TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Soundsmith Otello

Klangrik ljudsmed

Soundsmith bygger pickuper på sitt eget sätt. Det ger fördelar som hörs.

Av / 2018-12-12 - 13:06
Soundsmith Otello

Ljud & Bild tycker

  • Stor och fyllig ljudbild med varm klang.
  • Behaglig snarare än gnistrande dynamisk kontrast.

De började som serviceverkstad 1969 och reparerar fortfarande elektronik. Bland annat gamla Tandberg-receivrar, kassettdäck och rullbandspelare. Men Soundsmith, som håller till en kort bilresa utanför New York, har också gjort pickuper till Bang & Olufsen-skivspelare.

Då är steget inte långt till egna produkter, och Peter Lederman – elektroingenjören som startade alltihop – har lång erfarenhet av utvecklingsarbete också.

Det naturliga resultatet av allt detta är naturligtvis pickuper som säljs under eget namn. Soundsmith Otello är instegsmodellen bland en lång rad pickuper som toppas av den ytterst speciella Strain Gauge-varianten som kostar nästan 30 gånger så mycket som den vi testar här.

Otello är en förhållandevis billig pickup som passar de flesta skivspelare och inte kräver någon kostsam MC-ingång. Pickupen har varken rörlig magnet (MM) eller en rörlig spole (MC), utan är i stället en så kallad Fixed Coil-modell (FC).

Strömmen som alstras av nålarmens rörelse, när nålen tar sig fram genom spåren på skivan, skapas nämligen av ett litet stycke järn, format som ett kors, som har lägre massa än både spolar och magneter. Korset sitter i ena änden av nålarmen och den låga massan betyder snabbare transienter, bättre spårning och, i slutändan, ett bättre ljud. Enligt Soundsmith.

Annons
SOUNDSMITH OTELLO 3 46278
Medelhög massa och bra spårningsegenskaper. Foto: Lasse Svendsen

En bieffekt av detta är lägre nåltryck, i detta fall max 1,6 gram, och något lägre utnivå än en typisk MM-pickup. Här signalstyrkan 2,2 mV, mot 5 mV för normala MM-pickuper. Det är dock fortfarande betydligt mer än en normal MC-pickup, som sällan genererar mer spänning än 0,5 mV, oftast ännu mindre än så.

Montering

Ett gängat hus gör det enklare att montera pickupen, som passar på de flesta tonarmar. Om man är noggrann med spårningsvinkeln och vikten har den inga problem med att spåra.

Nålskyddet som ingår träs på pickupen längst fram och fästs i bakkant. Det är en liten utmaning att ta av skyddet eftersom tonarmen måste lyftas upp försiktigt och sedan måste man försiktigt lirka av plastlocket, utan att skada nålen. Fast det är ingen större risk. Nålarmen sitter väl skyddad under pickupen, man kan se nålen från ovansidan genom en liten springa – Ortofon OM-style – så att man prickar spåren med högre precision.

SOUNDSMITH OTELLO 2 46277
Otello är enkel att montera, men nålskyddet är en pina. Foto: Lasse Svendsen

Stor ljudbild

Detta är utan tvekan pickupen för de som älskar varmt ljud och en stor och öppen ljudbild, och hatar aggressiva eller vassa s-ljud. Otello-pickupen är ganska snäll på det sättet och låter så lent och mjukt att det är en fröjd att lyssna.

Det betyder inte att den maskerar detaljer, eller att dynamiken begränsas. Åtminstone inte i någon betydande grad. Nyanser och detaljer i Dire Straits Love Over Gold framträder tydligt i den stora ljudbilden, jag saknar bara lite bättre kanalseparation. Stereoperspektivet är inte det mest definierade jag har hört, men klangen från trummor, gitarrer och röster är fyllig och väl fokuserad.

Basdynamiken ger ett bra fundament till den stora ljudbilden, men i Mozarts Requiem saknar jag lite upplösning. En Audio-Technica AT-OC9III har bättre fokus och större detaljrikedom, men låter tunnare och utan samma massiva bas som Otello levererar. Soundsmith-pickupen är en markant förbättring mot exempelvis en Ortofon 2M Red, eller Rega Exact. Ingen av dem levererar musiken med samma skala – eller lika mycket klang, för den delen.

Pianoklangen i Radka Toneffs Fairytales blir bättre upplöst och man hör mer djup i både piano och röster med en Ortofon Quintet Black, fast då kostar det mer också.

Slutsats

Soundsmith Otello är ett utmärkt val för de som vill uppgradera LP-ljudet och föredrar en fyllig klang, stor skala och mer tyngd i basen. Den gräver inte allra djupast i detaljer, och fokus är behagligt mjukt. Det gör den mer förlåtande och lättare att leva med. Otello är därför en utmärkt allround-pickup som varken är krävande att installera eller använda.

Karakter
Soundsmith Otello
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Ljud & Bild