Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Sharp SumoBox CP-LS100

Sumo-bas

Tillsammans med Devialet har Sharp lyckats kombinera brutalt ljudtryck med lite finess.

Skrivet av / 2023-10-19 - 11:01
Sharp SumoBox CP-LS100
Lasse Svendsen

Den ser ut som något en roadie har släpat upp på en scen och som en överentusiastisk sångare snart ska sätta ett märke på med Dr Martens-stövlar som aldrig går bort. Jag gissar att den tål det, för Sharps SumoBox ser ut att kunna överleva ett långt liv på scener över hela världen.

Men det skulle vara slöseri med talang, för trots sitt utseende kan Sharps SumoBox spela musik med både tryck och finess. Du kommer knappast att placera den bredvid TV:n i vardagsrummet, men så är högtalaren avsedd för ädlare uppgifter också.

Foto: Sharp

Betrakta den som en läderklädd rockare med slitna jeans och ostyrigt hår som plötsligt framför en felfri version av Nessun Dorma vid pianot. För ljudet från Sharps högtalare passar inte bara för partymusik och rock.

Hur har de lyckats med detta? undrar man kanske. Svaret är att Sharp har utnyttjat expertisen hos Devialets utvecklingsteam och lagt in Speaker Active Matching (SAM) i Sumo-högtalaren.

SAM är något som Devialet först introducerade i sina highend-förstärkare. Här är tekniken implementerad i SumoBox CP-LS100 – och i den större LS200 – där den korrigerar högtalarelementen medan musiken spelas. Allt för att ge en mer klangrik ljudbild med tryck, helt utan förvrängning.

Läs också Partyhögtalare för stora och små sommarfester Hur stor högtalare man behöver beror på hur hög partyfaktor man vill ha.

Hög partyfaktor

Den påminner mer om en JBL Partybox 710 än JBL Boombox 3 Wi-Fi och har precis som den förstnämnda två ingångar för gitarr och mikrofon. Med en mixer på baksidan och tonkontroller. Den kan också paras ihop trådlöst med ytterligare en högtalare och spela i stereo med ett större och mer kraftfullt ljud.

Man kan också koppla ihop ännu fler Sumo-högtalare, men då måste man ha kablar.

Så SumoBox är en DJ-högtalare, gitarrförstärkare, partyhögtalare och mini-PA-högtalare. Med så många talanger, som alla ska lyckas, måste det finnas något den inte gör så bra?

Avtagbart uppladdningsbart batteri. Foto: Lasse Svendsen

Löstagbart batteri

Egentligen inte. Visst, 10 timmars batteritid är inget att skryta med. Men batteriet kan enkelt plockas ur och bytas ut mot ett fulladdat på några sekunder. Eller så kan man låta högtalaren vara inkopplad i vägguttaget. I appen har man också full åtkomst till panelen på baksidan, som kan fjärrstyras från mobilen.

Det finns ingen volymkontroll eller ingångsväljare på toppen bredvid bärhandtaget. I stället är det meningen att musik och volym ska styras från Sharp Life-appen.

IMG_9942 IMG_9943 IMG_9945 IMG_9944
<
>
Foto: Lasse Svendsen

IPX-certifierad

Högtalaren är inte IPX-certifierad, men den tål om det regnar lite. Sharp säger att de som behöver en högtalare som ska stå utomhus bör överväga den större LS200.

För hemmabruk, till träning eller som DJ/PA-högtalare fungerar en LS100 väldigt bra. Den väger strax under 10 kg och tack vare handtag på sidorna och på ovansidan är den enkel att hantera.

Volym- och tonkontroller för två av ingångarna på baksidan. Foto: Lasse Svendsen

Högt och tufft

SumoBox fyller enkelt en fest med ljud och inomhus är den ännu mäktigare, med ett bastryck man känner i magen. Tyvärr finns det inga tonkontroller för musiken man strömmar från mobilen. Sharp kunde åtminstone ha kostat på sig en liten fembands equalizer. För ibland behöver man kunna finjustera ljudet efter rummet som högtalaren står i. Det närmaste man kommer är en knapp i appen som växlar mellan inomhus och utomhus. Det senare ger basen en boost som känns tydligt. Speciellt om högtalaren står inomhus.

Foto: Sharp

Med Amanda Bergmans lättflytande Golden, från albumet Docks, saknar jag en EQ som kan lyfta klangen av gitarr och sång. Men ljudbilden är stor och fyllig. Det finns verkligen tillräckligt med bas, precis som i Weird Goodbye med The National och Bon Iver.

Här hjälper det att vrida upp volymen. Då kommer mellanregistret fram bättre i ljudbilden, men klangen i mellanregistret är mörkare än neutralt, och jag måste gå till evigt unga Kylie Minogues Tension för att kontrollera om det är inspelningen eller förvrängning. Det är det senare, men den är inte plågsam ens när jag spelar Cecilia Bartolis tolkning av Lascia co’lo panga från Händels Rinaldo. Bravo.

Hörnskydd ingår. Foto: Sharp

Det råder dock ingen tvekan om att Sumo-boxen trivs allra bäst när den får använda båda baselementen. Även om den hanterar Händel hur bra som helst så är det framför allt med partymusik som den verkligen glänser. Då är den också bättre än den dyrare JBL Boombox 3 Wi-Fi, och i klass med JBL:s Partybox 710 på nästan allting.

Foto: Lasse Svendsen

 

Karakter
Sharp SumoBox CP-LS100
Premium

Ljud & Bild tycker

Spelar stenhårt och högt med kontroll och bas som känns i magen. Kan paras ihop med fler högtalare. Hög partyfaktor för pengarna. 10 timmars batteritid. Ingen IPX-certifiering. Saknar EQ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen