Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Beyerdynamic T70p

Ärlighet vara längst

Vill du ha ljud i perfekt balans, i kombination med upplösta övertoner och en stor och levande ljudbild, så kan det knappt bli bättre än så här.

Av / 2016-05-31 - 05:00
Beyerdynamic T70p
Geir Gråbein Nordby

T70p är den bärbara versionen av T70, som kanske var den bästa hörluren vi hade hört för under 5 000 kronor när vi testade den i december 2011. När man hör ordet ”bärbar” så tänker nog de flesta på att hörluren är hopfällbar. Men p-versionen är lika stor och tung som studioversionen, vilket också märks på det enorma fodralet som ingår. Enda skillnaden är att det elektriska motståndet i p-versionen är 32 ohm i stället för 250, så att man kan driva dem med en mobiltelefon. Och att kabeln är 1,2 meter lång i stället för 3.

Det betyder att T70p har samma Tesla-element som T70, med en kraftfull neodym-magnet och ett supertunt membran med flera lager.

Precis som testets övriga kandidater är T70p en sluten hörlur. Skillnaden är att kuddarna är gjorda av tyg i stället för konstläder. Detta för att lurarna ska vara bekväma att ha på sig längre stunder, genom att öronen inte blir fuktiga. Nackdelen är att hörlurarna läcker ut lite mer ljud och släpper in lite mer oväsen. De är alltså inte lika praktiska på bussen eller i andra högljudda omgivningar som konkurrenterna. Att basåtergivningen blir en smula tunnare är också naturligt.

 

Ljudet

T70p är lika neutral som den är upplöst, tack vare ett superfokuserat mellanregister. Ett akustiskt stycke, som K D Langs version av ”After the Gold Rush” eller Newton Faulkners version av ”Teardrop”, återges med full kontroll över instrumenten. Dynamiken är strålande, instrumenten framträder mot en kolsvart bakgrund och luften breder ut sig runtomkring. Om man kan prata om stereoperspektiv i hörlurar så har det en utmärkt storlek och bredd i T70p.

Pianotangenter dansar lekande lätt, samtidigt som varje tons klangbotten är väl planterad längst ner. Precis som förväntat är basen inte lika framträdande som i de mest basrika rivalerna. Både Sennheiser Momentum M2 och referensen B&W P7 har fylligare och saftigare bas. Men det finns mer luft runt bastonerna i T70p och de är lika djupa även om de inte slår lika hårt.

Trots mobilvänliga 32 ohms impedans tappar hörlurarna en del av sin glans när de drivs av undertecknades iPhone 6s Plus. Särskilt i basen, så att elektronisk popmusik låter lite småtrist. Driv dem hellre med en stationär hörlursförstärkare som Fostex HPA4 eller – ännu hellre – Pioneer U-05 så blir det betydligt mer fart och fläkt i musiken, samtidigt som en slöja lyfts från övertonerna.

 

Slutsats

Ljudet från Beyerdynamic T70p är i särklass, med en fantastisk dynamik. I synnerhet i mellanregistret, vilket gör att röster och instrument låter levande och realistiska.

Trots 32 ohms impedans låter T70p definitivt bäst med en riktigt bra hörlursförstärkare. Först då vaknar basåtergivningen till liv, så att även elektronisk popmusik underhåller. Sammantaget är detta de bästa lurarna vi har hört för under 4 000 kronor, och de enda i testet som slår referensen B&W P7 – så länge resten av utrustningen är tillräckligt bra.

Ljud & Bild tycker

Vill du ha ljud i perfekt balans, i kombination med upplösta övertoner och en stor och levande ljudbild, så kan det knappt bli bättre än så här. Med kuddar av tyg i stället för konstläder läcker det ut mer ljud än från de övriga testdeltagarna. Somliga uppfattar basen som lite för tunn och hörlurarna trivs klart bäst med en ordentlig förstärkare. Går inte att fälla ihop.

Också i detta test:

10 slutna hörlurar

Jays u-JAYS

Balanserad klang

u-JAYS är ett par hörlurar som sitter behagligt och som presenterar musiken på ett välbalanserat och fint sätt.

Passformen är behaglig och de kompakta måtten gör att man ser diskret ut när man promenerar omkring på gatorna. Ljudet är balanserat och rent, här finns ingenting som maskeras eller sticker ut.
Jämfört med de bästa saknar ljudet lite upplösning. Speciellt övertonerna kunde ha varit mer finmaskiga.
Läs hela testet

Pioneer SE-MHR5

Med känslig hand

Pioneer balanserar en detaljerad ljudbild med skön musikalitet.

Musiken återges med dynamisk snärt och rytm, i kombination med fylliga grundtoner och en behaglig klangbalans. Låter aldrig vasst.
Det finns lurar som har ännu mer luft i övertonerna.
Läs hela testet

Denon AH-MM400

Lyx på öronen

Denon har testets mest exklusiva utseende, med kåpor av äkta valnöt. Ljudet är bitvis enastående.

Bekvämligheten är i topp och rent utseendemässigt ligger MM400 i täten. Denon har upplösta toner och en luftig ljudbild.
Basen är inte tillräckligt utsträckt och mellanregistret kan verka en aning tunt. Behöver en bra hörlursförstärkare för att få fram övertonerna riktigt bra.
Läs hela testet

Audio-Technica ATH-MSR7

Glasklart ljud för pengarna

Ett mer upplöst och neutralt ljud för pengarna får man leta efter.

Här får du en öppen och detaljerad ljudbild med glasklart mellanregister och luftig diskant. Passformen är mycket bra och oväsen utifrån dämpas fint.
Somliga uppfattar ljudet som väl analytiskt och vill ha lite fetare bas.
Läs hela testet

Torque t402v

För mycket av allt

Torque demonstrerar att det faktiskt går att få för mycket av det goda.

Här tycks man få mycket flexibilitet för pengarna: två par utbytbara öronkåpor och justerbar bas i fyra nivåer.
Hörlurarna faller mellan två stolar. Öronkåporna lossnar enkelt från ramen. Trots fyra basnivåer är det alltid för mycket. Ljudet är luddigt och färgat.
Läs hela testet

Panasonic HD10

Detaljerad och fyllig

Panasonic bevisar att de kan bygga hörlurar för hifi också.

En bra kvalitetskänsla och behaglig passform följs upp med detaljerat ljud och fyllig bas.
Det viktiga mellanregistret är lite tunt och tillbakadraget, vilket gör sångröster lite bleka.
Läs hela testet

KEF M500

Inte luftiga nog

De små, hopfällbara lurarna från KEF är sprudlande dynamiska. Men de öppnar sig aldrig helt och hållet.

Går att fälla ihop och tar nästan ingen plats alls. Läckert utseende och ljudet är rytmiskt och har riktigt häftig bas.
Vi vill ha mer luft i toppen, det hade målat upp en öppnare ljudbild och mer levande instrument. Bygeln har väl vassa kanter.
Läs hela testet

Onkyo H900M

Detaljerad tungviktare

En helt neutral klangbalans gör detta till ett fint verktyg, men den är lite för grov och analytisk för att engagera.

Onkyos hörlurar har massor av detaljer i övertonerna och återger instrument och sångröster tydligt och distinkt. Tonåtergivningen är välbalanserad och korrekt.
Det kan lätt låta lite grovt utan en ordentlig hörlursförstärkare. Hörlurarna är tunga och passar inte för långa promenader.
Läs hela testet

Sennheiser Momentum M2

Perfekt jämvikt

Sennheisers bidrag har en bergfast bas, i kombination med balans och upplösning i ljusare toner som bara dyra hörlurar har.

Ljudbilden är perfekt balanserad, med en fyllig bas och fin dynamik längre upp i frekvensregistret. Intrycket förbättras ytterligare av bra passform och låg vikt.
Lite ovant att ha kabeln på höger sida.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen