Search
Generic filters

: Rega Elex-R

Imiterar highend

Vi hade kunnat bli lurade att tro att Elex-R kostade mycket mer.

Maj 2016Rega Elex-R

Ljud & Bild tycker

Den här får musiken att blomstra, i en stor ljudbild med massor av luft och detaljer. Dynamiken finns också på plats, om man inte spelar för högt.
Det finns kraftigare förstärkare för 11 000 kronor. Vi gillar inte fjärren och sladdret i volymratten hade vi kunnat vara utan.
 • Effekt: 2 x 72 watt i 8 ohm, 2 x 113 watt i 4 ohm
 • Ingångar: 5 analoga, inklusive MM-phono
 • Utgångar: Högtalarterminaler, pre out, rec out
 • Mått: 43 x 32 x 8 cm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 11000 kr

Jag var alldeles till mig 2014 när jag testade Regas integrerade Elicit-R, som för 18 000 kronor hade både fart och dynamik och en detaljnivå som många förstärkare i den prisklassen bara kunde drömma om. För den som inte har fullt så många kronor över till en förstärkare är Elex-R ett mycket intressant alternativ.

För 11 000 kronor får man en förstärkare som är både smal och elegant, med en snygg glasplatta längst fram som pryder det svarta kabinettet. Utseendet är nedtonat, kylflänsarna på sidan är dolda under ramar som går i ett med lådan. Vikten är förtroendeingivande och de fyrkantiga knapparna är eleganta.

 

Ingångar

På baksidan finns fem stereoingångar, varav en är för skivspelare med MM-pickup. Inga digitalingångar av något slag betyder att man måste ha en extern digitalomvandlare om man till exempel vill koppla in en dator eller få optimalt ljud från sin mediespelare.

Det finns inget hörlursuttag, bara terminaler för ett par högtalare och en förförstärkarutgång – som till exempel kan användas för att koppla in en separat effektförstärkare som driver högtalarnas baselement. Även kallat bi-amping.

Foto: Rega
Foto: Rega

Glapp

Vad jag inte gillar med förstärkaren är att volymratten glappar en hel del. Den borde kännas stabil när man vrider på den, inte som den är på vippen att ramla av. Den lilla fjärrkontrollen är också en trist historia. Den inte bara ser bedrövlig ut, man måste peka den rakt mot förstärkaren för att den ska funka. Ett par grader snett och ingenting händer.

 

Toppljud

Men det är först och främst ljudet som gör en förstärkare, och i den disciplinen är Elex-R ingen besvikelse. Det är rytm och fart från första takten.

I första vändan är Elex-R inkopplad till Dynaudio Contour S3.4 LE, ett högtalarpar som behöver en ordentlig förstärkare för att vakna till liv helt och hållet och som jag i förväg trodde skulle bli platt fall för den lilla Rega-förstärkaren. Gissa om jag blev överraskad!?

En sak är en relativt enkel låt som Elvis Presleys ”Fever” från albumet ”Elvis is Back!”, som spelades på min egen CD-spelare Hegel CDP4A mk2. Där är kontrabasen till höger, fingerknäppningarna till vänster och Elvis röst i mitten av alltihop. Rega-förstärkaren får fram rumsklangen runt instrumenten på ett sätt som närmar sig ren magi. Elvis röst låter som om han stod i rummet och kontrabasen är så naturtrogen att det lika gärna hade kunnat vara en highend-förstärkare som kostade fyra gånger så mycket. Dynamiken i perkussionen är också felfri när den växlar mellan höger och vänster högtalare.

Som jämförelse har Cambridge 851A för 14 000 kronor faktiskt en lite tamare spelstil, trots att den har högre effekt. Det finns inte fullt lika mycket detaljer i Elvis röst och det är inte samma snärt i knäppningarna. Golvpukan har däremot lite mer kropp och tyngd med Cambridge, som trots allt är nästan dubbelt så kraftig som Elex-R.

Intrycket av den annars så fina volymratten sänks av att den glappar. Foto: Rega
Intrycket av den annars så fina volymratten sänks av att den glappar. Foto: Rega

Ska man spela partymusik för full rulle är Cambridge förmodligen ett bättre alternativ, åtminstone med Dynaudio-högtalarna som sväljer en hel del effekt. Det hörs på Skunk Anansies ”Hedonism” där Cambridge bevarar kontrollen bättre när man vrider upp volymen. Men Rega hänger med imponerande länge, och på lägre volymer har den en mer välstädad ljudbild.

Detsamma gäller hemma med mina egna Gallo Reference 3.5, som är enklare att få ut musiken ur än Dynaudiorna, men som också behöver en del kraft för att spela högt. Till vardagligt musikspisande är Rega Elex-R mer än tillräcklig, och jag saknade faktiskt inte min Hegel H360 under testperioden. Regan har en framtoning och en timing som är oerhört imponerande, både med tanke på storleken och prislappen. Den låter helt enkelt större.

Ta bara låten ”Julius” med det amerikanska bluesrockbandet Phish. En enkel men svängig gitarr följs upp av ett plötsligt utbrott – mitt i nyllet – från blåssektionen Tower of Power. På normal volym låter det både stort och fett. Foten stampar takten, det låter verkligen bra. Spelar man för högt kommer dock en svag förstärkare att börja vackla och tappa fokus. Det gör Elex-R också så småningom, och personligen hade jag gott kunnat tänka mig att spela ännu högre innan allt går i kompression och låter stressat. För just när det handlar om partykänsla så vill jag ha mer kraft. Fast kraft kostar och i den här prisklassen skulle det ske på bekostnad av ljudkvaliteten. Det är jag inte intresserad av.

Foto: Rega
Foto: Rega

Slutsats

Rega Elex-R är egentligen en lite svagare version av den nästan dubbelt så dyra Elicit-R. För pengarna får du en mer välljudande förstärkare än man egentligen vågar hoppas på. Ljudbilden är otroligt balanserad och öppen, samtidigt som den dynamiska kontrasten är imponerande stor. Slagverk smäller till ordentligt och dör ut igen lika fort.

Förstärkaren är inte kräsen när det gäller musikstilar, och egentligen inte när det gäller högtalare heller. Men det finns begränsat med kraft, så ska du spela högt bör du ha högtalare med en känslighet över 90 dB. Till exempel Focal Aria 926, eller Klipsch RP-280F om du vill vara mer extrem.

Poängen med Rega Elex-R är dock inte att spela så högt som möjligt. Utan att låta så bra som möjligt på den ljudnivå man brukar lyssna. Och för de här pengarna kan du knappast få tag i något bättre.

Vi noterar ett plus i kanten för skivspelaringång, och ett minus för den sladdriga volymratten och den bedrövliga fjärrkontrollen.

 

Darlington-förstärkare med smart volymkontroll

Rega har lärt sig mycket av utvecklingen av Brio-R, som är en liten men potent förstärkare för 7 500 kronor. Erfarenheterna kom till nytta när den tre gånger så kostsamma storebrodern Elicit skulle uppgraderas. Den första versionen lät nämligen plattare och tristare än Brio-R, men det blev det ändring på i nya Elicit-R. Förstärkaren konstruerades om helt från början, denna gång efter Darlington-principen. Något förenklat går den ut på att två bipolära transistorer är kopplade så att strömmen som förstärks av den första transistorn sedan förstärks vidare av den andra. Det ger en mer effektiv förstärkning än om de två transistorerna arbetar separat. Elicit-R skiljer sig dock från Brio-R genom att ha påkostade kretsar som håller spänningen på samma nivå oberoende av högtalarlast. Elicit-R har även mer påkostade kondensatorer – och högre effekt. Elex-R följer samma principer som Elicit-R, fast med något lägre effekt.

För att minimera brus är förförstärkardelen konstruerad så att den bara tappar ljudkällans insignal på det den behöver för att få önskad ljudnivå, i stället för att ta emot full ström som den sedan måste dämpa. På så sätt arbetar potentiometern nästan ingenting, vilket eliminerar en källa till förvrängning. Det minimerar också risken för att signalen från ljudkällan – skivspelare, CD-spelare eller mediespelare – överstyrs i ingången.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!