TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

7 AirPlay-högtalare

Smidig trådlös musik

Att kunna gå runt hemma med en musikspelare i handen och få ljudet att följa dig från högtalare till högtalare brukade vara en dröm. Nu är det verklighet tack vare AirPlay.

forfatter
Publicerad 2012-09-20 - 00:00
Produkter i testet
 • Philips Fidelio SoundCurve DS8800W
 • Panasonic SC-HC57
 • Nocs NS2
 • JBL OnBeat Air
 • Sony RDP-XA700iP
 • Logitech UE Air Speaker
 • Altec Lansing inAir 5000
 • Under det gångna året har vi sett enstaka iPod-högtalare som haft Apples trådlösa teknik men nu börjar det bli standard. För första gången har vi lyckats skrapa ihop tillräckligt många högtalare i en rimlig prisklass för att kunna göra ett rejält jämförande test.

  Det är inte undra på att tekniken har slagit igenom så pass snabbt. Det är väldigt praktiskt att kunna sitta med apparaten i handen och välja låtar eller justera volymen utan att behöva springa fram till högtalaren hela tiden. Man kan enkelt låta gästerna välja musik om de inte är nöjda med låtvalen.

  Men det finns så klart en baksida också. Certifieringen är inte helt gratis och det är vi kunder som får betala. Närmare bestämt en tusenlapp om vi får gissa med ledning av de apparater som finns i modeller både med och utan AirPlay.

  Det här är AirPlay
  AirPlay är Apples trådlösa teknik för att skicka video, musik och foton från iPod Touch, iPhone eller iPad och spela upp det på en nyare Apple TV. Man kan även spela upp ljud på högtalare och receivrar som stöder AirPlay. Den bärbara Apple-enheten behöver köra iOS 4.2 eller senare.

  Från sin Windows- eller MacOS-dator med iTunes 10.1 eller senare kan man strömma video och musik till en nyare Apple TV. Musik kan även skickas till högtalare och receivrar som stöder AirPlay. Från datorn kan man skicka ljudet till flera apparater samtidigt. Man kan dock inte spela olika låtar i olika rum.

  Från sin bärbara Apple-enhet kan man med hjälp av appen Remote styra uppspelningen i flera rum. Man kan välja spellistor och justera volymen. Däremot kan man inte använda den bärbara apparaten som musikkälla för mer än en högtalare. Ljudet måste dock inte komma från musiksamlingen, det finns allt fler appar som stöder AirPlay och kan skicka sitt ljud trådlöst.

  För att välja var det ska låta trycker man på AirPlay-symbolen i nedre högra hörnet i musikspelaren på sin apparat och väljer högtalare. På datorn klickar man på AirPlay-ikonen i nedre högra hörnet och får upp en liknande lista. Här finns också alternativet Flera högtalare som öppnar ett nytt fönster med alla högtalarna. Klicka i de som ska låta och välj volymen individuellt.

  AirPlay använder det trådlösa nätverket för att skicka över musiken. Det gör att man inte behöver komprimera ljudet, vilket är fallet med Bluetooth, och därmed kan man få bättre ljudkvalitet. Det är dock fortfarande trådlöst vilket vi alla vet inte är perfekt. Man kan därför råka ut för att musiken tystnar eller till och med att apparaten helt tappar kontakten. AirPlay är inte felfritt, men det är en bra bit på väg för enklare och smidigare musikuppspelning hemma.

  TESTKRITERIER
  Vi bad tillverkarna om iPod-högtalare med AirPlay-funktion i en rimlig prisklass, vilket i detta fall innebar ett pristak på 4 000–5 000 kronor.

  Högtalarna ställdes upp i hemmamiljö och kopplades upp till ett trådlöst nätverk. Vi noterade hur lätt det var, då det visade sig skilja sig betydligt mellan modellerna. Funktioner och anslutningar granskades och hanteringen betygsattes. Vi spelade sedan en mängd musik i olika genrer med källmaterialet i bästa möjliga kvalitet. Efter att ha betygsatt ljudet gjorde vi en helhetsbedömning där vi även vägde in priset.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Philips Fidelio SoundCurve DS8800W

  Genomsnittlig

  Fidelio har sina för- och nackdelar men ljudet når inte upp till våra förväntningar.

  Bra app Snygg
  Krånglig installation Tunt mellanregister

  Panasonic SC-HC57

  Fullpackad

  Massor av musikkällor till ett lågt pris gör att ljudkvaliteten fått stå tillbaka.

  CD och radio Bra app Kan vägghängas
  Ingen Aux-ingång Krånglig installation

  Nocs NS2

  Stereohögtalarna

  Snygga små praktiska högtalare med bra ljud är en tilltalande kombination.

  Bra ljud Flexibla användningsområden Snygga
  Ingen fjärr Ingen app Krånglig installation

  JBL OnBeat Air

  Budgetvalet

  En kompakt och billig högtalare med ett ljud som matchar förutsättningarna.

  Kompakt Praktisk hållare Förhållandevis billig
  Dåligt ljud Funktionssnål app

  Sony RDP-XA700iP

  Exklusiv

  Sonys högtalare är en av de mest välljudande vi hört men så kostar den också därefter.

  Enkel installation Bra ljud Lyxigt intryck
  Mager app Priset

  Logitech UE Air Speaker

  Överraskningen

  Logitech första försök till en premiumhögtalare är ovanligt lyckat och till ett bra pris.

  Bra ljud Enkel installation Snygg form
  Ingen fjärr

  Altec Lansing inAir 5000

  Brutal best

  Med ett ljud som är lika aggressivt som det brutala utseendet är inAir en besvikelse.

  Snygg Enkel installation
  Överdriven bas Vass diskant Outnyttjad app
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
  Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
  En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
  Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
  Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
  Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend