TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

grupptest 5 trådlösa högtalare

Lika enkelt – fast bättre

I en trådlös värld är det lätt att fastna för allt-i-ett-varianterna. Men två högtalare är lika enkelt – och låter mycket bättre.

forfatter
Publicerad 2018-06-15 - 12:51
Produkter i testet
 • Argon Alto 5 Active
 • System Audio Saxo 3 Active
 • Ruark MR1 Mk2
 • Triangle Elara LN01A
 • Klipsch R-14PM
 • Budgetvänliga bokhyllehögtalare har gått från sälja så det ryker till att bli en skugga av sitt forna jag. Trots att de kanske aldrig har gett bättre ljud för pengarna än just nu. I stället vill folk ha det trådlöst och spela musik med mobilen som ljudkälla.

  Av samma anledning har de enkla lösningarna blivit populära. Dels billiga Bluetooth-högtalare men också multiroom-högtalare där Sonos leder ligan med stark konkurrens från Heos, Bluesound och andra.

  Men om du vill ha det allra bästa ljudet räcker det inte med en enda högtalare. Två är nämligen mer än dubbelt så mycket i det här sammanhanget, eftersom ljudbilden plötsligt vecklar ut sig mellan högtalarna. Och ett riktigt bra stereoperspektiv är ovärderligt när man ska leva sig in musiken.

  Stereohögtalare med Bluetooth

  En bra lösning är att koppla ett par fina bokhyllehögtalare till en förstärkare som tar emot ljudet trådlöst från mobilen. Men ännu mer praktiskt är att bygga in den trådlösa mottagaren och förstärkningen inuti själva högtalarna. Och det är sådana högtalare vi tar oss an den här gången. Alla har fjärrkontroll, så du kan styra dem direkt från soffan.

  Samtliga högtalare i detta test har dessutom en analog ljudingång, många har skivspelaringång och alla har optisk digitalingång. Kopplar du TV:n till den sistnämnda så kommer du att tappa hakan när du hör hur mycket bättre platt-TV:n låter. För många kan det här passa bättre än en soundbar-högtalare, eftersom man får ett fylligt ljud utan behöva någon subwoofer. De allra bästa förmedlar musiken på ett vansinnigt mycket bättre sätt än någon soundbar vi har hört.

  Femtusen kronor

  Vi har letat bland högtalarna runt det magiska 5 000-kronorsstrecket och i det här prisskiktet är det vanligt med kompromissen att all elektronik sitter i den ena högtalaren, som sedan kopplas till den andra med en helt vanlig högtalarkabel. Detta gäller alla testdeltagarna.

  Vi har hittat fem spännande kandidater. Klipsch har utökat sin aktiva högtalarserie och en av våra stora favoriter R-15PM har fått en lillebror. R-14PM är oerhört kompakt och får plats enkelt i de flesta bokhyllor. Sedan har vi System Audio Saxo 3 Active, som tar över efter Saxo 1 Active – även denna en gammal favorit i klassen. Triangle är ett välrenommerat franskt högtalarmärke och vi är nyfikna på hur Elara LN01A hävdar sig.

  Outsiderna den här gången är Argon Alto 5 Active och Ruark MR1 MK2. Argon eftersom de kostar mindre än hälften så mycket som de dyraste och alltså är det överlägset billigaste högtalarparet. Ruark eftersom det är det absolut minsta högtalarparet. Undrar just om måtten kan innebära några ljudmässiga utmaningar?

  Så testade vi

  Alla högtalare har flera olika ingångar, både med och utan kabel. Vi har betonat prestanda som trådlösa högtalare och använt Bluetooth. Det beror på att vi tror att detta är vad majoriteten kommer att använda den mesta tiden. Ljudkällan var en iPhone X med musik-appen Tidal, som ger musik i CD-kvalitet.

  Produkter i testet

  Argon Alto 5 Active

  Prisvärt fynd

  Testets billigaste högtalare är minsann inte dålig alls. Argon Active 5 låter faktiskt imponerade bra!

  Argon-högtalarna har ett tydligt, luftigt och fyllig ljud som absolut kan mäta sin med mycket dyrare konkurrenter.
  Högtalarkabel måste köpas separat.

  System Audio Saxo 3 Active

  Låter bra, men …

  SA har fintrimmat sin Saxo-serie och gett Saxo 3 Active en skivspelaringång.

  Basen är överraskande fyllig och varm och högtalarna är aldrig skarpa eller påträngande.
  Låter mer försiktigt och tillbakadraget än vi är vana vid från SA, som brukar göra energiska och dynamiska högtalare.

  Ruark MR1 Mk2

  Smäcker charmör

  Ruark-högtalarna är både små och användbara, men kommer till korta på det viktigaste.

  Läcker design och förtroendeingivande kvalitet. Användarvänliga och med relativt varmt ljud med tanke på storleken.
  Ingen USB- eller skivspelaringång. Aningen grått ljud och lite blodfattig dynamik med begränsad förmåga att engagera.

  Triangle Elara LN01A

  Livlig och praktisk

  Triangles trådlösa högtalare är ett välkonstruerat och användbart alternativ i prisklassen.

  Kompakt och välljudande allroundhögtalare som är användarvänlig och har många anslutningar.
  Ingen USB-port, billig fjärrkontroll och relativt högt pris.

  Klipsch R-14PM

  Liten tunna krut

  Det är inte storleken det hänger på. De här dynamiska små krabaterna från Klipsch slår knock på de större utmanarna!

  Klipsch-högtalarna målar upp en massiv, behaglig och detaljerad ljudbild.
  Billigt kabinettutförande. Vill du ha ordentlig djupbas så måste du komplettera med en separat subwoofer.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
  HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
  Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
  Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
  Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
  Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend