: 8 on-ear-hörlurar

Hörlurar till semesterresan

Bra ljud på resan behöver inte kosta en förmögenhet. Här är åtta lurar som kostar kring tusenlappen.

Äntligen är semestern här! För många av oss betyder det långa bilresor söderut eller flygresor till fjärran stränder – med tillhörande långa väntetider på flygplatser.

För att dödtiden ska bli enklare att uthärda laddas mobilerna med film, musik och ljudböcker. Och så ett passande par hörlurar som klarar en hel dag i baksätet, tål att knuffas ner i väskan eller handbagaget i all hast och som aldrig får slut på batteri. (Om resan går per flyg så är det oftast förbjudet att använda Bluetooth-lurar, eftersom radiosändare kan störa elektroniken ombord.)

I det här testet har vi tittat (och lyssnat) på hörlurar som ser ut som de brukade göra, innan marknaden exploderade och det dök upp specialmodeller för varje tänkbart och otänkbart behov. Alla har kabel och de flesta är av on-ear-typ, alltså vilar öronkåporna mot öronen utan att omsluta dem helt. Den enda moderna bekvämligheten är att en del av dem är försedda med fjärrkontroll som styr musiken på mobilen eller surfplattan samt en mikrofon för telefonsamtal. En del av dem går dessutom att fälla ihop så att de tar mindre plats i bagaget. Det är dock stor skillnad på storleken, så om resan inte görs med bil utan flyg, där bagaget bokstavligt talat vägs med finkalibrerade vågar, så lönar det sig att välja någon av de minsta modellerna.

Uppdaterad klassiker

Ultrabärbara hörlurar med stort ljud.

Ljud & Bild tycker

Extremt lätta och transportabla. Förbluffande bra och öppet ljud med ännu mer förbluffande bas.
Inte samma tryck i basen som stora, slutna hörlurar. Omgivningen får vara beredd att lyssna på musiken.
 • Typ: On-ear, öppen
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 15–25 000 Hz
 • Känslighet: 101 dB
 • Impedans: 60 ohm
 • Kabel: 120 cm
 • Vikt: 141 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 800 kr

iPorta Pro är den senaste versionen av en av Koss största succéer: en hopfällbar ultra-lättviksvariant av en on-ear-hörlur som bara väger 141 gram.

Hörluren består av en huvudbygel av fjäderstål som kan anpassas i längd genom att skjuta ihop de två delarna. Eftersom lurarna är öppna finns det inga öronkåpor i ordets rätta bemärkelse. Elementen nästan svävar i luften, fasthållna av en fjäderanordning som kan justeras så att de trycker mer eller mindre hårt mot örat.

Den fastmonterade kabeln (med fjärrkontroll) är tunn som ett lakritssnöre och känns ömtålig, men den håller sannolikt för vardagligt bruk. Koss har nämligen en begränsad livstidsgaranti till alla sina hörlurar. Garantin gäller dock bara den ursprungliga köparen och bara vid ”normal användning”.

 

Ljudet

Med en matchvikt i flugviktsklassen och öppna öronkåpor ligger det nära till hands att förvänta sig ett tunt, spinkigt ljud. Inget hade kunnat vara mer felaktigt. iPorta Pro har ett varmt, fylligt ljud. Det finns faktiskt sinnessjukt mycket bas för att komma från något som är så spinkigt byggt!

Resten av frekvensregistret är nästan lika övertygande. Tack vare det öppna systemet behöver inte elementen tampas med ett slutet utrymme med resonanser och mer eller mindre lyckad dämpning. Det ger ett öppet och fritt ljud som gör det till ett nöje att lyssna på röster.

 

Slutsats

Att testa iPorta Pro är att göra en djupdykning i hifi-historien. Designen är väldigt långt från vad vi är vana vid i dag. Men ljudet är fräscht och modernt och klarar sig utmärkt mot snofsigare konstruktioner. Tack vare den låga vikten och de öppna kåporna märker man nästan inte att man har dem på huvudet. iPorta Pro 2.0 och Pioneers MJ722T är testets två billigaste och båda låter utmärkt. Om du föredrar Koss lätthet eller Pioneers tyngd är en smaksak.

Stort ljud med matchande färg

Sonys kulörta hörlurar gör allt rätt.

Ljud & Bild tycker

Bäst ljud och fenomenal upplösning. Komforten är i topp. Finns i många färger.
Testets klart dyraste. Inte tillräckligt kompakta för ett liv i farten.
 • Typ: Over-ear, sluten
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 5–60 000 Hz
 • Känslighet: 103 dB
 • Impedans: 24 ohm
 • Kabel: 120 cm
 • Vikt: 220 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

MDR-100AAP säljs även under namnet ”h.ear.on” vilket felaktigt kan ge ett intryck av att det handlar om on-ear-hörlurar. I själva verket är detta en fullvuxen over-ear-modell, fast den är inte större än on-ear-lurarna från Philips och Pioneer.

Det första man lägger märke till är färgen, som är lika extrem som den är välgjord. Testexemplaret har en blågrön metallicnyans som täcker varenda millimeter. Till och metallen i huvudbygeln har exakt samma nyans. Sony-lurarna finns även i skrikigt rosa, rött och limegult – och i svart, om du inte är så äventyrligt lagd.

Trots storleken tar inte MDR-100AAP så mycket plats i bagaget eftersom de går att fälla ihop. Den platta, gummerade kabeln är löstagbar och försedd med samma 1-knapps fjärrkontroll som de flesta andra i testet. Fast naturligtvis i blågrön färg. Komforten är i topp och öronkåporna sitter stadigt och behagligt. Till och med på ett par förhållandevis stora öron som undertecknads.

 

Ljudet

När man sätter MDR-100AAP på huvudet är det ingen tvekan om att man får testets bästa ljud. Ljudbilden är stor och läcker och det är både tryck i basen och spröda detaljer i diskanten. Även mellanregistret är stort och rymligt när det sprids i hörselgångarna. Om det är det extremt specificerade frekvensregistret som är skälet vet vi inte, men Sony-lurarna klarar både tunga rytmer och späda sångröster på samma övertygande sätt.

 

Slutsats

Sony MDR-100AAP kostar 1 500 kronor och är ett riktigt bra köp, trots att de är testet dyraste. Man får ett ljud som är en klass bättre än från de andra, plus en komfort som gör att man kan spisa hifi i många timmar i sträck under tiden Europa susar förbi utanför fönstret.

Tung bas i stora kåpor

Komfort och rejäl bas i prisvärda lurar.

Ljud & Bild tycker

Komforten är riktigt bra och basåtergivningen är strålande.
Ingen fjärrstyrning av smartmobil eller surfplatta. Tappar överblicken vid höga ljudtryck.
 • Typ: Over-ear, sluten
 • Element: 50 mm
 • Frekvensomfång: 20–22 000 Hz
 • Känslighet: 103 dB
 • Impedans: 32 ohm
 • Kabel: 120 cm löstagbar
 • Vikt: 260 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1000 kr

Argon HP1 är testets största rent fysiskt och – tillsammans med Sony MDR-100AAP – undantaget från regeln genom att vara av over-ear-typ. Eftersom de dessutom inte är hopfällbara så passar de bäst för att tas med om platsbrist inte är en avgörande faktor.

Öronkåporna är stora och grafitfärgade i plast och huvudbygeln är vadderad med konstläder hela vägen runt. Det ger ett förtroendeingivande, behagligt utseende – fast utan att man någonsin förväxlar materialen med aluminium och skinn. Kabeln är löstagbar och tygöverdragen, och känns stabil men samtidigt lite styv. Styvheten innebär att ljud, till exempel friktion mot tyget, lätt fortplantar sig upp till öronkåporna.

Det finns inga extrafunktioner i form av fjärrstyrning eller annat. HP1 är bara ett par hörlurar som man ska ha när man lyssnar på musik.

 

Ljudet

Basen är djup utan att vara dominerande eller bullrig. Mellanregistret är bra och har OK upplösning, men ljudbilden drar markant mot det mörka hållet och det finns en viss ”fjärr-effekt”. Diskanten hör man inte mycket av. Stor dynamik och höga ljudtryck är inte Argon-lurarnas bästa kompis. När det spelas högt och med många transienter blir ljudet en smula onyanserat.

 

Slutsats

Argon HP1 är stora och läckra hörlurar med stabil bas och bra komfort. På en fest i baksätet med tunga elektroniska beats är de perfekta. Med andra musikstilar är basen helt enkelt för dominerande. Vikten och storleken gör dem svåra att ha med sig överallt.

Philips SHX50
Sätt igång ett party i baksätet med Philips röjarlurar.
Klipsh R6i On-Ear
Klipsch har ett behärskat yttre, men ett spralligt ljud.
AKG Y40
AKG bjuder på bra ljud i kompakt och robust förpackning
Pioneer SE-MJ722T
Även om Pioneers lurar tillhör de billigaste så låter de som en miljon kronor.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.