TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

RHA CL1

I mesta laget

Allt med RHA andas kompromisslöshet. Ljudet också. Men det har lett till att priset blivit i styvaste laget.

forfatter
Publicerad 2017-01-31 - 14:33
L&B tycker
Med rätt utrustning får RHA CL1 fram alla detaljer i musiken på ett otroligt övertygande sätt.
Kostsam teknik i kombination med krav på renodlad förstärkare svider i plånboken. Ljudet är extremt analytiskt.
Specifikationer

RHA CL1
Princip: 2-vägs
Element: Dynamiskt + keramiskt piezoelektriskt
Frekvensområde: 16–45 000 Hz
Impedans: 150 ohm
Känslighet: 89 dB
Mikrofon/fjärr: Nej/nej

Riktpris: 4500Pr. 2017-01-31 Produktsida

När RHA bygger en toppmodell så går de hela vägen. Här får du de fetaste kablarna vi har sett till några öronproppar. Både liten och stor kontakt ingår, eller så kan du använda mini-XLR-kabeln och koppla in lurarna balanserat till en kompatibel förstärkare. Till exempel RHA:s egen Dacamp L1. Du MÅSTE faktiskt ha en förstärkare eftersom propparna är för tungdrivna för en mobiltelefon eller musikspelare med normal förstärkareffekt.
Detta beror på själva högtalarprincipen. Utöver ett dynamiskt mellanregister-/baselement sitter nämligen en diskant som tar över så högt upp som 8 kHz. Diskanten består av tre skikt: silver längs bak, keramik i mitten och zink längst fram. Elementet drivs av elektriska signaler som skickas från silvret till det icke-ledande keramiklagret, vilket får zinkmembranet att vibrera och skapa ljudvågor. Tekniken sägs ge en överlägsen återgivning av höga frekvenser, men är uppenbart även energikrävande och slukar mycket förstärkarkraft.
Det ingår för övrigt tolv par örontoppar av olika storlek och form, så här hittar du garanterat något som passar. Böjbara öronbyglar garanterar att propparna sitter säkert.

Ljudkvalitet
Först provade jag utan förstärkare, och det är verkligen sant: drivna av mobiltelefonen låter CL1 livlöst, tamt och vasst. Tillsammans med RHA:s förstärkare är det mycket mer fason på ljudet. Bra inspelningar tjänar på den ytterst neutrala basen och det klara mellanregistret. En flygel har en fantastisk attack, framför allt klassisk musik får ett liv och en intensitet som man skulle kunna tro att man behöver stora on-ear-lurar för att få.
RHA-propparna har dock en liten egenhet: en överenergisk diskant. Med rätt toppar instoppade ordentligt i hörselgången, så att de verkligen sitter, löser man en del. Men diskanten slutar aldrig att vara väl ivrig. Förstärkaren har tonkontroller så att man kan sänka diskanten en smula, men den prickar aldrig riktigt rätt frekvensområde. Och ja, samma sak händer med den balanserade kabeln.
I slutändan handlar allt om tycke och smak, men i mina öron finns det bättre alternativ, särskilt om man tar med förstärkaren i beräkningen.

Slutsats
RHA har gått hela vägen med CL1. Ett piezoelektriskt diskantelement är lika udda som det är dyrt, och det bidrar till att lurarna är helt beroende av en extern förstärkare. Ger man dem vad de behöver så svarar de med att återskapa varenda liten mikrodetalj i musiken. Det skulle inte förvåna oss om du kan höra skillnad på om gitarrstängarna är en eller tre dagar gamla!
Men även om bas- och mellanregistret är prickfritt så är det intressant nog diskantregistret som är det största problemet för oss. Det låter för grovt med den mesta musiken.
RHA CL1 är helt enkelt för dyra i förhållande till vad de levererar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Audiofly AF180

Perfekt balans

Vårt första möte med Audiofly blir garanterat inte det sista. Här får du ett ljud med perfekt balans.

Audiofly har byggt en monitorpropp som förutom att vara ärlig faktiskt lyckas engagera.
Musik som låter platt och livlös från början får ingen draghjälp.

ACS Evolve Studio Universal

Om sanningen ska fram

Propparna från ACS avslöjar sanningen i varje inspelning. På gott och ont.

De här propparna är ett precisionsverktyg som gör att du hör exakt vad som finns i varje inspelning.
För vanlig musiklyssning är ljudet i överkant neutralt och ärligt, eftersom man sitter och retar sig på dåliga inspelningar.

Sony XBA-N3AP

Den bästa basen

Att Sony-lurarna är testets billigaste är omöjligt att höra.

Häftig djupbas och ett fylligt och saftigt ljud, utan att det sker på bekostnad av detaljer.
Gillar du helt neutralt ljud kommer du att tycka att basen är i fylligaste laget.

AKG N40

Skräddarsytt välljud

N40 går att skräddarsy med tre olika filter. När de låter som bäst är de ytterst upplösta och musikaliska.

Det fylliga ljudet engagerar, speciellt platta inspelningar får nytt liv. Ljudet går att fintrimmas med tre utbytbara filter.
Mellanbasregistret kan bli i svulstigaste laget och emellanåt känns detaljerna i övertonerna överdrivna.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Office-headset från B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen skapat ett headset för hemmakontoret och arbetsplatsen.
I vardagens buller behöver du de här! I vardagens trafik och oväsen är det på tiden att göra hörseln en tjänst. Här är vår Topp 10-lista över rekommenderade hörlurar och proppar med brusreducering.
Px8 är nytt flaggskepp från Bowers & Wilkins B&W lovar ännu bättre hörlursljud tack vare nya element med carbonmembran.
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Följ Ljud & Bild