Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Google Home Mini

Mer än OK, Google!

Äntligen finns Google Home på svenska. Kommer Google Home Mini att revolutionera det smarta hemmet?

Skrivet av / 2018-10-26 - 09:00
Google Home Mini
Geir Nordby

Ett par dagar med Googles nya röststyrda högtalare har påverkat hela hemmet och jag tror att jag har förstört vår två och ett halvt år gamla dotter. Hon har nämligen hakat upp sig fullständig: ”Hejgogo Hejgogo!”

Jag borde ha insett att ”Hej Google” skulle smitta av sig när vi fortfarande inte har lyckats få henne att sluta med att gå runt och säga ”YouTube” i varje kapsylöppnare och penna hon ser – eftersom hennes pappa ständigt använder mikrofonen i Apple TV:s fjärrkontroll för att byta kanal.

De smarta högtalarna kommer

Högtalare man kan prata med är det allra hetaste just nu, eftersom varken trådlösa högtalare eller multiroom-högtalare är något nytt längre. Röststyrning kan låta som en desperat marknadsföringsgimmick för att försöka förmå oss att köpa fler högtalare på en mättad marknad. Men kanske inte. För även om de naturligtvis spelar musik så är det många som anser att framtidens smarta hem är beroende av dem.

Den senaste spådomen säger att smarta högtalare kommer att ta över som hemmets diktatorer, eftersom att man kan befalla dem att spela musik, sätta på TV:n, dämpa belysningen och beordra hushållsroboten att hämta en kall öl från kylskåpet. Detta kan vara den felande länken som får alla våra smarta, internetuppkopplade prylar att fungera ihop i praktiken.

Roboten Aeolus kan städa huset, men också hämta det du vill ha från kylskåpet. Foto: Aeolus Robotics
Roboten Aeolus kan städa huset, men också hämta det du vill ha från kylskåpet. Foto: Aeolus Robotics

Svenska

Amazon var först med sin Alexa-baserade smarthögtalare Echo. Apple har sin HomePod, men Google har den första smarthögtalaren som pratar svenska. Google Home som högtalarserien heter bygger på Google Assistant och förutom att spela musik ska den blir vår digitala assistent som vi använder oss av i vardagen. Vänj dig vid att ”Hej Google” och ”Ok Google” (båda kommandona sätter igång systemet på samma sätt) blir en del av vardagspratet: ”Hej Google, lägg till hushållspapper på inköpslistan.” ”Ok Google, ställ in ljudnivån till 40 procent.” ”Hej Google, hur länge ska potatis koka?” ”Ok Google, dämpa ljuset i taket.”

Största på Big Data

Av alla tillverkarna är det nog ingen som har samma förutsättningar att lyckas med röstsyrning som Google. Ingen annan i hela i världen har samlat på sig samma mängd data från sina användare och deras omvärld. På grund av att vi lever våra liv på internet vet Google mer än någon annan om våra digitala vanor, inklusive vad vi söker efter och vad vi köper på nätet. Och tack vare Google Maps vet Google alltid var vi är.

Farväl till privatlivet?

Med hjälp av artificiell intelligens och ”deep learning” kan man använda data som från början ser slumpmässiga ut och sätta ihop mönster och kartlägga vanor för att se ett system som vi inte ens själva visste fanns. Människor är vanedjur och mycket mer förutsägbara än vi själva vet om. Google-assistenten kan därför förstå vad du försöker säga, även om den kanske inte har koll på hela ordförrådet. Den känner nämligen igen ”trigger-ord”, och i framtiden är det fullt möjligt att den dessutom kan gissa sig till vad du vill beroende på vilken veckodag eller vilken tid på dygnet det är. Kanske kan den gissa sig till att du vill ha reda på hur det ser ut i trafiken på vägen till ditt barns kompis eftersom den vet att de leker ihop i dag och att det börjar närma sig tiden då barnet ska hämtas. Och visst, ju mer du delar med dig av dig själv till Google, desto bättre fungerar Google Home.

Den här artikeln handlar visserligen inte om integritet och sekretess, det får vi ta en annan gång. Men att de smarta högtalarna gör gränsen mellan användarvänlighet och integritet ännu mer hårfin, det är ett som är säkert.

Lågt pris

En stor fördel med Google Home är priset. När det gäller hemautomatisering och multiroom-ljud kan det annars snabbt bli hål i plånboken. Ett styrsystem av typen Crestron eller Control4 kan kosta uppemot 50 000 kronor, innan man ens har lagt till några produkter som ska styras. En typisk multiroom-högtalare börjar på runt 1 500 kronor och ett komplett system kan bli precis hur dyrt man vill.

Inträdesbiljetten till Googles röststyrda Home-system kostar bara 650 kronor. Då får du en puckformad Home Mini, som har exakt samma funktionalitet som den större Home-högtalaren som kostar 1 600 kronor. Enda skillnaden är storleken och ljudet, den större högtalaren spelar mer bas. Som jämförelse kostar Apple HomePod runt 4 500 kronor och Sonos One, som stöder både Apple och Amazon och har planer på Google Assistant, kostar 2 500 kronor. Och priset spelar roll, för så länge du inte bor i en liten enrummare så räcker det inte med en enda högtalare.

Helle Skjervold och Edward Kenney från Google visar stolt upp Home och Home Mini. Foto: Geir Gråbein Nordby
Helle Skjervold och Edward Kenney från Google visar stolt upp Home och Home Mini. Foto: Geir Gråbein Nordby

Flera rum

Har man ett större hem så vill man ha fler Google-högtalare. Till exempel en i TV-rummet, en i köket och en i vardagsrummet. Då kan det vara förnuftigt att investera i flera Home Mini i stället för den större Home. Och sedan kan man ju alltid få systemet att skicka ljudet vidare till Chromecast-dongeln som är inkopplad till den fullvuxna stereon i vardagsrummet.

Det här testet är gjort med både en Home och två Home Mini. Det är bra att ha olika högtalare i olika rum, speciellt som högtalarna inte går på batteri och därför får betraktas som stationära. Vi testade också med Philips smarta Hue-lampor, IKEA:s Trådfri och med en Netgear Arlo-övervakningskamera. Dessa enheter stöder också Googles Home.

Hemma-menyn i Google Home-appen är städad och logisk. (Foto: skärmdump från iOS-appen)

Enkel anslutning

Att koppla upp systemet är enkelt. Man laddar ner Google Home-appen och lägger till högtalare och andra kompatibla enheter i den. Man konfigurerar hela hemmet och lägger in de olika enheterna i sina respektive rum. Home-appen har nyligen uppdaterats och är mycket mer överskådlig än tidigare.

Namnen är viktiga

Jag insåg snabbt att namnen man ger enheterna i appen har stor betydelse för hur naturlig röststyrningen blir. Att kalla TV:n för ”TV” och rummet för ”vardagsrum” är inte lika bra som ”TV:n” i ”vardagsrummet”, så att man kan säga ”Ok Google, sätt på TV:n i vardagsrummet”. Och att säga ”Ok Google, tänd lampan i sovrummet” förutsätter att lampan heter just ”Lampan” och rummet ”sovrummet” och inte ”Belysning, sovrum”.

Den nya Google Home-appen ger en bra överblick över de olika rummen. (Foto: skärmdump från iOS-appen)

Enkelt att komma igång

När allt är hopkopplat är det inte svårt att styra med rösten. Du kan ha upp till sex olika användare och Google känner igen rösterna. Med en enda kalibrerad användare kan vem som helst fortfarande prata med högtalaren, då har den just den personens grundinställningar och vanor i minnet.

Hej Google, god morgon!

I appen kan du skapa olika rutiner, eller makro-kommandon, så att man till exempel säger ”Ok, Google, sätt på Netflix” så sätts TV:n på samtidigt som belysningen dimmas. I skrivande stund fungerar det inte i den svenska versionen av appen. Däremot finns det en inbyggd morgonrutin, där man genom att säga ”God morgon” får reda på vad klockan är, vad det är för väder och dessutom får en kort genomgång av dagens nyheter. I Sverige kommer nyheterna från Sveriges Radio och TT.

Man kan fråga Google om man har några resor inplanerade, så läser assistenten upp exempelvis vilket flyg man ska med och vilken tid. Det finns en uppsjö av praktiska funktioner.

Smart belysning som Philips Hue kan styras med Google Home. Foto: Geir Gråbein Nordby
Smart belysning som Philips Hue kan styras med Google Home. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ok Google, spela musik

Man kan välja den musiktjänst man föredrar: YouTube Music, Google Play Music eller Spotify. Jag valde Spotify, så när jag säger ”Hej Google, spela musik” så är det Spotify som startar. Jag kan fråga efter artister och låtar, och dessutom artistradio som tillhör artisten jag lyssnar på, eller min ”Discover Weekly” med musik som Spotify tycker att jag ska lyssna på. Jag saknar dock stöd för Tidal, även om jag tror att algoritmbaserade tjänster som Spotify fungerar bättre med sådana här digitala assistenter.

Tydliga röster

När man lyssnar på musik i högtalaren är inte ljudkvaliteten fantastisk, men jag lägger märke till det mycket tydliga ljudet i röstregistret. Högtalaren är klockren med tal, vilket är en förutsättning, och det tjänar även musiken på. Gitarrer låter spröda och fina och sångröster framträder klart. Google Home Mini har inte alls samma fyllighet i basen som den större Google Home-modellen, och inte heller samma förmåga att spela kraftfullt och dynamiskt (om man nu kan påstå att den större högtalaren gör det). Men annars är ljudet faktiskt klarare i Mini. Därför föredrar jag den till vardags, eftersom den inte har samma svulstiga klang i röster som storebrodern. Med andra ord skulle jag mycket hellre ha köpt fem Home Mini än två Home.

Mycket bra, men inte felfri

Google Home fungerar bättre än något annat röststyrt system som jag har testat, inklusive Siri som jag i egenskap av iPhone-användare har dagliga dispyter med.

Google Assistant har inte alls något perfekt ordförråd, och inte sällan kände jag mig missförstådd. ”Jag vet inte riktigt hur jag ska hjälpa dig, men jag lär mig fortfarande”, var inget sällsynt svar.

Ibland kan man behöva experimentera lite med fraser, eller vara extra långrandig och exakt. ”Ok, Google sätt ljusstyrkan på taklampan i köket till 50 procent.” Det kortare ”Släck ljuset i köket” leder däremot till förvirring. Men assistenten lär sig hela tiden, så detta kommer att bli allt med tiden.

Ett annat problem var att jag aldrig fick upp bilden från Arlo-övervakningskameran på TV:n, utan var tvungen att titta i appen. Det ska fungera genom att man säger ”Ok Google, visa Trappan” (som är namnet på min kamera) på TV:n”, men hur jag än försökte formulera mig så fick jag se en YouTube-snutt som hette Trappan! Google-assistenten favoriserar nämligen YouTube före andra tjänster, vilket kan vara problematiskt. Även på det här området räknar jag med att det blir bättre med tiden.

Det finns hela 330 leverantörer av tredjepartsprodukter som stöds av Googles Home. (Foto från iOS Appen)

Dessvärre fungerar inte alla fullt ut i Sverige ännu, men även detta är garanterat något som kommer att bli bättre med tiden.

Slutsats

Vid lanseringen av den svenskspråkiga Google-assistenten fungerar Google Home-systemet bra, och Mini-högtalaren är den stora stjärnan. Den gör allt som den större Home-högtalaren gör, och med ett klarare ljud i röster. Det beror på att den inte tvingas pressa fram extra bas, eftersom Google inte räknar med att den ska användas till musik i samma utsträckning. Man kan naturligtvis lyssna på musik i den, då har den en ljudkvalitet på samma nivå som en helt okej bärbar Bluetooth-högtalare.

Det är som assistent den briljerar. Lägg till saker på inköpslistan så att du inte glömmer något nästa gång du handlar. Få en överblick över kommande resor, fråga om köer i morgontrafiken och lyssna på upplästa nyheter. Styr TV:n, smart belysning, övervakningskameror och mycket mer. Du ska också kunna använda den för att shoppa, men i Sverige går det ännu så länge inte att lägga in betalkort.

Under alla omständigheter så är det Android-användare som kommer att få mest glädje av assistenten eftersom högtalaren och mobilen blir en förlängning av varandra. Assistenten funkar med iPhone också, fast långtifrån lika sömlöst.

Assistenten är långtifrån felfri, men redan vid lanseringen är den tillräckligt bra för att vi ska spå Google Home en lysande framtid. Själva röststyrningen kommer man inte använda jämt, men det är väldigt praktiskt att kunna använda munnen när man har händerna fulla!

Digital integritet blir garanterat ett tema, men vi är övertygade om att framtiden kommer att inkludera digitala assistenter och det är svårt att tänka sig någon som skulle kunna slå Google.

Karakter
Google Home Mini

Ljud & Bild tycker

Skrattretande billig inträdesbiljett till marknadens kanske mest lyckade röststyrning och sammanflätning av smarta enheter. Som högtalare betraktad har Home Mini sina begränsningar, det är ont om bas och dynamik. Den svenska assistenten har ett begränsat ordförråd och alla funktoner finns inte i Sverige ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen