Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Klipsch T5 True Wireless

Energiskt från högtalarkungen

Klipsch gillar musiken bäst när den trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Så är det här också, fast vi har en del reservationer.

Publicerad 2020-06-25 - 11:00
Klipsch T5 True Wireless
Geir Gråbein Nordby

När det gäller förmågan att underhålla är det få som kan mäta sig med Klipsch. Deras högtalare dryper av rock-faktor, samtidigt som de är väldigt mångsidiga när det gäller musikstilar. Klipsch är världsberömda för sina hornhögtalare och använder horndiskanter till i princip allting.

Eftersom hornelement inte finns till hörlurar, vad jag känner till, måste Klipsch hålla till godo med vanliga element. Ändå har de lyckats få mycket av samma underhållning och engagemang i hörlurarna, inte minst i det dyra flaggskeppet HP-3.

Öronproppar är ett nytt område för den berömda högtalartillverkaren, som vill visa vad de kan med toppmodellen T5 True Wireless.

Det första jag lägger märke till är det eleganta laddfodralet av aluminium, som väcker associationer till den berömda Zippo-tändaren. Fast lägre och betydligt tjockare. Det är det snyggaste fodralet jag har sett till sådana här öronproppar, det har lena och mjuka kurvor och en väldigt förtroendeingivande vikt. Tjusigt! Klipsch toppar alltihop med att erbjuda personlig gravering om du beställer från deras hemsida.

Det finns ingen app till T5, så du får ta det som finns när det gäller ljudet. Det är en app på gång, men när den kommer vet vi inte.

8 timmars batteritid i öronpropparna och 25 extra i fodralet är ytterst respektabelt. När det gäller passformen har jag däremot problem med att propparna sticker ut för långt i öronen. För små toppar, som de som sitter på från början, tätar inte ordentligt för mig och propparna tynger ner och riskerar att lossna ur öronen när som helst. De största topparna passar bättre, men jag är ändå inte helt nöjd med passformen.

Klipsch_T5_TrueWireless_Lifestyle
Foto: Klipsch

Ljudet i Klipsch T5 True Wireless

För att ansluta hörlurarna väljer du den högra proppen i listan över Bluetooth-enheter. Anslutningen går helt smidigt.

Jag rycks med av ljudet, som är fullt av energi. Speciellt elgitarrer återges med ett sådant tryck att det känns som om jag har fått en Marshall-förstärkare implanterad i skallen! Det här trycker till! Det är också mycket befriande att plötsligt höra tonerna i detta viktiga område, efter att jag saknat energi i mellanregistret i de tidigare testdeltagarna.

När entusiasmen över den energiska spelglädjen har lagt sig märker jag att det låter en smula hårt. Särskilt musikstycken med framträdande sång är i råaste laget. Och är det inte lite tunt i basen? Jo, definitivt.

I diskantområdet får sibilanter för mycket uppmärksamhet, så S-ljud blir hårda och cymbaler trycker också till. I mesta laget. Hiphop-röster blir för nasala, kvinnoröster lite trötta och ett piano låter som om det spelas genom en PA-förstärkare.

Enligt Klipsch är en app på väg, och då förväntas bland annat en EQ-funktion som kommer att kunna lösa en del problem med ljudet. Men som det är nu är detta ett ljud ”för särskilt intresserade”.

Samtalskvaliteten är inte heller något att skriva hem om. ”Det låter som om du sitter i en låda”, har jag fått höra flera gånger.

Slutsats

Klipsch T5 True Wireless känns helt grymma och fodralet i ”Zippo-tändarmetall” ger ett nästan unikt kvalitetsintryck. Jag vill verkligen att de här öronpropparna ska vara bra!

Till att börja med blir jag också helt hänryckt. Det superenergiska mellanregistret blir aldrig tråkig, och detta är ett viktigt tonområde där det finns mycket information från röster och instrument. Och spelglädjen är det ingen som klår Klipsch på.

Tyvärr blir det för hårt och rått, basen är inte riktigt tillräckligt stor för att följa upp, och övertonregistret blir vasst. Även med lågmäld, finkänslig musik sliter det för mycket i öronen. Samtalskvaliteten är inte heller imponerande.

Ibland blir det helt enkelt för mycket av det goda.

Karakter
Klipsch T5 True Wireless
Premium

Ljud & Bild tycker

Piggt mellanregister, massor av tryck och dynamik. Fantastiskt tillfredsställande laddningsfodral. Grovkornigt och ganska så skarpt ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen