Search
Generic filters

: 7 trådlösa in-ear-hörlurar

Trådlösa proppar är framtiden

Hej då analoga hörlursutgångar och välkomna trådlösa och digitala anslutningar.

Som bekant har Apple lanserat sin iPhone 7 och det visade sig att ryktena stämde: de har helt brutalt slopat den gamla hederliga hörlursutgången. Ryktena säger att fler mobiltillverkare har liknande planer. Kontakten är helt enkelt för stor och man skulle föredra att använda en tunnare digital anslutning som kan användas för flera saker. Som Lightning-kontakten på Apples apparater, eller USB-C på Android-mobilerna.

Eller så struntar man helt i sladdar. Det har ju länge varit standard när det gäller mobila högtalare och även de trådlösa hörlurarna tar allt större marknadsandel. Det handlar helt enkelt om att skynda på en utveckling som redan varit på gång länge. Men vad ska du som haft ett par hyggliga öronproppar med sladd ersätta dem med? Vi beslöt oss för att undersöka om det finns några trådlösa öronproppar med hyggligt ljud utan att de för den sakens skull är jättedyra.

 

Trådlös, inte rådlös

Vad är det man bör tänka på när man kapar sladden? En stor skillnad är ju att man faktiskt måste ha ström i lurarna när man ska lyssna på musik. Alltså måste man komma ihåg att ladda dem regelbundet. Och då är det praktiskt med en lång batteritid så att man inte blir stående utan musik om man glömt ladda någon enstaka gång. Det är också praktiskt om man kan se på något sätt hur mycket ström som finns kvar. En fysisk batterimätare är faktiskt ovanligt, det löses ofta med en app.

Om det är möjligt är det bra om man provar lurarna innan köp. Allas öron är olika och det är inte säkert att de känns bra på dig bara för att någon annan tycker de är sköna. Det är speciellt viktigt med trådlösa lurar eftersom man måste bära vikten av ett batteri också. Antingen det sitter gömt i en krage, hänger på den ena sladden eller sitter i själva propparna. Det kan dels kännas lite obekvämt eller helt enkelt dra lite i den ena proppen så att den ramlar ut lättare än om det hade varit vanliga lurar med sladd.

Ordlista

aptX – En algoritm för att överföra ljudet med lägre bithastighet men utan att komprimera musiken lika mycket. Bör ge en bättre ljudkvalitet även om graden av förbättring är omdiskuterad.

AAC – En komprimeringsalgoritm som ger bättre ljudkvalitet än MP3 vid samma datamängd. Finns både till Android- och till Apple-enheter.

Bluetooth – En standard för att bland annat överföra ljud trådlöst. Notera att en högre version inte nödvändigtvis innebär bättre ljud utan kan bara ha med funktioner att göra.

NFC – Near Field Communication, närfältskommunikation. En metod för att överföra data vid korta avstånd. Används i detta sammanhang för att koppla ihop mobilen och hörluren med Bluetooth utan att man behöver göra några manuella inställningar.

Genomtänkta och välljudande

Så här ska trådlösa proppar göras. De är bekväma och lättanvända med ett bra ljud.

Ljud & Bild tycker

Bekväma och praktisk hantering. Stänktåliga och bra kvalitetskänsla. Bra ljudkvalitet.
Formatet gör att de är svåra att ha i fickan.
 • Bluetooth: 3,0, NFC, aptX
 • Batteritid: 6 timmar
 • Passningstid: 27 dagar
 • Vikt: 25 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 900 kr

Till skillnad från Philips lilla dosa eller Jabras stela krage så är Sonys elektronikdosa faktiskt inte störande på något sätt när man har den på sig. De böjliga armarna gör att det inte känns stelt och instängt, samtidigt som den sitter väl på plats. Den är bekväm att bära och propparna sitter bra i öronen när man hittat rätt storlek. Självklart kopplar man enkelt ihop den med mobilen med hjälp av NFC. Och även om Sony också använder sig av plast så är det en helt annan kvalitetskänsla.

Fiffigt nog använder Sony två fjärrkontroller, en för att styra musikuppspelning och en för att hantera samtal och volym. Dessutom sitter det en mikrofon i varje, vilket gör att man kan vrida på huvudet utan att rösten försvinner. Trevligt nog har Sony inte glömt bort ljudkvaliteten heller. SBH80 har en tydlig och distinkt bas men som inte dominerar på något sätt. Ljudet är visserligen lite varmt och förlåtande, men det är faktiskt en fördel för sådana här lurar. Det är ett rent nöje att lyssna på musik i dem.

Slutsats

Till skillnad från en del andra testdeltagare, där det känns som att de varit tvungna att utforma lurarna på ett visst sätt, så känns Sonys lurar genomtänkta. Titta bara på de två fjärrkontrollerna som både ger lurarna balans och gör dem lättare att använda. Samt att de dubbla mikrofonerna ger bättre röstupptagning. SBH80 känns snudd på lyxiga till priset och är dessutom vattentåliga. Men framför allt så låter de riktigt bra. Visserligen är de inte neutrala, men ett lite insmickrande ljud är riktigt trevligt.

 

 

Praktiskt headset

Smarta funktioner och bra samtalskvalitet, men för musik finns det bättre val.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra batteritid. Utmärkt för telefonsamtal. Vind- och vattentåliga.
Mycket bra batteritid. Utmärkt för telefonsamtal. Vind- och vattentåliga.
 • Bluetooth: 4,1
 • Batteritid: 14 timmar
 • Passningstid: 22 dagar
 • Vikt: 38 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 900 kr

Jabras lurar sticker ut från mängden med sin stora krage. Den kan kännas lite klumpig och gör att de inte kan stoppas ned i fickan när man inte använder dem. Den sitter åtminstone ganska bekvämt och tack vare tre storlekar på öronkuddar så hade vi inga problem att få dem att sitta skönt i örat. Kragens storlek gör också att det får plats ett ovanligt stort batteri så att de räcker längre än några andra lurar i testet. Hanteringen blir också enkel med stora och tydliga knappar som är lätta att hitta med fingret.

Med knapparna kan man aktivera funktioner som Siri eller Google Now, eller höra batteristatus. Appen tillför fler funktioner, som batterimätare och möjlighet att lokalisera lurarna. Däremot kan man inte justera ljudet, vilket är lite synd. Musikuppspelning är nämligen dess svaga punkt. Basen saknar djup och känns lite luddig, medan mellanregistret saknar närvaro. Kragen gör dock att det får plats med en rejäl mikrofon nära munnen vilket gör att den man pratar med hör dig väl.

Slutsats

Kragen kanske upplevs som lite klumpig och gör att Halo Smart tar plats i packningen, men den ger fördelar som väl placerad mikrofon och utmärkt samtalskvalitet. Dessutom gör det hanteringen enkel då de stora knapparna är lätta att hitta och det finns plats för ett stort batteri. Som ett headset för mobilen är den alltså utmärkt. Men om man huvudsakligen ska använda hörlurarna för att lyssna på musik så bör man leta vidare. Musiken kändes aldrig speciellt engagerande och basåtergivningen var en besvikelse.

Yamaha EPH-W32
Trådade proppar i en otymplig dosa som varken känns trådlösa eller låter speciellt bra.
Philips SHB5900
En upplevelse av lågbudget men med en lika hög prislapp som konkurrenterna.
Sudio Vasa Blå
För en gångs skull är det inte ljudet som fått lida i designlurarna, utan användningen.
JBL Everest 100
Smidiga proppar med bra ljud men det kan bli för mycket av det goda i längden.
Urbanista Boston
Kan endast rekommenderas för träning eller för dem som inte kan ha traditionella proppar.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.