AKG K495 NC

Medryckande och lyxiga

Välbyggda lurar med ett engagerande ljud och som är lätta att ta med.
Ljud & Bild tycker
Fungerar även om batteriet tar slut. Brusreduceringen tar bort de flesta störande frekvenser. Fylligt ljud med välbalanserad ljudbild.
Ingen fjärrkontroll på sladden för att styra mobilen. Ej standardkontakt för USB-laddningskabeln.
Specifikationer
  • Anslutning: 3,5 mm
  • Impedans: 26 ohm
  • Brusreducering: ingen uppgift
  • Batteritid: 40 timmar
  • Vikt: 235 gram
  • Pris: 2 600 kronor
  • se.akg.com
forfatter

AKG:s lurar har vi visserligen testat förr men nu ställs de mot uppstickarna. Det är mycket välbyggda lurar med metalldetaljer och bra kvalitetskänsla. Batteriet är inbyggt och laddas med en USB-kabel, men tyvärr är det inte en micro-USB kontakt i lurarna. Det gäller alltså att ha med sig kabeln. Man kan dock fortsätta lyssna utan brusreducering om batteriet tar slut. I hopfällt skick är de bland de minsta i testet och bärväskan känns lyxig. Man får även med en flygplansadapter i paketet.

Komforten är åtminstone till en början bra tack vare det vadderade huvudbandet och de mycket mjuka öronkuddarna. Men eftersom de sitter mot öronen istället för att omsluta dem så blir det ett visst tryck. Med tiden känns det av och öronen blir lite varma. Sladden är löstagbar så att man kan ersätta den om den går sönder. Men tyvärr har den varken mikrofon eller fjärrkontroll för mobilen. Reglaget för att slå på och av brusreduceringen är lite svårt att hitta och dessutom ganska trögt.

Utan brusreducering är balansen mellan bas, mellanregister och diskant bra men K495 låter kanske lite tråkigt. Slår vi däremot på den så händer det grejer. Man får helt plötsligt en fylligare bas och bättre dynamik. De låter helt enkelt livligare och mer medryckande. Det märks att ljudet är trimmat för att man ska ha brusreduceringen påslagen. Vilket är helt rimligt för längre resor. Brusreduceringen fungerar bra men är inte riktigt i klass med de allra bästa lurarna vi har testat.

Slutsats
Vill man se elegant ut på flyget är det AKG:s lurar som andas mest kvalitet med sina metalldetaljer. De kan fällas ihop rejält så det lyxiga fodralet tar inte mycket plats i väskan. Däremot får man komma ihåg att stoppa i laddkabeln för den är inte standard. Lyckligtvis kan man lyssna även med tomt batteri. Utan brusreducering är ljudet lite tamt men blir betydligt fylligare och mer medryckande med den aktiverad. K495 NC dämpar de flesta störande ljudfrekvenser men är inte riktigt i toppklass.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Parrot Zik 2.0

Snygga och avancerade

Zik är fortfarande lika high-tech men har blivit lättare på huvudet och lättare att använda.

Snygga och välbyggda lurar med smarta kontroller. Bra och anpassningsbart ljud med utmärkt brusreducering. Smart app och trådlös anslutning.
Lite kort batteritid och tar tid att ladda upp igen. Fortfarande något för tunga. Följer knappt med några tillbehör.

Samsung Level Over

Stora men diskreta

Samsung gör alla enstaka saker rätt men helheten gör att vi inte vet vem som är målgruppen.

Förvånansvärt neutralt ljud för att vara Samsung. Bekväma även vid längre lyssningssessioner. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.
Tar alldeles för mycket plats i packningen för att ta med på resan. Lite väl tråkig design och för mycket plast för att kännas som exklusiva lurar.

Sennheiser PXC 450

Bekväma och påkostade

Mycket komfortabla på långflygningen men de är lite anonyma och skulle behöva mer attityd.

Praktisk funktion för att släppa igenom röster när det behövs. Bra kvalitetskänsla och mycket bekväma att ha på sig.
Ingen fjärrkontroll för smartmobiler på sladden. Har begränsade volym- och basresurser. Materialvalet gör att de inte verkar så påkostade som de faktiskt är.

Plantronics Backbeat Pro

Klumpiga men finessrika

Den trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.
Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.

Philips Fidelio NC1

Lätta och opåverkade

Smidiga lurar att ha med sig och musiken låter lika bra med eller utan brusreducering.

Lätta och smidiga lurar som tar liten plats i packningen. De är smidiga att ladda och har bra batteritid. Musiken låter inte sämre med brusreducering.
Man märker definitivt att man har dem på skallen vid längre resor. Brusreduceringen och ljudkvaliteten är bra men inte toppklass.

Audio-Technica ATH-ANC9

Praktiska och bekväma

Mer praktiska och mångsidiga än sin prisvinnande lillebror och lika bekväma och välljudande.

Utbytbar sladd med begränsad fjärrkontroll för mobilen. Anpassningsbar brusreducering för olika miljöer. Bekväma och diskreta på långflygningen.
Tar plats eftersom de inte är helt hopfällbara. Kan inte spela speciellt högt.

Bose Quietcomfort 25

Kungen av brusreducering

Den nya modellen av Bose legendariska brusdämpande hörlurar är bättre än någonsin.

Mycket bekväma och praktiska att ha med sig på resan. Den bästa brusreduceringen på marknaden. Kan användas även om batteriet tar slut.
Fjärrkontrollen fungerar bara med Apple-produkter. Läcker en del ljud ut, och in om brusreduceringen är avslagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.