annons

test:
Bowers & Wilkins 607

Liten och pigg

Bowers & Wilkins diskreta knattar har en ljudbild som är mycket större än både exteriören och prislappen.

(Foto: Tillverkare)
Bowers & Wilkins 607
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Bowers & Wilkins 600-serie har ett långt och strålande förflutet bakom sig. Under sin mer än tjugo år långa karriär har den förnyats flera gånger. Den aktuella serien lanserades i augusti och är den sjätte i ordningen.

Bowers & Wilkins 607 är den minsta modellen i 600-serien, en kompakt tvåvägshögtalare med 5-tums bas/mellanregister och 1-tums domediskant. Båda elementen är dessutom ”arvegods”, med teknik som hämtats från dyrare serier. Baselementet har ett membran av B&W:s ”continuum”-material som ska ge en mycket mer kontrollerad återgivning och spridning i den högre änden av arbetsområdet än de flätade kevlarmembranen som B&W använt tidigare. Och 1-tumsdiskanten har inte ett utan två aluminiumdome-membran av olika diameter som är staplade på varandra. Konstruktionen garanterar en rak frekvensgång upp till nästan 30 kHz innan membranet börjar bryta upp. Utan att ta till kostsamma material som diamant eller beryllium.

Nätta och diskreta

Utförandet är diskret och oklanderligt. B&W 607 finns i svart och vitt, båda med en silkesmatt yta som är ganska snygg och lätt att torka av med en trasa. WAF (Wife Acceptance Factor) när den är som mest lyckad.

Bowers & Wilkins 607 tar inte mycket plats i vardagsrummet, de är precis lika små som topplattorna på mina högtalarstativ. Vilket är en idealisk placering, även om storleken inbjuder till att ställa dem på en hylla eller bland i böckerna i en bokhylla. Köparna är naturligtvis fria att göra vad tillgängliga utrymmen och sociala överväganden dikterar. Men när de står i öronhöjd, med 30–50 centimeter till bakväggen och en meter till sidoväggarna, får de en bra balans i mitt rum. Om basåtergivningen blir för ojämn följer det för övrigt med skumgummiproppar till basreflexportarna.

En femtums bas i ett litet kabinett är inget recept på hög effektivitet. Med en känslighet på 84 dB måste det hällas i en hel del effekt i B&W 607 innan det börjar komma något ljud. Och högt blir det aldrig. Jag provade med förstärkare på allt från 50 till 150 watt, och även om priset och storleken innebär att de sannolikt kommer att matchas med en relativt liten förstärkare så skulle ett kraftverk förbättra upplevelsen. Mer om detta lite senare.

B&W 607 kan mycket väl fungera som huvudhögtalare i ett mindre rum (de spelade faktiskt riktigt utmärkt i mitt vardagsrum på nästan 30 kvadratmeter), men det ligger också nära till hands att ha dem som surroundhögtalare i en hemmabio.

Bowers & Wilkins 607 tar inte mycket plats ovanpå ett par stativ. Men ljudet är stort. Foto: Bowers & Wilkins

Så låter B&W 607

När man stoppar in en så här liten högtalare i anläggningen lägger man oundvikligen mest märke till de brister man förväntar sig att höra. Orättvist men oundvikligt.

annons

Och det säger sig självt att det inte kommer någon avgrundsbas från ett 5-tums baselement i ett dvärgkabinett. Men om man placerar dem med omsorg så är ljudet inte tunt alls. En liten, billig högtalare används vanligtvis i ett litet rum där den ställs intill en vägg. Och eftersom rummet är litet står soffan eller fåtöljen lika ofta mot den motsatta väggen. Och då kommer naturlagarna till vår hjälp.

annons

Står 607 så här får man en balanserad och riktigt dynamisk bas som når ner till den djupaste bassträngen.

Mellanregistret är rent och fritt från förvrängning och de två elementen möts utan att det blir fnurror på tråden. Visst har vi hört en mer detaljerad röståtergivning, men å andra sidan har vi sett högre priser också …

Diskanten är inte bara bra utan oförskämt bra. Samma element används i hela 600-serien och är absolut mogen uppgiften. Övertonerna framträder klara och rena, även om de inte klingar lika viktlöst som i AMT-diskanter.

Det som framför allt gör Bowers & Wilkins 607 till ett utmärkt köp är dock dess förmåga att återskapa rumskänslan. Med rätt inspelningar och en signalkedja som bemästrar uppgiften låter det så naturligt att det inte borde vara tillåtet för de här pengarna! När ”Banditen Galopp” smäller ut i rummet försvinner bakväggen (liksom) och det är som om vi lyssnar rakt in i konsertsalen i Cincinnati. Visst, det kan låta ännu bättre och jag har hört scenen återges ännu mer knivskarpt. Men för de här pengarna är det inget annat än enastående.

annons

Kräver mycket effekt

Som nämnts ovan krävs det en kraftfull förstärkare för att få fart på 607:orna. Med en känslighet på 84 dB behöver de fyra gånger så mycket ström för att nå en viss volm än en mer konventionell högtalare med 90 dB känslighet. De låter utmärkt med en 50-wattare som Emotiva BasX TA-100 eller NAD C338, men om man har en möjlighet att para ihop dem med något mer muskulöst så svarar de med ett mer dynamiskt och piggt ljud. Jag provade dem med Emotiva BasX A-300 och NAD M32 också, och blev kungligt road.

Och låt oss passa på att slå hål på myten om att man inte får använda förstärkare med fler watt än högtalaren. Förvrängning från en klen förstärkare som överbelastas och lämnar oren signal har ihjäl en högtalare hur fort som helst. Men man får spela riktigt högt och länge för att åstadkomma samma sak med en ”för stor” förstärkare!

I den här prisklassen finns det inte många högtalare som kan konkurrera med Bowers & Wilkins 607 på lika villkor. Bland de som väcker glada minnen finns PSB Imagine XB, som spelar högre och festligare men däremot inte lika harmoniskt välbalanserat.

Foto: Bowers & Wilkins

Slutsats

Bowers & Wilkins 607 är en billig men väldigt, väldigt lyckad högtalare. Du får inget djupt, soffskakande basmuller från den, men om du ställer den på ett förnuftigt ställe i ett rimligt stort rum så kan den leverera mycket mer än bakgrundsmusik. Trots de ringa måtten åstadkommer den en utmärkt bas, och förmågan att skapa en illusion av scenen befinner sig i en klass som kan utmana betydligt dyrare högtalare. Och dess diskreta yttre gör det lätt att smyga in den i anläggningen.

 • Typ: Stativhögtalare
 • Element: 5-tums bas/mellanregister, 1-tums aluminiumdiskant
 • Konstruktionsprincip: Basreflex
 • Frekvensomfång: 40–33 000 Hz (–6 dB)
 • Känslighet/impedans: 84 dB/8 ohm
 • Rek. effekt: 30–100 watt
 • Mått: 16,5 x 30,0 x 23,1 cm (BxHxD)
 • Vikt: 4,7 kg
 • Färg: Matt svart, matt vit
 • Webb: hifiklubben.se
Pris: 5700 kr
PlusFörbluffande rent och stort ljud till ett mycket bra pris! Lätt att placera och en design som inte bör störa någon.
MinusDu ska helst ha en stark förstärkare – och inte ens då kan de spela högt. Snygg finish, men utseendet är inte läckert – men det är å andra sidan priset.
Bowers & Wilkins 607 produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  2 000
  Mullrande bas
  Harman Kardon Citation One är ett basmonster. På ett dåligt sätt.
  Vivid Audio Kaya 90

  Vivid Audio Kaya 90

  280 000
  Den perfekta högtalaren finns inte. Men den här kommer närmare än de flesta
  En del högtalare är dyrare än andra. Och skrattretande mycket bättre.
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  25 000
  Soundbar i musikens tjänst
  Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  12 500
  Stenhårt från Bose
  Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  25 000
  Världens bästa soundbar
  Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?
  LG SL10YG

  LG SL10YG

  20 000
  Massor av funktioner räcker inte
  Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.
  Dynaudio Confidence 50

  Dynaudio Confidence 50

  270 000
  Ny highend-referens
  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.
  Google Nest Mini

  Google Nest Mini

  650
  Googles minsta gör underverk. Ibland.
  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.
  Dynaudio Confidence 20

  Dynaudio Confidence 20

  105 000
  Ny referenshögtalare
  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.
  Audiovector R1 Arreté

  Audiovector R1 Arreté

  55 990
  Kompromisslös stativhögtalare
  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.
  Naim Mu-so Qb 2

  Naim Mu-so Qb 2

  10 000
  Blåser konkurrenterna av banan
  Naim gör det igen, med en ännu bättre version av den kompakta högtalarkuben.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  15 000
  Vansinnigt bra soundbar med äkta bioljud
  Alla soundbar-högtalares soundbar kostar inte mer än en medeldyr stereo. Men det du får kommer att blåsa byxorna av dig.
  Samsung HW-Q76R

  Samsung HW-Q76R

  8
  Klart och kraftfullt ljud från ovan
  Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.
  DALI Katch One

  DALI Katch One

  8 000
  Soundbar som briljerar med musikk
  Det finns få soundbar-högtalare som låter lika musikaliskt som den här.
  Audiovector R3 Arreté

  Audiovector R3 Arreté

  105 000
  Högtalare av himmelsk klass
  Danska Audiovector har en förkärlek för ständiga uppgraderingar. Nu kan vi inte tänka oss annat än att deras highend-3-serie har nått sin kulmen.
  Technics Ottava SC-C30

  Technics Ottava SC-C30

  7 000
  Konsertljud i hyllan
  Technics gör inte bara en av klassens bästa bordshögtalare, de gör två!