Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony ULT Tower 10

Partyfaktor 11/11

Sonys flaggskepp kombinerar ett enormt ljudtryck med bra ljud och kul effekter.

Av / 2024-06-07 - 15:00
Sony ULT Tower 10
Lasse Svendsen

Om man vill ha en partner som kan göra i stort sett allt man ber om, så kan man sluta leta. Sonys största partyhögtalare har det mesta man kan behöva och levereras till och med med en trådlös mikrofon, så här är det bara att sätta igång en karaokefest. Man kan faktiskt koppla in två mikrofoner, eller en gitarr, och här finns en ingång för att koppla ljudet från TV:n till högtalaren också.

Som alla högtalare i den här klassen kan den styras av en app, där hittar man flera festliga ljus- och ljudeffekter som man kan lägga till i musiken. Med handtag och hjul är den dessutom lätt att flytta på och den behöver inte vara ansluten till ström för att spela.

Här finns ljuseffekter som pulserar i takt med musiken, som man kan stänga av eller dämpa om man tycker att det blir för mycket blinkande lampor. Högtalaren är flaggskeppet i Sonys nya Ultimate-serie och har samma basinställningar med en knapp på toppen som den mindre ULT Field har.

ULT 10 gitar input ULT 10 connector
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Ett 32 x 32 cm stort fyrkantigt baselement med två stora basportar ger ett enormt tryck i basen oavsett vilken ULT-funktion man har valt. Två diskanter fram och två bak ger 360-graders spridning av de övre frekvenserna. Frekvenserna under dem tas om hand av ett mellanregisterelement på 80 mm och Sound Field Optimization kompenserar för brus och justerar ljudinställningarna så att de passar högtalarens placering.

Sony specar inte effekten, men tro mig, det finns gott om kraft i den enorma högtalaren. Mer än tillräckligt för att även de ivrigaste festprissarna ska få nog, långt innan volymen skruvas upp till max.

Partyfaktor

Högtalaren är bättre än förra årets SRS-XV900 från samma tillverkare och då tänker jag inte bara på ljudtrycket. Utan på ljudkvaliteten också. Den nya Tower-högtalaren fångar snabbt rummets uppmärksamhet med alla blinkande lampor och den påträngande basåtergivningen. Och lyssnar man lite närmare så hör man att Sony faktiskt har lyckats fintrimma ljudet bättre.

Ljudbilden är fortfarande färgad, men inte lika mycket som tidigare, och det finns faktiskt en touch av finess och fokus. Det finns mer klangbotten och fylligare röståtergivning i exempelvis Soundboks 4, men den har inte samma feta R&B-vänliga bas som Sony-högtalaren. Vilken man ska välja beror på vad man prioriterar. Bästa möjliga ljud med fetast möjliga bas och ljusshow på toppen, eller bästa möjliga ljud med renast möjliga bas. Där ljusshowen är av helt underordnad betydelse.

Det finns en annan ultimat högtalare som måste nämnas här: JBL PartyBox Ultimate. Fram tills nu har den varit den i särklass bästa allroundhögtalaren bland festhögtalare och har både Dolby Atmos och Wi-Fi-anslutning, vilket varken Soundbox eller Sony-högtalaren har.

Men Sony-högtalaren har en fördel, den levererar i princip en liknande ljudkvalitet och ljudtryck till ett lägre pris, och det gör den till ett bättre köp på många sätt.

 

Karakter
Sony ULT Tower 10
High End

Ljud & Bild tycker

Kraftfull bas och massivt ljudtryck. Fyller enkelt ett stort rum med festmusik. Handtag och hjul gör den lätt att flytta. Kan kopplas ihop med upp till 100 högtalare. Levereras med en trådlös mikrofon. Ljudet är färgat och basåtergivningen inte så exakt.

Också i detta test:

7 trådlösa partyhögtalare med tryck

JBL Xtreme 4

Partyfaktor 7/11

Med en axelrem är det lätt att ta med musiken vart man vill.

Fett och fylligt ljud med tryck. Väldigt bra batteritid. Kan kopplas ihop med ett oändligt antal högtalare. Plus i kanten för ölöppnare.
Ljudbilden blir grov när man spelar väldigt högt.
Läs hela testet

Enkl Sound Copenhagen ES2

Partyfaktor 6/11

Den trekantiga bärbara högtalaren får inte lika höga poäng för partyfaktorn som för ljudkvaliteten.

Fyllig ljudbild med bra dynamik och fokus. Mer raffinerad klang än från vanliga bärbara Bluetooth-högtalare. Kan kopplas ihop med flera högtalare. Finns i fyra färger.
Begränsat ljudtryck ger en lägre partyfaktor.
Läs hela testet

JBL PartyBox Club 120

Partyfaktor 9/11

Club-högtalaren från JBL passar för större områden än man skulle kunna tro.

Riktigt bra driv i basen, stor och öppen ljudbild med bra dynamik. Ingångar för mikrofon och gitarr. Solid byggkvalitet och stänksäkert kabinett.
Vikten är hög och speltiden är måttlig för en högtalare i den här klassen.
Läs hela testet

Sony ULT Field 7

Partyfaktor 10/11

Sony ULT 7 har en enorm partyfaktor för att vara en bärbar högtalare, men låter inte särskilt raffinerat.

Spelar högt med en fet bas som garanterar partystämning. Kan kopplas ihop med flera högtalare. Lång batteritid.
Saknar Wi-Fi. Inget stöd för Dolby Atmos. Färgat mellanregister.
Läs hela testet

JBL PartyBox Stage 320

Partyfaktor 10/11

JBL PartyBox Stage 320 fyller en stor trädgård med massivt tryck – och bra ljud.

Riktigt bra driv i basen, stor och öppen ljudbild med fin dynamik. Ingångar för mikrofon och gitarr. Gedigen byggkvalitet och stänksäkert kabinett.
Måttlig batteritid för en så stor högtalare. Kostar mer än den större och kraftfullare PartyBox 710 (som bara går på 230 V).
Läs hela testet

Soundboks 4

Partyfaktor 11/11

Soundboks flaggskepp kanske inte är så vackert, men vänta tills du hör hur det låter.

Rejält ljudtryck med bestämd bas som är klockren även när man spelar högt. Klassledande batteritid. Utbytbart batteri. Ingångar för gitarr och mikrofon.
Det hade varit fint med hjul som gjorde att man kunde rulla högtalaren. Rustikt utseende.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Rulla till toppen