Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Q Acoustics M20

Bra nybörjaranläggning

Små och snygga Q Acoustics M20 är en bra start på stereolyssnande eller som skrivbordshögtalare.

Av / 2021-11-20 - 09:00
Q Acoustics M20
John Hvidlykke

Engelska Q Acoustics har under många år gjort sig känd som leverantör av inrednings- och plånboksvänliga högtalare. Vi har testat några av dem och de har oftast haft riktigt prisvärt ljud.

Q Acoustics M20 har samma design med kraftigt rundade kanter som vi är vana vid från bland annat Concept-serien. De yttre måtten också väldigt lika Q Acoustics 3020i:s, men träfinishen har ersatts av en svart silkesmatt yta. Tygfronten är fastmonterad, men bakom den finns en 5-tums mellanregister/bas och en 22-millimeters diskantdome begravd.

Q Acoustics M20 har samma design och rundade stil som de flesta andra Q Acoustics-högtalare. (Foto: Q Acoustics).

Inte aktiv, men förstärkt

Till skillnad från den ovan nämnda 3020i-modellen behövs ingen extern förstärkare till M20. För att vara exakt är högtalarna inte aktiva, utan förstärkta, det vill säga att det finns en 2 x 32-watts stereoförstärkare i det ena kabinettet. Den andra högtalaren är helt passiv, och ansluts via en medföljande högtalarkabel av acceptabel kvalitet. Delningen mellan bas/mellanregister och diskant är passiv.

 Q Acoustics M20
All elektronik sitter i ena högtalaren. Den andra är passiv. (Foto: Q Acoustics)

På baksidan hittar man en basreflexport och en panel med ett omfattande urval av ingångar. Där finns två uppsättningar analoga ingångar, en optisk digitalingång och en USB-B-port så att högtalarna kan anslutas som ett externt ljudkort till en dator. Att det finns en USB-port är lite ovanligt på så billiga högtalare men det är vettigt eftersom Q Acoustics lyfter fram att M20 kan användas ihop med datorn.

Med två vippbrytare kan man välja vilken högtalare som ska vara vänster och höger, samt korrigera frekvensgången i basen för placering i hörn, mot väggen eller fritt i rummet. Om basen ändå blir för dominerande (fast det är bara en 5-tummare i ett minikabinett!), kan två skumproppar täppa till basreflexportarna.

Läs också Ger lust att lyssna på musik Q Acoustics 3020i är väldigt vettiga och vasst prissatta. Men välljudande.

Q Acoustics föreslår också att M20 kan användas i en liten stereohemmabio. Det ska i så fall göras via den optiska digitalingången. En ARC HDMI-ingång hade varit bättre, då hade volymen kunnat styras av TV:ns fjärrkontroll.

Trådlöst HD-ljud

De flesta kommer dock fortfarande att använda högtalarna med trådlös Bluetooth-anslutning och streama musik från mobilen. Och eftersom HD-versionen av aptX stöds kan ljudkvaliteten bli helt acceptabel. Detta hjälper naturligtvis inte iPhone-användare, som får nöja sig med AAC-kodeken.

Eftersom det inte finns någon nätverksuppkoppling finns det inte heller något inbyggt stöd för streamingtjänster. Vilket också vore orimligt att hoppas på med tanke på priset.

Det ingår en fjärrkontroll som kan göra allt som förväntas av den, nämligen att växla mellan ljudkällor, ändra volymen och parkoppla Bluetooth-högtalarna med mobil eller laptop.

Väldigt billiga högtalare som Q Acoustics M20 ställs ofta mer eller mindre slumpmässigt där det finns plats för dem. Det bästa vore att placera dem på stativ på ett bra avstånd från bakväggen och hörn, men i verkligheten går det fint att ställa dem på en bänk eller på en hylla. Men låt bli klämma in dem i en bokhylla eftersom basportarna på baksidan måste ha lite plats att ”andas”.

Q Acoustics M20 har samma design och rundade stil som de flesta andra Q Acoustics-högtalare. (Foto: Q Acoustics).

Ljudkvaliteten

Efter våra goda erfarenheter av de billiga Q Acoustics 3020i var förväntningarna på M20 höga. Och vi blev inte besvikna. M20 är en högtalare som absolut tål att användas för ”riktigt” lyssnande.

Första intrycket är att man har att göra med ett par högtalare som har en genomgående behaglig återgivning och riktigt bra balans mellan tonregistren.

Basen är förvånansvärt bestämd. Madonnas ”Dark Ballet” är lika fängslande som den ska vara. Och Magellans cover på Genesis-låtan ”Mama” andas mörker och tyngd.

Diskanten är fin och små detaljer på hihat och cymbaler får också plats. Visst hade ljudet kunnat vara mer upplöst och fritt, men det beror nog på mest på begränsningar i den inbyggda förstärkaren och DACen.

Bäst är dock mellanregistret, som är mer fritt och oförvrängt än vi är vana vid att förvänta oss i den billigaste änden. Det gör det till ett nöje att lyssna på sång. Eller saxofon, för den delen. Opus 3-inspelningen av ”House of the Rising Sun” med Cyndee Peters bjuder på både och. Den var ett angenämt återhörande. Även om nyanseringen fortfarande inte är lika bra som i dyrare högtalare.

Baksidan på högtalaren som elektroniken är inbyggd i har ett stort urval av analoga och digitala ingångar. En av dem är en USB-B-port. (Foto: Q Acoustics).

Svag dynamik

Naturligtvis finns det saker som de små högtalarna klarar på ett mindre övertygande sätt. Dynamik är inte deras starka sida. Det blir uppenbart när musiken försöker höja sig över skön bakgrundsunderhållning. De ghananska krigstrummorna i Peter Gabriels ”The Rythm of the Heat” tappar sin hypnotiska effekt och låter mer som hissmusik. Och Telarc-versionen av Johann Strauss ”Banditen Galopp” ska man låta bli att lägga på. Vilket 99 procent av köparna av Q Acoustic M20 förmodligen skulle göra ändå, eftersom det är ett musikstycke som enbart misantropiska hifi-testare känner till och spelar.

Utbudet av aktiva – förlåt, förstärkta – trådlösa högtalare för 5 000 kronor är begränsat. Speciellt när de ska vara riktiga stereohögtalare, inte hopbyggda till en enda bordsmodell. Den enda relevanta konkurrenten vi har testat är Argon Audio Forte A4, som å andra sidan har ett ännu bättre och mer upplöst ljud, plus skivspelaringång. Och som kostar ännu mindre. Till Q Acoustics M20:s fördel talar USB-ingången för datoranvändning samt HD-upplösning via Bluetooth.

Fjärrkontrollen är enkel men gör vad den ska. (Foto: Q Acoustics)

Slutsats

Q Acoustics M20 är ett par riktigt billiga högtalare som till och med innehåller förstärkare, DAC och trådlös anslutning i HD-kvalitet. Det betyder av naturliga skäl att de måste göra en del kompromisser. Men det är svårt att tro när man hör dem. De små lådorna har en behaglig och välbalanserad återgivning, som mycket väl kan utmana betydligt dyrare högtalare.

Om man vill skicka ut sina barn i världen med en ordentlig stereo är M20 inget dåligt ställe att börja på. Speciellt som urvalet av ingångar gör dem till lite av en schweizisk armékniv för hemunderhållning. De kan också vara ett bra alternativ till en multiroom-högtalare i köket eller någonstans där det behövs en extra anläggning.

 

Karakter
Q Acoustics M20
Basic

Ljud & Bild tycker

Välbalanserad ljudbild. Behagliga att lyssna på. Bra urval av ingångar. Trådlös anslutning i HD-kvalitet. Riktigt bra pris. Ljudet hade kunnat vara mer dynamiskt och haft större perspektiv. Men för de här pengarna låter de utmärkt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen