Philips Fidelio NC1

Lätta och opåverkade

Smidiga lurar att ha med sig och musiken låter lika bra med eller utan brusreducering.
Ljud & Bild tycker
Lätta och smidiga lurar som tar liten plats i packningen. De är smidiga att ladda och har bra batteritid. Musiken låter inte sämre med brusreducering.
Man märker definitivt att man har dem på skallen vid längre resor. Brusreduceringen och ljudkvaliteten är bra men inte toppklass.
Specifikationer
  • Anslutning: 3,5 mm
  • Impedans: 16 ohm
  • Brusreducering: ingen uppgift
  • Batteritid: 30 timmar
  • Vikt: 191 gram
  • Pris: 2 500 kronor
  • philips.se
forfatter

För att vara brusreducerande har Philips lurar ovanligt små kåpor och är dessutom lättare än man är van vid. Trots det känns de mycket tåliga och pålitliga tack vare aluminiumkåpor och en böjbar båge. I vårt tycke ett par snygga lurar som ändå inte känns iögonfallande. Det inbyggda batteriet laddas med en standard USB-sladd och räcker länge. I nödfall kan man lyssna utan brusreducering. Tack vare att de är hopfällbara blir etuiet bland de minsta i testet. Där finns även adapter för flygplansuttag.

Tack vare memory foam i kuddarna sitter de skönt på öronen och stänger dessutom ute en hel del ljud i sig. Men det är trots allt något som sitter mot örat hela tiden och i kombination med sparsam vaddering i bågen så känner man av dem vid längre lyssning. Den löstagbara sladden har en mikrofon med en enkel fjärr för att starta och stoppa musiken eller besvara samtal. Knappen för att slå på och av brusreducering sitter lite dumt placerad och kan vara svår att komma åt med fingret.

Philips är inte kända för brusreducering men vi tycker att de har lyckats bra med NC1. Det är dock inte i klass med de allra bästa konkurrenterna. Vi håller inte heller med om att de har lyckats eliminera tomgångsbruset från elektroniken. Däremot är vi imponerade över att det låter mer eller mindre identiskt med eller utan brusreducering. Musiken låter livlig och engagerande med bra basåtergivning. Däremot är det inte riktigt i klass med vad vi vant oss vid från andra Fidelio-lurar.

Slutsats
Tack vare att lurarna kan fällas ihop till ett så litet format är de praktiska att ha med sig. Fidelio NC1 är dessutom lätta och har bra batteritid. Däremot är brusreduceringen bara medelbra och ljudkvaliteten är inte så bra som vi hade väntat oss. Även om vi imponerades av att den inte försämras av att aktivera brusreduceringen. Vid längre lyssning så börjar de bli obekväma eftersom de sitter på örat. Men om de främst ska användas vid dagliga resor eller på kontoret så fungerar de mycket bra.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Parrot Zik 2.0

Snygga och avancerade

Zik är fortfarande lika high-tech men har blivit lättare på huvudet och lättare att använda.

Snygga och välbyggda lurar med smarta kontroller. Bra och anpassningsbart ljud med utmärkt brusreducering. Smart app och trådlös anslutning.
Lite kort batteritid och tar tid att ladda upp igen. Fortfarande något för tunga. Följer knappt med några tillbehör.

Samsung Level Over

Stora men diskreta

Samsung gör alla enstaka saker rätt men helheten gör att vi inte vet vem som är målgruppen.

Förvånansvärt neutralt ljud för att vara Samsung. Bekväma även vid längre lyssningssessioner. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.
Tar alldeles för mycket plats i packningen för att ta med på resan. Lite väl tråkig design och för mycket plast för att kännas som exklusiva lurar.

Sennheiser PXC 450

Bekväma och påkostade

Mycket komfortabla på långflygningen men de är lite anonyma och skulle behöva mer attityd.

Praktisk funktion för att släppa igenom röster när det behövs. Bra kvalitetskänsla och mycket bekväma att ha på sig.
Ingen fjärrkontroll för smartmobiler på sladden. Har begränsade volym- och basresurser. Materialvalet gör att de inte verkar så påkostade som de faktiskt är.

Plantronics Backbeat Pro

Klumpiga men finessrika

Den trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.
Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.

AKG K495 NC

Medryckande och lyxiga

Välbyggda lurar med ett engagerande ljud och som är lätta att ta med.

Fungerar även om batteriet tar slut. Brusreduceringen tar bort de flesta störande frekvenser. Fylligt ljud med välbalanserad ljudbild.
Ingen fjärrkontroll på sladden för att styra mobilen. Ej standardkontakt för USB-laddningskabeln.

Audio-Technica ATH-ANC9

Praktiska och bekväma

Mer praktiska och mångsidiga än sin prisvinnande lillebror och lika bekväma och välljudande.

Utbytbar sladd med begränsad fjärrkontroll för mobilen. Anpassningsbar brusreducering för olika miljöer. Bekväma och diskreta på långflygningen.
Tar plats eftersom de inte är helt hopfällbara. Kan inte spela speciellt högt.

Bose Quietcomfort 25

Kungen av brusreducering

Den nya modellen av Bose legendariska brusdämpande hörlurar är bättre än någonsin.

Mycket bekväma och praktiska att ha med sig på resan. Den bästa brusreduceringen på marknaden. Kan användas även om batteriet tar slut.
Fjärrkontrollen fungerar bara med Apple-produkter. Läcker en del ljud ut, och in om brusreduceringen är avslagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.