långa ljudfördröjningen: en hel sekund! Det betyder att du bara kan glömma att spela actionspel, och om du vill titta på video så måste det göras genom en tjänst som kan kompensera för fördröjningen. Till exempel Netflix. YouTube är å andra sidan en mardröm. Just don’t.

Ljudkvalitet

När allt är kör som det ska har Audio-Technica en hel del att erbjuda. För det första gillar jag ljudet från basinstrument. Särskilt kontrabas, som har ett solitt fundament i botten, men även övertonerna framträder tydligt. Det sköna raspandet av strängar längs den bandlösa halsen hörs rent och klart.

Rock återges med en häftig vägg av tuffa distade gitarrer, propparna kan verkligen bita ifrån sig.

Men det slår mig ändå att det blir lite för brutalt. Cymbaler och tamburiner är för vassa, detsamma gäller kvinnoröster med starka sibilanter i s-ljuden. Crescendo-partiet i Mari Samuelsens tolkning av Ólafur Arnalds Near Light blir för brutalt och skärande.

Audio-Technica har en app där du bland annat kan hitta öronproppar som du har tappat bort, men den har inga EQ-funktioner inbyggda, så det du hör är det du får.

Slutsats

Med CKR7TW har Audio-Technica gjort ett par trådlösa öronproppar som vet hur man biter ifrån sig. Distade gitarrer låter tufft, ljudbilden är riktigt hård i mellanregistret. Basregistret är också välbalanserat, men tyvärr finns det för mycket energi i toppen som gör att det låter för rått och vasst med den mesta musiken.

Öronpropparna är tyvärr oanvändbara för actionspel och filmtittning, eftersom ljudfördröjningen på en hel sekund är alldeles för mycket. Bara det är tillräckligt skäl för att Audio-Technica borde ha tänkt sig för två gånger innan de släppte de här.

picture1 picture2 picture3
<
>
ATH-CKR7TW, här i svart, har bra batteritid och godkänt bra ljud. Men en ljudfördröjning på en hel sekund gör dem oanvändbara för filmer och spel. Foto: Audio-Technica
Karakter
Audio Technica ATH-CKR7TW

Ljud & Bild tycker

Neutralt och bra ljud i bas och mellanregister. Bra batteritid i propparna. Ganska skarpa övertoner. Ingen imponerande kapacitet i laddningsfodralet. Klassens värsta ljudfördröjning. Oanvändbara till film och spel.

Också i detta test:

Helt trådlösa öronproppar

B&O Beoplay E8 2.0

De mest luxuösa

Få kan matcha B&O när det gäller lyxkänsla. Det gäller även för den nya versionen av E8. Men priset är styvt och de har sina brister.

Ljudet är mycket behagligt, med massor av luft i övertonerna. Stöder trådlös laddning och inger en stark känsla av lyx.
Trådlösa räckvidden är sämst i klassen. Pilliga beröringsfunktioner.
Läs hela testet

Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro

Vi älskar dem

Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!

Väldigt engagerande ljud och en passform som aldrig trillar ut. Sömlös integration med Siri. Klassledande trådlös räckvidd.
Det finns öronproppar som har bättre upplösning längst upp i toppen. Saknar en del funktioner jämfört med AirPods Pro.
Läs hela testet

RHA TrueConnect

Engagerande premiumkänsla

RHA har gjort ett par lyckade öronproppar som tål vatten och är stabila.

Bra ljud, stabil anslutning och ett snyggt premium-utförande. Snabbladdning är praktiskt.
Saknar AAC och aptX. Bara SBC är inte okej i en så dyr hörlur.
Läs hela testet

Supra Nero-TX

Ett vansinnigt bra köp

Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.

Mycket bra ljud och exceptionell laddkapacitet i fodralet.
Bluetooth-parkopplingen måste göras i en viss ordning. Litet urval av toppar och bara medelbra trådlös räckvidd.
Läs hela testet

Sony WF-1000XM3

Referensen håller än

Sonys öronproppar är vår referens. Med de flesta av egenskaperna från de fullvuxna brusreducerande hörlurar, fast i ett miniformat utan kablar.

Bra och balanserat ljud. Adaptiv brusreducering i 20 steg. Riktigt bra batteritid. Strålande räckvidd.
Inte lika effektiv brusreducering som storebror WH-1000XM3. Lite stora och tunga.
Läs hela testet

Apple AirPods Pro

De ”alla” vill ha

Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

Mycket bättre ljud än tidigare. Brusreducering och ljudförbättring samt sömlös integration med Siri. Strålande räckvidd och trådlös laddning.
Hårt mellanregister. Det finns ännu bättre alternativ för musik.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen