Detta är det första paret brusreducerande hörlurar jag har testat från AKG. Trots att det österrikiska märket är en gammal ringräv i branschen, känt för studio- och PA-utrustning av yppersta klass. Så det är med stor spänning jag packar upp nya AKG N9 Hybrid.
Namnet kommer från USB-C-dongeln som ingår, smart placerad under locket i vänster öronkåpa. Plugga in den till datorn eller mobiltelefonen så får du trådlöst ljud med LC3+-kodeken och minimal fördröjning. Det gör hörlurarna idealiska för gaming på PS5 och Xbox, där vanlig Bluetooth ger märkbar fördröjning mellan bild och ljud. Som Zoom-certifierad produkt fungerar de även utmärkt för videokonferenser.
På iPhone gör dongeln en märkbar skillnad jämfört med AAC-begränsningen som Apple-användare annars får leva med. Android-användare har det bättre – där stöds LDAC som standard, men dongeln kan också ge fördelar med den kortare fördröjningen som ger bättre gaming och videomöten. Plus att den gör parkopplingen enklare.

LDAC kan kräva manuell aktivering
Ansluten till Bluetooth med min Samsung Galaxy S24 Ultra fick jag bara AAC direkt till en början. Lösningen ligger dold i Bluetooth-inställningarna, där du måste trycka på kugghjulet bredvid N9 Hybrid i listan och aktivera LDAC manuellt. Med Google Pixel-telefoner behöver du inte göra detta, men Sony-användare och andra kan behöva göra samma sak.
När LDAC väl är aktiverat är skillnaden i ljudkvalitet märkbar. Låten Royals med Lorde demonstrerar skillnaden perfekt. Med LDAC öppnar rummet sig, diskanten blir luftig och detaljerad, samtidigt som sångrösten blir tydligare i mellanregistret och basen tightare. Jämfört med JBL Tour M3 direkt från fabrik låter AKG-lurarna mer precist och neutralt – det här är studioljud, inte konsumentvänlig hifi-avstämning.

Studioinställningen är mitt i prick
Standardinställningen för EQ:n heter passande nog ”Studio” och städar diskret upp i basen med musik som behöver det. På mjukt producerade låtar är skillnaden minimal, medan andra inspelningar med grumligare bas blir renare med Studio-inställningen. Lyssnar du däremot på en podd som har en dålig ljudmix kommer Vocal-inställningen till sin rätt. Den tvättar effektivt bort grumligheter i basregistret som amatörproducenter ofta missar när de mixar med små monitorer.
AKG har valt en neutral avstämning snarare än det varma, fylligare ljudet du hittar i Bowers & Wilkins Px7 S3 eller Px8. Som ljudtekniker skulle jag nog föredra ärligheten i AKG, men som musikälskare saknar jag en del av värmen som konkurrenterna erbjuder.

När brusreduceringen misslyckas helt
När brusreduceringen aktiveras blir jag först imponerad av hur effektiv den är. Den dämpar robotdammsugaren mycket effektivt och bussresan blir en dröm. Jag har inte provat att flyga med hörlurarna, men det finns ingen anledning att tro att det inte också kommer att fungera utmärkt.
Problemet är ljudkvaliteten när man lyssnar på musik. Eller rättare sagt: bristen på den. Med brusreduceringen aktiverad kollapsar hela ljudbilden. Basen blir mjuk som gelé, mellanregistret drar sig tillbaka som en blyg katt och all dynamik försvinner. Det här är hörlurar som tar hand om oväsen från bussar, flygplan och dammsugare – inte för musiknjutning.
Besvikelsen är desto större eftersom öronproppsmodellen N5 Hybrid inte lider av samma problem. Det kan ha mycket att göra med att själva brusreduceringen är mindre effektiv i öronpropparna, men under alla omständigheter vill jag påstå att AKG har gjort en blunder här. Alla konkurrenter – oavsett om de heter Sony, Bowers & Wilkins, Sennheiser, Noble Audio eller Focal – levererar bättre ljud när brusreduceringen är aktiverad. Även JBL, som precis som AKG ägs av Harman – och säkert delar en hel del teknik – gör också detta mycket bättre.
En lösning är att göra en separat EQ-inställning för brusreducering, där man sänker basen och höjer mellanregistret, men det är svårt att få det riktigt bra och det kommer inte att fixa dynamiken.

AKG N9 Hybrid saknar viktiga funktioner
En stor brist för mig är DAC-funktionen via USB. Det kan verka lite nördigt, men systerbolaget JBL:s Tour One M3 har detta, vilket ger helt okomprimerat ljud via kabel. Även billiga JLab JBuds Lux ANC har en DAC-funktion, för mindre än en tredjedel av priset. På ett par hörlurar med så pass imponerande ljudkvalitet känns detta som en grov miss
Hörlurarna kan inte heller vikas ihop, utan bara läggas platta genom att vrida öronkåporna. Detta gör dem mindre resevänliga än många konkurrenter, som ovan nämnda JBL Tour M3, Sony WH-1000XM6 och Sennheiser Momentum 4 Wireless.
Fördelar som uppväger
Komforten är dock oklanderlig. De mjuka läderkuddarna och vikten på bara 281 gram gör att du kan ha på dem timme efter timme utan obehag. AKG har också inkluderat en smart volymbegränsning på 85 dB i appen – praktiskt för barn eller för att skydda din egen hörsel.
Men det som verkligen imponerar är batteritiden. Med upp till 100 timmar utan brusreducering (55 timmar med) sätter N9 Hybrid en ny standard. Även med dongeln håller de i 85 respektive 45 timmar. Det är siffror som gör att du kan glömma allt om laddning i flera veckor.

Slutsats
AKG N9 Hybrid är en paradox. Med brusreduceringen avstängd levererar de studioljud av yppersta klass, speciellt via LDAC eller dongeln. Men om du sätter på brusreduceringen så får du ett mycket plattare och mer livlöst ljud. För dig som främst lyssnar hemma eller på kontoret är detta lysande hörlurar. Om du behöver effektiv brusreducering när du reser finns det bättre alternativ.
Om ljudkvaliteten hade varit lika bra med brusreducering som utan, hade detta blivit en klar sexpoängare. Nu landar vi på en svag femma. Men för den här skribenten uppväger ljudkvaliteten utan brusreducering, den otroliga batteritiden och den smarta dongeln till stor del för svagheterna.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!