: RHA CL1

I mesta laget

Allt med RHA andas kompromisslöshet. Ljudet också. Men det har lett till att priset blivit i styvaste laget.

Ljud & Bild tycker

Med rätt utrustning får RHA CL1 fram alla detaljer i musiken på ett otroligt övertygande sätt.
Kostsam teknik i kombination med krav på renodlad förstärkare svider i plånboken. Ljudet är extremt analytiskt.
RHA CL1
Princip: 2-vägs
Element: Dynamiskt + keramiskt piezoelektriskt
Frekvensområde: 16–45 000 Hz
Impedans: 150 ohm
Känslighet: 89 dB
Mikrofon/fjärr: Nej/nej

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4500 kr

När RHA bygger en toppmodell så går de hela vägen. Här får du de fetaste kablarna vi har sett till några öronproppar. Både liten och stor kontakt ingår, eller så kan du använda mini-XLR-kabeln och koppla in lurarna balanserat till en kompatibel förstärkare. Till exempel RHA:s egen Dacamp L1. Du MÅSTE faktiskt ha en förstärkare eftersom propparna är för tungdrivna för en mobiltelefon eller musikspelare med normal förstärkareffekt.
Detta beror på själva högtalarprincipen. Utöver ett dynamiskt mellanregister-/baselement sitter nämligen en diskant som tar över så högt upp som 8 kHz. Diskanten består av tre skikt: silver längs bak, keramik i mitten och zink längst fram. Elementet drivs av elektriska signaler som skickas från silvret till det icke-ledande keramiklagret, vilket får zinkmembranet att vibrera och skapa ljudvågor. Tekniken sägs ge en överlägsen återgivning av höga frekvenser, men är uppenbart även energikrävande och slukar mycket förstärkarkraft.
Det ingår för övrigt tolv par örontoppar av olika storlek och form, så här hittar du garanterat något som passar. Böjbara öronbyglar garanterar att propparna sitter säkert.

Ljudkvalitet
Först provade jag utan förstärkare, och det är verkligen sant: drivna av mobiltelefonen låter CL1 livlöst, tamt och vasst. Tillsammans med RHA:s förstärkare är det mycket mer fason på ljudet. Bra inspelningar tjänar på den ytterst neutrala basen och det klara mellanregistret. En flygel har en fantastisk attack, framför allt klassisk musik får ett liv och en intensitet som man skulle kunna tro att man behöver stora on-ear-lurar för att få.
RHA-propparna har dock en liten egenhet: en överenergisk diskant. Med rätt toppar instoppade ordentligt i hörselgången, så att de verkligen sitter, löser man en del. Men diskanten slutar aldrig att vara väl ivrig. Förstärkaren har tonkontroller så att man kan sänka diskanten en smula, men den prickar aldrig riktigt rätt frekvensområde. Och ja, samma sak händer med den balanserade kabeln.
I slutändan handlar allt om tycke och smak, men i mina öron finns det bättre alternativ, särskilt om man tar med förstärkaren i beräkningen.

Slutsats
RHA har gått hela vägen med CL1. Ett piezoelektriskt diskantelement är lika udda som det är dyrt, och det bidrar till att lurarna är helt beroende av en extern förstärkare. Ger man dem vad de behöver så svarar de med att återskapa varenda liten mikrodetalj i musiken. Det skulle inte förvåna oss om du kan höra skillnad på om gitarrstängarna är en eller tre dagar gamla!
Men även om bas- och mellanregistret är prickfritt så är det intressant nog diskantregistret som är det största problemet för oss. Det låter för grovt med den mesta musiken.
RHA CL1 är helt enkelt för dyra i förhållande till vad de levererar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Audiofly AF180 - Perfekt balans
  Vårt första möte med Audiofly blir garanterat inte det sista. Här får du ett ljud med perfekt balans.
  ACS Evolve Studio Universal - Om sanningen ska fram
  Propparna från ACS avslöjar sanningen i varje inspelning. På gott och ont.
  Sony XBA-N3AP - Den bästa basen
  Att Sony-lurarna är testets billigaste är omöjligt att höra.
  AKG N40 - Skräddarsytt välljud
  N40 går att skräddarsy med tre olika filter. När de låter som bäst är de ytterst upplösta och musikaliska.

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.