annonse
annonse
annonse

test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1
Dynaudio Music 1

Hifi i köket

Music-seriens minsting klarar sig fint bland de stora grabbarna. Och utmanar faktiskt sin storebror på ett par områden. .

Automatisk anpassning efter omgivningen. Nio månaders Tidal. Lät att ta med sig runt i huset.
Aningen dyrare än de mest populära konkurrenterna. Inga digitalingångar.
annonse

Multiroom-högtalare är ett bekvämt och enkelt sätt att få musik i hela huset utan att behöva dra kablar överallt och fylla rummen med elektronik. Och nu har kategorin blivit så mogen att traditionella högtalartillverkare har gått med i multiroom-kapplöpningen. En av dem är danska Dynaudio.

Vi testade nyligen toppmodellen, Dynaudio Music 7, som klarade sig riktigt bra. Den här gången har vi lagt vantarna på den minsta och billigaste i serien, Music 1. Ordet ”billig” gäller dock bara i förhållande till resten av serien. För med ett pris på nästan 5 000 kronor så finns det mycket annat fint att välja mellan när det gäller multiroom-högtalare.

Dynaudio Music 1 är en liten krabat som är lika stor som en handväska, fast en hel del kantigare. Precis som resten av serien är designen prisma-formad och faktiskt ganska så elegant. Fram- och baksidan är täckt med vävt möbeltyg en metallkant löper hela vägen runt och rymmer alla kontroller. På sidan av högtalaren kan man välja mellan fem förinställningar med en knapp. Det kan vara ett nätradioprogram, en spellista eller Music Now-funktionen som ser till att det alltid strömmar ut musik som är anpassad efter den personliga smaken.

Bakom tyget hittar man en 1-tums domediskant och ett 4-tums bas/mellanregister. Elementen har var sin 40-watts effektförstärkare. Det finns en analog ingång och en USB-port för iOS-enheter.

Music Now

De senaste åren har olika tillverkare haft sina egna varianter på ett specialgjort, konstant musikackompanjemang. Hos Dynaudio heter det Music Now. När man sätter på systemet första gången ska man välja sina favoritartister. Högtalaren spelar helst musik av dem, men kryddar spellistan med ”liknande” låtar. När en låt spelas kan du ge den ett betyg i form av plus eller minus, som får programmet att välja fler eller färre liknande låtar.

Streaming

I skrivande stund är det bara strömningstjänsten Tidal som stöds av Music-högtalarna. Alltså inget Spotify. I gengäld inger det nio månaders prenumeration i priset. Internetradio finns också. Utöver streaming kan man naturligtvis spela musik från nätverket (DLNA och AirPlay) och via Bluetooth.

(Foto: Tillverkare)

Automatisk anpassning

Alla Dynaudio Music-högtalare är utrustade med ett system som heter RoomAdapt som försöker lösa rummets inverkan på ljudet. En inbyggd mikrofon mäter ljudet i rummet – och anpassar ljudet därefter. Allt går på bara ett par sekunder, utan att man behöver fippla med mikrofoner och testtoner som man måste med hemmabioförstärkare som har rumskorrektion.

En annan funktion heter NoiseAdapt och anpassar ljudet efter bakgrundsbruset och komprimerar dynamiken så att musiken hörs även om folk pratar i närheten. Det är smart och extra praktiskt i en högtalare som Music 1, som med tanke på storleken och batteridriften kommer att bäras runt i huset, där den bland annat ska mäta sig med ljuden från matlagning och tvättmaskinen.

Dynaudio Music är lika stor som en handväska – fast kantigare.

Så låter Music 1

Music 1 kan användas på flera sätt. Tack vare det inbyggda batteriet kan man ta den sig överallt i huset och lyssna på musik i alla rum. Multiroom på gerilla-sätt, om du så vill – och mycket billigare än att köpa en högtalare till varje rum. Då kommer RoomAdapt till sin rätt: ställ högtalaren var som helst, strax därefter har den funnit sig tillrätta i omgivningen och anpassat frekvensgången.

Basen är av naturliga skäl akilleshälen i en kompakt, batteridriven högtalare på bara 1,6 kg. Det skulle man åtminstone kunna tro. Men det lilla 4-tumselementet jobbar hårt med att bevisa motsatsen, med god hjälp av DSP:ns rumsanpassning. Det finns ingen brist på fyllighet vid normal volym. Till och med ett orgelstycke som ”Koyaanisqatsi” klaras av i fin stil. I James Blakes basmördare ”Limit To Your Love” finns det inte riktigt lika mycket tryck i botten som med fullvuxna högtalare. Men det låter aldrig illa.

Diskanten hänger med basen hela vägen. Det beror säkert på att Dynaudio har offrat en riktig 1-tums domediskant på högtalaren, medan många andra – och betydligt billigare – multiroom-högtalare får nöja sig med ett enda fullregisterelement.

Alla kontroller sitter på metallbandet som löper runt högtalaren.

Men det är fortfarande bara mono. För att ta reda på vad Music 1 klarar av skaffade vi fram ett extra exemplar och ställde in dem som ett stereopar på stativ i lyssningsrummet. Och de kände sig genast hemma – trots att det såg lite udda ut. Med rätt placering kan de mycket väl mäta sig med ett par ”riktiga” högtalare för lika mycket eller mer pengar. Stereoperspektiv, rumskänsla och upplösning är så bra att man för ett kort ögonblick kommer på sig själv att fundera: ”Tänk om man skulle …”

När man parar ihop högtalarna till ett stereosystem måste man dock komma ihåg att välja samma RoomAdapt- och NoiseAdapt-inställningar på båda. Det görs nämligen inte automatiskt. Och det låter verkligen konstigt om bara den ena av paret komprimerar ljudet med NoiseAdapt.

Sammantaget är Dynaudio Music 1 nästan mer imponerande att lyssna på än Music 7. Inte för att den låter bättre, för så långt in i himlen växer inte träden. Utan för att den lilla högtalaren överträffar förväntningarna så mycket mer än den stora, tunga toppmodellen. Den är mycket dyrare än liknande lösningar från exempelvis Sonos, vars grundmodell bara kostar hälften. Men det renare ljudet och utökade frekvensomfånget kompenserar för prisskillnaden.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Dynaudio Music 1 har gott om rivaler. Music-serien börjar på en prisnivå där de flesta andra slutar, så man kan hitta massor av stereomodeller för samma pengar som den här tvåvägs monohögtalaren. Å andra sidan är ljudet en klass över vad man hittar på de flesta andra ställen. Närmaste konkurrenten är faktiskt Music 7, som kostar lika mycket som två Music 1. Har du pengarna så får du välja mellan råstyrka och upplösning i mellanregistret hos Music 7 och bredare stereoperspektiv och bärbar bekvämlighet hos två Music 1.

Bästa pris på Dynaudio Music 1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Element: 4-tums bas/mellanregister, 1-tums domediskant

Konstruktion: Sluten, aktiv, digital

Frekvensomfång: 50–20 000 Hz (-3 dB)

Inbyggd förstärkare: 2 x 40 watt

Anslutningar: Analog (3,5 mm minijack), USB (iOS)

Upplösning: 24 bit/96 kHz

Inställning: Automatisk justering efter placering och bakgrundsbrus

Batteritid: upp till 8 timmar

Mått: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm

Vikt: 1,6 kg

Färger: Mörkgrå, ljusgrå, blå, röd

Webb: dynaudio.com

Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 4 900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.