: 9 Trådlösa hörlurar

Prisvärda trådlösa lurar

Går det att få praktiska trådlösa lurar med bra ljud utan att spräcka budgeten?

Allt fler har sin musiksamling i mobilen, eller strömmar det man för ögonblicket känner för från nätet. Och man lyssnar inte bara hemma utan på tåget, bussen och promenaden. Därmed har hörlursförsäljningen ökat till nya rekordnivåer. Vi köper små diskreta proppar, stora lurar för bättre ljud och tåliga lurar för träningen. Men den mest spännande utvecklingen är att skippa sladden och köra via Bluetooth. Det har blivit allt mer lättanvänt och pålitligt, samtidigt som priserna gått ned.

I detta test är det viktigt att lurarna är praktiska att ha med sig. Därmed är storleken på kåporna mindre och kudden ligger an mot örat, så kallade on-ear-modeller. Man ska vara medveten om att det är en kompromiss. Är bågens tryck för hårt kan man bli öm i öronen vid längre lyssning. Och om materialet i kudden är tätt kan det börja kännas varmt efter en stund. Det finns också en risk att ljudisoleringen blir sämre, både så att man själv störs av buller och att omgivningen hör musiken.

Vi har också tittat på konstruktionen av lurarna. Detta är ju trots allt lurar man vill kunna trycka ned i väskan när man inte använder dem. Därför är den ideala konstruktionen att man både kan vika kåporna så att lurarna blir helt platta, och att bågen har ett gångjärn så att omfånget blir mindre. Ju fler leder de har, desto mer ömtålig kan dock konstruktionen bli. Vi har därför även tittat noga på kvaliteten och om lurarna verkar klara lite omild behandling utan att gå sönder.

Förra gången vi testade trådlösa hörlurar låg prislappen runt 2 000 kronor. Denna gång har vi sänkt prisnivån med en femhundring för att försöka hitta mer prisvärda lurar. Vi vill dock inte gå mycket lägre i pris då det skulle börja kompromissa väl mycket med ljudkvaliteten. All extra elektronik som gör ett par lurar trådlösa kostar nämligen runt 500 kronor, och skulle vi lagt priset lägre så hade vi hamnat i budgetsegmentet. Ömtåliga lurar med dåligt ljud är inget för oss.

 

Ordlista

aptX – En algoritm för att överföra ljudet med lägre bithastighet men utan att komprimera musiken lika mycket. Bör ge en bättre ljudkvalitet även om graden av förbättring är omdiskuterad.

AAC – En komprimeringsalgoritm som ger bättre ljudkvalitet än MP3 vid samma datamängd. Finns både till Android- och till Apple-enheter.

Bluetooth – En standard för att bland annat överföra ljud trådlöst. Notera att en högre version inte nödvändigtvis innebär bättre ljud utan kan bara ha med funktioner att göra.

NFC – Near Field Communication, närfältskommunikation. En metod för att överföra data vid korta avstånd. Används i detta sammanhang för att koppla ihop mobilen och hörluren med Bluetooth utan att man behöver göra några manuella inställningar.

Kraftfulla och basdånande

De bästa lurarna för dem som vill ha pumpande bas men de är inget för mer balanserad lyssning.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra batteritid. Lätta och bekväma. Klarar att spela på hög volym.
Saknar sladdanslutning om batteriet tar slut. Dominerande basåtergivning. Ingen förvaringsväska medföljer.
 • Typ: On-ear
 • Anslutning: BT NFC
 • Mikrofon: Ja
 • Vikt: 190 gram
 • Batteritid: 30 timmar
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1340 kr

Sonys lurar är i vårt tycke bland de snyggare i testet med sin aluminiumliknande yta som kan fås i rött, blått eller svart. Det är dock fusk då det bara är den breda bågen som faktiskt är i metall, resten är plast. För priset är det ändå en solid konstruktion och de känns faktiskt inte billiga trots materialet. Man kan fälla lurarna helt platta för transport men däremot inte vika bågen, vilket gör att de ändå tar upp en hel del plats. Dessutom får man inte med någon påse för att skydda dem i väskan.

Det är relativt lätt att använda lurarna med en kontroll för volymen och en annan för att pausa och byta låt. Tack vare NFC är det enkelt att koppla dem till mobilen och batteritiden är mycket bra. Det är tur, för man kan nämligen inte använda sladd om batteriet tar slut, så det gäller att ha koll på laddningen. Bågen har en acceptabel stoppning och kuddarna är rejält vadderade så lurarna känns riktigt bekväma att ha på sig. Materialet i kudden är dock tätt vilket kan göra dem varma i längden.

Det är lika bra att säga som det är med en gång. De här lurarna ingår i Sonys Extra Bass-serie och är riktade mot en publik som vill ha pumpande bas. Och det får man i mängder, samt att de klarar att spela på hög volym utan distorsion. Vi har dock hört lurar med mer kontrollerad bas och undrar varför man inte kunde få en på/av-knapp för basförstärkningen. Det är lite synd, för det är egentligen inget fel på resten av registret, om det bara hade kunnat få höras mer över basgången.

 

Slutsats

Lurarna är lätta och bekväma så att man kan lyssna längre stunder och har ett batteri som klarar av det med råge. Tyvärr får man ingen backup i form av sladd om man skulle råkat glömma att ladda dem. Vill man ha ett party på huvudet med öronbedövande volym och en pumpande bas så är det Sonys lurar man ska välja. Men tyvärr är basen så dånande att man inte kan njuta av någon annan sorts musik. Det är synd att man inte kan välja att dämpa basen så att de kan tilltala fler lyssnare.

Bastunga och långspelande

Marshalls första trådlösa lurar är så praktiska och bastunga som man kan önska sig.

Ljud & Bild tycker

Extremt lång batteritid. Praktiska, hopfällbara och lätthanterade. Låter strålande med bastung musik.
Ljudet passar inte alla. Det hade varit trevligt med en app med equalizer.
 • Typ: On-ear
 • Anslutning: BT aptX, kabel
 • Mikrofon: Ja
 • Vikt: 220 gram
 • Batteritid: 30 timmar
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

Marshalls lurar ser precis så rockiga ut som man förväntar sig av märket. Materialvalen känns påkostade och de känns mycket välbyggda. Trevligt nog har Marshall behållit möjligheten från sladdmodellen att en kompis kan koppla in sina lurar med sladd i Major så att man kan dela musiken.

En annan sak som underlättar på resande fot är att de är hopfällbara. Ett par kraftiga gångjärn gör att kåporna kan fällas innanför bågen så att de tar minimal plats i packningen.

Tack vare en generös stoppning i både bågen och kåporna sitter lurarna riktigt skönt på huvudet. Man ska dock vara medveten om att det är on-ear-lurar vilket gör att det kan bli lite svettigt om öronen vid längre lyssning. Uppspelningen kan styras från en liten joystick-liknande spak på den enda kåpan. Med hjälp av den kan man starta och stoppa uppspelning, besvara samtal, byta låt och justera volymen. Den är riktigt intuitiv och fungerar väl.

Tack vare aptX låter de väldigt likt vanliga Major. Som väntat levererar de dånande rock med tunga trummor på ett strålande sätt. Men de fungerar faktiskt lika bra för elektronisk musik. De klarar till och med den brutala basgången i Limit to Your Love med James Blake. Deras enda svaghet är mer finstämd musik som akustiska inspelningar där det låter lite obalanserat, och skarpa ljud som cymbaler låter väl vassa. Jämfört med Philips M1MKII, som kostar ungefär lika mycket, är det rena motsatsen.

Slutsats

Major II Bluetooth är ett par välbyggda och praktiskt hopfällbara trådlösa lurar. Än mer praktiska på resan blir de av den mycket generösa batteritiden. De sitter skönt på huvudet och är enkla att hantera. Som väntat spelar de skjortan av en med rockmusik, men klarar sig lite sämre med akustiska stycken. Men det har de å andra sidan aldrig låtsats vara till för. Det här är ett par snygga och tuffa lurar för likaledes tuffa typer. Party on!

AKG Y50BT
AKG:s lurar känns både välbyggda och bekväma samt har en utmärkt ljudkvalitet.
Philips SHB8850NC
Är man villig att kompromissa lite med ljudet kan man faktiskt få brusreducering på köpet.
Audio-Technica ATH-SR5BT
Audio-Technica har ett förvånansvärt raffinerat ljud men är lite opraktiska.
Pioneer SE-MJ771BT
Välbyggda lurar som sitter skönt men vars dånande bas gör att de inte passar alla.
Plantronics Backbeat Sense
Nätta och lättanvända lurar med unika funktioner som dock inte passar basfanatiker.
JBL Everest 300
Det är fiffigt att kunna dela musiken med kompisen men det egna ljudet imponerar inte.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.