Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Dynaudio Music 1

Hifi i köket

Music-seriens minsting klarar sig fint bland de stora grabbarna. Och utmanar faktiskt sin storebror på ett par områden. .

Av / 2018-09-02 - 12:32
Dynaudio Music 1
John Hvidlykke

Multiroom-högtalare är ett bekvämt och enkelt sätt att få musik i hela huset utan att behöva dra kablar överallt och fylla rummen med elektronik. Och nu har kategorin blivit så mogen att traditionella högtalartillverkare har gått med i multiroom-kapplöpningen. En av dem är danska Dynaudio.

Vi testade nyligen toppmodellen, Dynaudio Music 7, som klarade sig riktigt bra. Den här gången har vi lagt vantarna på den minsta och billigaste i serien, Music 1. Ordet ”billig” gäller dock bara i förhållande till resten av serien. För med ett pris på nästan 5 000 kronor så finns det mycket annat fint att välja mellan när det gäller multiroom-högtalare.

Dynaudio Music 1 är en liten krabat som är lika stor som en handväska, fast en hel del kantigare. Precis som resten av serien är designen prisma-formad och faktiskt ganska så elegant. Fram- och baksidan är täckt med vävt möbeltyg en metallkant löper hela vägen runt och rymmer alla kontroller. På sidan av högtalaren kan man välja mellan fem förinställningar med en knapp. Det kan vara ett nätradioprogram, en spellista eller Music Now-funktionen som ser till att det alltid strömmar ut musik som är anpassad efter den personliga smaken.

Bakom tyget hittar man en 1-tums domediskant och ett 4-tums bas/mellanregister. Elementen har var sin 40-watts effektförstärkare. Det finns en analog ingång och en USB-port för iOS-enheter.

Music Now

De senaste åren har olika tillverkare haft sina egna varianter på ett specialgjort, konstant musikackompanjemang. Hos Dynaudio heter det Music Now. När man sätter på systemet första gången ska man välja sina favoritartister. Högtalaren spelar helst musik av dem, men kryddar spellistan med ”liknande” låtar. När en låt spelas kan du ge den ett betyg i form av plus eller minus, som får programmet att välja fler eller färre liknande låtar.

Streaming

I skrivande stund är det bara strömningstjänsten Tidal som stöds av Music-högtalarna. Alltså inget Spotify. I gengäld inger det nio månaders prenumeration i priset. Internetradio finns också. Utöver streaming kan man naturligtvis spela musik från nätverket (DLNA och AirPlay) och via Bluetooth.

(Foto: Tillverkare)

Automatisk anpassning

Alla Dynaudio Music-högtalare är utrustade med ett system som heter RoomAdapt som försöker lösa rummets inverkan på ljudet. En inbyggd mikrofon mäter ljudet i rummet – och anpassar ljudet därefter. Allt går på bara ett par sekunder, utan att man behöver fippla med mikrofoner och testtoner som man måste med hemmabioförstärkare som har rumskorrektion.

En annan funktion heter NoiseAdapt och anpassar ljudet efter bakgrundsbruset och komprimerar dynamiken så att musiken hörs även om folk pratar i närheten. Det är smart och extra praktiskt i en högtalare som Music 1, som med tanke på storleken och batteridriften kommer att bäras runt i huset, där den bland annat ska mäta sig med ljuden från matlagning och tvättmaskinen.

Dynaudio Music är lika stor som en handväska – fast kantigare.

Så låter Music 1

Music 1 kan användas på flera sätt. Tack vare det inbyggda batteriet kan man ta den sig överallt i huset och lyssna på musik i alla rum. Multiroom på gerilla-sätt, om du så vill – och mycket billigare än att köpa en högtalare till varje rum. Då kommer RoomAdapt till sin rätt: ställ högtalaren var som helst, strax därefter har den funnit sig tillrätta i omgivningen och anpassat frekvensgången.

Basen är av naturliga skäl akilleshälen i en kompakt, batteridriven högtalare på bara 1,6 kg. Det skulle man åtminstone kunna tro. Men det lilla 4-tumselementet jobbar hårt med att bevisa motsatsen, med god hjälp av DSP:ns rumsanpassning. Det finns ingen brist på fyllighet vid normal volym. Till och med ett orgelstycke som ”Koyaanisqatsi” klaras av i fin stil. I James Blakes basmördare ”Limit To Your Love” finns det inte riktigt lika mycket tryck i botten som med fullvuxna högtalare. Men det låter aldrig illa.

Diskanten hänger med basen hela vägen. Det beror säkert på att Dynaudio har offrat en riktig 1-tums domediskant på högtalaren, medan många andra – och betydligt billigare – multiroom-högtalare får nöja sig med ett enda fullregisterelement.

Alla kontroller sitter på metallbandet som löper runt högtalaren.

Men det är fortfarande bara mono. För att ta reda på vad Music 1 klarar av skaffade vi fram ett extra exemplar och ställde in dem som ett stereopar på stativ i lyssningsrummet. Och de kände sig genast hemma – trots att det såg lite udda ut. Med rätt placering kan de mycket väl mäta sig med ett par ”riktiga” högtalare för lika mycket eller mer pengar. Stereoperspektiv, rumskänsla och upplösning är så bra att man för ett kort ögonblick kommer på sig själv att fundera: ”Tänk om man skulle …”

När man parar ihop högtalarna till ett stereosystem måste man dock komma ihåg att välja samma RoomAdapt- och NoiseAdapt-inställningar på båda. Det görs nämligen inte automatiskt. Och det låter verkligen konstigt om bara den ena av paret komprimerar ljudet med NoiseAdapt.

Sammantaget är Dynaudio Music 1 nästan mer imponerande att lyssna på än Music 7. Inte för att den låter bättre, för så långt in i himlen växer inte träden. Utan för att den lilla högtalaren överträffar förväntningarna så mycket mer än den stora, tunga toppmodellen. Den är mycket dyrare än liknande lösningar från exempelvis Sonos, vars grundmodell bara kostar hälften. Men det renare ljudet och utökade frekvensomfånget kompenserar för prisskillnaden.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Dynaudio Music 1 har gott om rivaler. Music-serien börjar på en prisnivå där de flesta andra slutar, så man kan hitta massor av stereomodeller för samma pengar som den här tvåvägs monohögtalaren. Å andra sidan är ljudet en klass över vad man hittar på de flesta andra ställen. Närmaste konkurrenten är faktiskt Music 7, som kostar lika mycket som två Music 1. Har du pengarna så får du välja mellan råstyrka och upplösning i mellanregistret hos Music 7 och bredare stereoperspektiv och bärbar bekvämlighet hos två Music 1.

Karakter
Dynaudio Music 1

Ljud & Bild tycker

Automatisk anpassning efter omgivningen. Nio månaders Tidal. Lät att ta med sig runt i huset. Aningen dyrare än de mest populära konkurrenterna. Inga digitalingångar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen