Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG SC9S

Soundbar från LG som spelar en dubbelroll

SC9S är som klippt och skuren för LG:s egna OLED-skärmar.

Skrivet av / 2023-06-18 - 09:00
LG SC9S
Audun Hage

SC9S är den senaste soundbaren från LG och det som gör den här modellen extra intressant är att den är byggd speciellt för att matcha LG:s OLED-skärmar rent fysiskt.

LG har nämligen designat ett separat monteringsfäste, som gör att högtalaren även kan fungera som sockel till TV:n. Ett par varv med skruvmejseln så voilà, har du en fastmonterad och skräddarsydd högtalarlösning som ger ett betydligt mer potent ljud.

LG har haft stor framgång med OLED och lagt beslag på stora marknadsandelar på TV-marknaden under de senaste tio åren. Men de har inte varit lika lyckade på ljudsidan, och speciellt när det kommer till soundbar-högtalare kan vi inte säga att vi har varit särskilt imponerade av de prestanda som LG har levererat för pengarna. Så vi får hoppas att årets nykomling SC9S kan vända trenden!

Läs också Fortfarande en av de bästa? LG:s mest populära OLED-TV är tillbaka i en ny och förbättrad version. Men priset har gått upp!
LG SC9S. (Foto: LG)

LG SC9S

SC9S har en så kallad 3.1.3-konfiguration, vilket är något av en LG-kuriositet. Det betyder att den har dedikerade högtalarelement för center och vänster/höger front, samt tre högtalare ovanpå för de så kallade höjdkanalerna. Den tredje högtalaren i mitten används för att ”lyfta upp” dialogen från under TV:n så att det låter som om rösterna kommer från mitten av skärmen.

Den har även en trådlös subwoofer med basreflexkabinett. Den totala effekten ska ligga på 400 watt.

(Foto: Audun Hage)

Lätt att ställa in

Tanken att integrera en soundbar som en del av sockeln till TV:n är inte ny: det är ett koncept vi har sett bland andra Philips och Bowers & Wilkins göra med stor framgång, i modeller som OLED937, men då är det en ”fast” lösning som bara säljs komplett.

Med SC9S köper du däremot soundbar-högtalaren separat och kan sedan välja att montera den på flera olika TV-modeller. Högtalaren ersätter då den vanliga sockeln.

Alternativt kan du hänga TV:n på väggen. Det ingår ett separat fäste för detta och då hänger högtalaren ner från undersidan av skärmen.

Att montera en soundbar på detta sätt har flera fördelar, främst genom att den står orubbligt på samma plats. Monteringsfästena ser till att soundbaren är i framkant med skärmen, med optimalt spelrum för de olika högtalarna. Dessutom blir det lättare att hålla ordning och reda på kablarna.

LG SC9S soundbar (9) LG SC9S soundbar (6) LG SC9S soundbar (7) LG SC9S soundbar (4)
<
>
Designen är rak och skarpt skuren, med ett gråfärgat, perforerat kabinett i grå plast. Den ser inte speciellt lyxig ut, men matchar utseendet på OLED-skärmarna väl. (Foto: Audun Hage)

Bra anslutningar

Anslutningsmöjligheterna är bra, med en HDMI eARC-ljudreturkanal som du kan koppla direkt till TV:n. Det finns även en extra HDMI-ingång med så kallad ”pass-through”, som du kan använda för att ansluta en extra signalkälla, spelkonsol eller liknande, med stöd för 4K/120Hz, VRR och ALLM för spel. På den trådlösa sidan finns Wi-Fi med stöd för streamingtjänster som Tidal och Spotify Connect.

LG-högtalaren klarar av en mängd stöd för olika ljudformat, inklusive Dolby Atmos och DTS:X och IMAX Enhanced.

När du kopplar SC9S till din LG-OLED kan du också välja hur du vill konfigurera ljudinställningen. Du kan till exempel välja om högtalaren ska följa TV:ns ljudläge (bio, musik – TV Sound Mode Share), eller åsidosätta detta. Du kan också välja att högtalaren ska spela tillsammans med TV-högtalarna – genom den så kallade finessen Wow Orchestra.

LG SC9S soundbar (1) LG SC9S soundbar (2) LG SC9S soundbar (3)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Så låter LG SC9S

Hur låter då hela härligheten? Inte illa alls, faktiskt. Ljudbilden från SC9S är stor, detaljerad och har distinkta övertoner. Presentationen är rent allmänt ljus och öppen, med massor av tryck och energi i ljudeffekterna. Talförståelsen är bra, med krispig och klar återgivning av dialogerna.

När Formel 1-bilarna susar förbi på TV-skärmen så hörs ett engagerande ”tjut” som får adrenalinet att pumpa.

Ljudbilden framifrån är bred och stor, men det ska nämnas att surroundeffekterna – de som ska verka som om de kommer bakifrån – är ganska diffusa och frånvarande. LG-högtalaren saknar dedikerade bakkanaler och är därför tvungen att mixa ner ljudet till de andra elementen, med varierande framgång.

När den generella ljudkaraktären dessutom är så inspirerande som här lockas man att skruva upp volymen lite extra. Då går det upp för oss att LG SC9S inte kan spela särskilt högt.

Det fanns några tillfällen, som med Taylor Swifts Reputation-konsert på Netflix, när vi saknade möjligheten att dra på ännu mer.

Däremot har LG ganska bra basåtergivning. Den trådlösa subwoofern svarar med en fast och fyllig bas som (för en gångs skull!) också är väl synkad med resten av ljudet. Den är inget direkt djupbasmonster som får det att rassla i parketten, men den lever upp fint till förväntningarna.

Vi testade även finessen Wow Orchestra, som använder TV:ns egna högtalare i samspel med soundbaren, men den övertygade bara delvis i våra öron. Man hör tydligt att ljudbilden växer lite på höjden och bredden, men samtidigt ger ljudet intrycket att de olika högtalarna inte är 100% i synk med varandra. Ljudet från TV-högtalarna verkar släpa ett par millisekunder efter SC9S, vilket skapar en liten men märkbar ekoeffekt.

Vi lyckades delvis lösa detta genom att justera fördröjningen i ljud-menyn, men det borde egentligen inte vara nödvändigt. I längden föredrog vi att låta soundbar-högtalaren spela på egen hand.

Konkurrenter?

Det råder ingen brist på konkurrenter i detta prissegment och för vår del ligger det nära till hands att nämna Sonos Beam + Sub Mini som är en elegant och välspelande kombination för lite drygt tiotusen kronor. Sonos-duon har en kompakt och snygg design, men imponerar med en stor surroundljudbild, stöd för Dolby Atmos samt gott om utbyggnadsmöjligheter. Beam har dock inte dedikerade höjdkanaler, som du hittar i LG SC9S.

Från rivalen Samsung finns även en elegant, lövtunn soundbar, HW-S811B, som kostar 9 000 kronor och som också levererar ett stort ljud för pengarna. Men inte heller den ger lika övertygande höjdeffekter som LG SC9S.

Dessutom har varken Samsung eller Sonos någon extra HDMI-ingång, som vi hittar hos LG.

 

Läs också Strålande från kungen av multiroom Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.
Läs också Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.

Slutsats

För dig som letar efter en soundbar till OLED C3 eller OLED C2 finns nu en passande modell i LG:s eget sortiment. SC9S har fästanordningar och smarta funktioner som gör att den passar helt perfekt till OLED-skärmarna.

LG har dessutom lyckats med ljudsignaturen i SC9S: Här får du en stor, fyllig ljudbild med distinkta ljudeffekter och saftig bas som ger upplevelsen av filmer, serier och spel ett klart lyft.

Oavsett om du väljer lös eller fast montering så är detta en LG-soundbar vi lugnt kan rekommendera!

Karakter
LG SC9S
Premium

Ljud & Bild tycker

LG SC9S är en praktisk och kompakt soundbar med stort och fylligt ljud. De medföljande fästena gör att den passar för montering med LG OLED C2/C3. Saknar inbyggda eller separata surroundkanaler, som därför måste mixas in i resten ljudet. Extra bakhögtalare säljs separat.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen