Rega RP6 vs. Clearaudio Concept

Vidunderlig vinylduell

Det har aldrig varit enklare att få LP-skivorna att låta riktigt bra, titta bara på de här två grammofonerna.

Marknaden är inte jättestor men ganska så stabil och tillräckligt stor för att det uppenbarligen går att leva på att sälja skivspelare. Om vi bortser från USB-spelare, som man kopplar till datorn för att spela över LP-skivorna till en hårddisk, finns det flesta skivspelare i prisklassen kring 3 000–5 000 kronor. Under den nivån finns de allra enklaste och minst påkostade modellerna, lägger man ännu mer pengar så får man bättre mekanik och elektronik – och framför allt ett bättre ljud.

Allra längst upp finns de mäktiga skivspelarna i glas, stål och mässing som inte påminner särskilt mycket om vanliga grammofoner och som kostar sexsiffriga belopp.

I mer sansade prisklasser går det att hitta välljud, där musiken svävar ut mer naturligt ur högtalarna, utan att man måste punga ut med flera månadslöner. De här två duellanterna är bra exempel på det. RP6 är engelska Regas nya och mer påkostade utgåva av den gamla P3-modellen, och Concept är tyska Clearaudios budgetmodell i samma prisklass.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sammanfattning

Jämförelse

Rega RP6

Rega RP6

Fyllig klang Bra dynamisk kontrast Välkontrollerad ljudbild
Avslappnad diskant Ingen höjdjustering av tonarmen

Clearaudio Concept

Clearaudio Concept

Transparent ljudbild Tydlig detaljering Fokuserad och väldefinierad
Tunn bas Ingen höjdjustering av tonarmen Lock kostar extra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.