annonse
annonse
annonse

test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1
Dynaudio Music 1

Hifi i köket

Music-seriens minsting klarar sig fint bland de stora grabbarna. Och utmanar faktiskt sin storebror på ett par områden. .

Plus
Automatisk anpassning efter omgivningen. Nio månaders Tidal. Lät att ta med sig runt i huset.
Minus
Aningen dyrare än de mest populära konkurrenterna. Inga digitalingångar.

Multiroom-högtalare är ett bekvämt och enkelt sätt att få musik i hela huset utan att behöva dra kablar överallt och fylla rummen med elektronik. Och nu har kategorin blivit så mogen att traditionella högtalartillverkare har gått med i multiroom-kapplöpningen. En av dem är danska Dynaudio.

Vi testade nyligen toppmodellen, Dynaudio Music 7, som klarade sig riktigt bra. Den här gången har vi lagt vantarna på den minsta och billigaste i serien, Music 1. Ordet ”billig” gäller dock bara i förhållande till resten av serien. För med ett pris på nästan 5 000 kronor så finns det mycket annat fint att välja mellan när det gäller multiroom-högtalare.

Dynaudio Music 1 är en liten krabat som är lika stor som en handväska, fast en hel del kantigare. Precis som resten av serien är designen prisma-formad och faktiskt ganska så elegant. Fram- och baksidan är täckt med vävt möbeltyg en metallkant löper hela vägen runt och rymmer alla kontroller. På sidan av högtalaren kan man välja mellan fem förinställningar med en knapp. Det kan vara ett nätradioprogram, en spellista eller Music Now-funktionen som ser till att det alltid strömmar ut musik som är anpassad efter den personliga smaken.

Bakom tyget hittar man en 1-tums domediskant och ett 4-tums bas/mellanregister. Elementen har var sin 40-watts effektförstärkare. Det finns en analog ingång och en USB-port för iOS-enheter.

Music Now

De senaste åren har olika tillverkare haft sina egna varianter på ett specialgjort, konstant musikackompanjemang. Hos Dynaudio heter det Music Now. När man sätter på systemet första gången ska man välja sina favoritartister. Högtalaren spelar helst musik av dem, men kryddar spellistan med ”liknande” låtar. När en låt spelas kan du ge den ett betyg i form av plus eller minus, som får programmet att välja fler eller färre liknande låtar.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Streaming

I skrivande stund är det bara strömningstjänsten Tidal som stöds av Music-högtalarna. Alltså inget Spotify. I gengäld inger det nio månaders prenumeration i priset. Internetradio finns också. Utöver streaming kan man naturligtvis spela musik från nätverket (DLNA och AirPlay) och via Bluetooth.

(Foto: Tillverkare)

Automatisk anpassning

Alla Dynaudio Music-högtalare är utrustade med ett system som heter RoomAdapt som försöker lösa rummets inverkan på ljudet. En inbyggd mikrofon mäter ljudet i rummet – och anpassar ljudet därefter. Allt går på bara ett par sekunder, utan att man behöver fippla med mikrofoner och testtoner som man måste med hemmabioförstärkare som har rumskorrektion.

En annan funktion heter NoiseAdapt och anpassar ljudet efter bakgrundsbruset och komprimerar dynamiken så att musiken hörs även om folk pratar i närheten. Det är smart och extra praktiskt i en högtalare som Music 1, som med tanke på storleken och batteridriften kommer att bäras runt i huset, där den bland annat ska mäta sig med ljuden från matlagning och tvättmaskinen.

Dynaudio Music är lika stor som en handväska – fast kantigare.

Så låter Music 1

Music 1 kan användas på flera sätt. Tack vare det inbyggda batteriet kan man ta den sig överallt i huset och lyssna på musik i alla rum. Multiroom på gerilla-sätt, om du så vill – och mycket billigare än att köpa en högtalare till varje rum. Då kommer RoomAdapt till sin rätt: ställ högtalaren var som helst, strax därefter har den funnit sig tillrätta i omgivningen och anpassat frekvensgången.

Basen är av naturliga skäl akilleshälen i en kompakt, batteridriven högtalare på bara 1,6 kg. Det skulle man åtminstone kunna tro. Men det lilla 4-tumselementet jobbar hårt med att bevisa motsatsen, med god hjälp av DSP:ns rumsanpassning. Det finns ingen brist på fyllighet vid normal volym. Till och med ett orgelstycke som ”Koyaanisqatsi” klaras av i fin stil. I James Blakes basmördare ”Limit To Your Love” finns det inte riktigt lika mycket tryck i botten som med fullvuxna högtalare. Men det låter aldrig illa.

Diskanten hänger med basen hela vägen. Det beror säkert på att Dynaudio har offrat en riktig 1-tums domediskant på högtalaren, medan många andra – och betydligt billigare – multiroom-högtalare får nöja sig med ett enda fullregisterelement.

Alla kontroller sitter på metallbandet som löper runt högtalaren.

Men det är fortfarande bara mono. För att ta reda på vad Music 1 klarar av skaffade vi fram ett extra exemplar och ställde in dem som ett stereopar på stativ i lyssningsrummet. Och de kände sig genast hemma – trots att det såg lite udda ut. Med rätt placering kan de mycket väl mäta sig med ett par ”riktiga” högtalare för lika mycket eller mer pengar. Stereoperspektiv, rumskänsla och upplösning är så bra att man för ett kort ögonblick kommer på sig själv att fundera: ”Tänk om man skulle …”

När man parar ihop högtalarna till ett stereosystem måste man dock komma ihåg att välja samma RoomAdapt- och NoiseAdapt-inställningar på båda. Det görs nämligen inte automatiskt. Och det låter verkligen konstigt om bara den ena av paret komprimerar ljudet med NoiseAdapt.

Sammantaget är Dynaudio Music 1 nästan mer imponerande att lyssna på än Music 7. Inte för att den låter bättre, för så långt in i himlen växer inte träden. Utan för att den lilla högtalaren överträffar förväntningarna så mycket mer än den stora, tunga toppmodellen. Den är mycket dyrare än liknande lösningar från exempelvis Sonos, vars grundmodell bara kostar hälften. Men det renare ljudet och utökade frekvensomfånget kompenserar för prisskillnaden.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Dynaudio Music 1 har gott om rivaler. Music-serien börjar på en prisnivå där de flesta andra slutar, så man kan hitta massor av stereomodeller för samma pengar som den här tvåvägs monohögtalaren. Å andra sidan är ljudet en klass över vad man hittar på de flesta andra ställen. Närmaste konkurrenten är faktiskt Music 7, som kostar lika mycket som två Music 1. Har du pengarna så får du välja mellan råstyrka och upplösning i mellanregistret hos Music 7 och bredare stereoperspektiv och bärbar bekvämlighet hos två Music 1.

Bästa pris på Dynaudio Music 1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Element: 4-tums bas/mellanregister, 1-tums domediskant

Konstruktion: Sluten, aktiv, digital

Frekvensomfång: 50–20 000 Hz (-3 dB)

Inbyggd förstärkare: 2 x 40 watt

Anslutningar: Analog (3,5 mm minijack), USB (iOS)

Upplösning: 24 bit/96 kHz

Inställning: Automatisk justering efter placering och bakgrundsbrus

Batteritid: upp till 8 timmar

Mått: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm

Vikt: 1,6 kg

Färger: Mörkgrå, ljusgrå, blå, röd

Webb: dynaudio.com

Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 4 900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×