TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sammanfattning

Jämförelse

forfatter
Publicerad 2012-08-28 - 00:00

Likt och olikt
Kopplade till samma pickupförstärkare (Ayre P-5xe) och med samma spellista från ett knippe vinylskivor tog det inte långt tid för mig att inse att de två duellanterna inte låter likadant. De låter olika, fast inte i den bemärkelsen att den ena låter bra och den andra dåligt. Här är det snarare filosofi som skiljer.

Rega-spelaren har ett omisskännligt rytmiskt driv som är väldigt engagerande. Solovokaler eller symfonier spelar ingen roll, RP6 har utmärkt dynamisk kontrast, fyllig bas och ett klart definierat mellanregister. Ljudbilden har en varm och insmickrande klang. Jämfört med Regas billigare RP3-modell (och testad med samma Elys 2-pickup) fick musiken ett stabilare basdriv med bättre fokus i hela frekvensregistret. Ljudbilden öppnade sig mer och jag tyckte att stereoperspektivet blev tydligare. En klar, om än inte enorm, förbättring mot RP3 alltså.

Medan Rega RP6 har en närgången presentation av musiken, där det hela tiden känns som om man sitter på första parkett, placerar Clearaudio lyssnaren längre bak i salen. Man har lite mer distans till musiken, utan att det känns som om man går miste om något. Clearaudio Concept har en lite mer polerad spelstil, där jag saknar en smula dynamisk kontrast, men som rent allmänt har upplösning och detaljering av hög klass.

Ett exempel: Trondheimssolisternas framförande av Tjajkovskijs serenad för stråkar i C-Dur, inspelat av Morten Lindberg, låter enastående öppet och nyanserat med Clearaudio. Små klangvariationer framträder tydligt, rumskänslan finns där och diskanten har tydligt definierade övertoner. I basregistret är det behärskad kontroll som gäller.

Vilket också märks på Maya Viks album ”Château Faux-Coupe”. Här ruskar Rega-spelaren tag i lyssnaren, basen är både potent och dynamisk utan att vara påträngande. RP6 (med Elys 2-pickup) engagerar lyssnaren mer än Concept-spelaren gör.

Jag upplever samma sak med Keith Jarrett ”Still Live”, där Gary Peacocks bas och Jack DeJohnettes trummor dras framåt med RP6, medan Concept trycker dem längre bak. Clearaudio Concept har helt enkelt en tunnare men mer transparent ljudbild. Rega RP6 levererar musiken med fylligare klangbotten och mer dynamik.

Slutsats
Att välja mellan Clearaudio Concept och Rega RP6 är inte en fråga om pris. Med de pickuper vi har använt i detta test är prisskillnaden nästan obefintlig. Det handlar desto mer om hur man föredrar att musiken på LP-skivorna presenteras. På det området finns det skillnader som är värda att nämnas. Clearaudio Concept låter tunnare, mer definierat i diskanten och har lite större djup i ljudbilden. Rega RP6 låter däremot fylligare, mer dynamiskt och engagerar lyssnaren lättare med rytmisk musik. Med lite större räckvidd och transparens i diskanten hade den vunnit den här duellen klart. RP6 är dessutom tystare, Concepts motor hör du när den snurrar, men lyckligtvis märks det inte i högtalaren när du lyssnar på musik.

Också i detta test:

Rega RP6

Rega RP6

Fyllig klang Bra dynamisk kontrast Välkontrollerad ljudbild
Avslappnad diskant Ingen höjdjustering av tonarmen

Clearaudio Concept

Clearaudio Concept

Transparent ljudbild Tydlig detaljering Fokuserad och väldefinierad
Tunn bas Ingen höjdjustering av tonarmen Lock kostar extra

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dynaudio gör det enkelt med trådlösa Focus Du behöver bara två Focus-högtalare för att streama musik
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
Yamaha släpper trådlös high-end-förstärkare och ny golvhögtalare Superspännande integrerad förstärkare med streaming och DAC.
Spektakulärt från Monitor Audio Monitor Audio firar 50 år med några mycket besynnerliga högtalare.
Den här skivspelaren hade vi kunnat tänka oss Den nya skivspelaren MoFi MasterDeck och RIAA-steget MasterPhono skulle vi mycket väl kunna tänka oss att ställa på stereobänken.
Kolla, en Metallica-grammofon! Av alla Pro-Jects många nyheter föll vi mest för The Metallica Turntable.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend