Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Ruark Audio R1 mk3

Radio för kräsna

Här är det inte bara ljudkvaliteten som övertygar. Även utförandet ligger ett snäpp över konkurrenterna.

Av / 2016-09-03 - 06:00
Ruark Audio R1 mk3
Lasse Svendsen

Jag ber om ursäkt för om du har sett den här förut och känner dig lite förvirrad. Ruark heter de som låg bakom Vita Audio. Det är namnet på märket på den första R1-radion som vi testade 2012. Den gången drog vi slutsatsen att den var den mest välljudande bordsradion vi hade hört, och vi belönade den med utmärkelsen Bäst i test.

Sedan dess har högtalartillverkaren Ruark Audio bytt namn på radioapparaterna och uppdaterat dem. Två gånger. Den senaste utgåvan är definitivt bäst och nu är det i stort sett bara skalet som är likadant. På insidan är allting nytt. Högtalarelementet, förstärkaren, radiomottagaren och OLED-skärmen är nytt i mk3-versionen.

Det handlar fortfarande om en liten FM- och DAB-radio men den har även Bluetooth för trådlös strömning och precis som Tivoli Audio använder sig Ruark av träkabinett. Eller som i vårt testexemplar, tyg från ärkebrittiska Osborne & Little, som är berömda för sina mönstrade textilier och tapeter.

Radion finns i svart, vitt, valnöt och Melo, som tyget heter. Priset är detsamma oavsett utförande. För pengarna får man en piffig men inte bärbar eller batteridriven radio. Vill man kunna ta den med sig så får man antingen skaffa en väldigt lång förlängningssladd eller det separata batteripacket för 900 kronor som hakas på på baksidan och ger 12–15 timmars speltid på en laddning.

Bluetooth fixar så att musiken strömmas rakt till radion.  (Foto: Tillverkare)
Bluetooth fixar så att musiken strömmas rakt till radion. (Foto: Tillverkare)

Ljudet

Den tygöverdragna radion ställer definitivt upp i lyxklassen när det gäller utförande. Knappar, volymkontroll och byggkvalitet känns mer välgjort än vad det brukar vara i de flesta radioapparater. Undantaget är möjligtvis skotska Revo som också håller mycket hög standard på sina radioapparater.

Med Bluetooth är R1 mk3 en utmärkt strömningshögtalare, för precis som med radiomottagaren – både FM och DAB – låter den lilla radion oförskämt bra. Ljudbilden är öppen och klar och det finns rikligt med bas för att komma från ett så litet element. Talförståelsen är bra. Samma sak kan sägas om musikåtergivningen, som är klangrik och fyllig. Jämfört med Tivoli PAL+ har R1 mk3 en större ljudbild och jämfört med Pinell GO+ är Ruark-radion rikare på klangfärger.

Det som skiljer R1 mk3 från allt annat vi har testat – med Revo Superconnect som enda undantag – är att den har ett förbaskat rent och välfokuserat mellanregister. På samma gång är basen både stram och fet, och den enda begränsningen av något slag är att den inte spelar våldsamt högt eller går riktigt djupt i basen. Ställer du den på en hylla i andra änden av rummet så är det förbluffande hur bra den lilla högtalaren låter.

Ruark-radion är inte billig, men den både ser bättre ut och låter bättre än andra bordsradioapparater. Behöver du inte batteridrift eller wifi-strömning så är R1 mk3 prisklassens bästa radio i dagsläget.

Ljud & Bild tycker

Stilren design och felfritt ljud från en av de mest välgjorda radioapparaterna vi har sett och hört. Inte bärbar och batteripacket är extrautrustning. Högt pris.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen