HiFime Sabre 9018

 itemprop
HiFime Sabre 9018
September 2016HiFime Sabre 9018

Topp-DAC till bottenpris

Sabres lilla USB-digitalomvandlare sätter en ny standard för hur långt man kan komma för nästan inga pengar alls.

Fantastiskt prisvärt ljud. Lägg till en dator så har du en ljudkälla av riktigt hög kvalitet.
Bara USB-ingång och ingen fysisk volymkontroll. Men för de här pengarna är det fantastiskt!

Ljud & Bild testar ofta digitalomvandlare – DACar. Och eftersom allt fler byter ut CD-spelaren mot ljudfiler på hårddisken blir särskilt digitalomvandlare med USB-ingång helt oumbärliga. Datorns inbyggda ljudkort kan duga för Windows systemljud, men trots att det utlovar HD-ljud så håller det inte måttet som hifi-källa.

Engelska Eastern Audio Technology Ltd ligger bakom märket Hifime som säljer hifi-komponenter till så låga priser att alla har råd att vara med. Huvudperson i detta test är HiFime Sabre 9018 USB DAC. Som namnet antyder är det en USB-baserad digitalomvandlare som bygger på ESS konverteringschip Sabre 9018K2M. Det är en av de mest populära och välrenommerade kretsarna för digitalomvandlare i audiofilklassen. Men att hitta den i en postorderpryl som bara kostar drygt 700 kronor inklusive frakt från Belgien är sällsynt.

Sabre 9018-omvandlaren är så enkel och diskret som det nästan bara är möjligt: en liten plastlåda där det sticker ut en kort USB-kabel i ena änden och i andra änden sitter en 3,5 mm minijack-kontakt. Utgången kan antingen driva ett par hörlurar eller kopplas till en linjeingång på stereon.

DACen kopplas till datorn (Windows, Mac eller Linux) och känns snabbt igen som ett externt ljudkort. Den kräver inte någon drivrutin och kan spela upp filer med en upplösning på upp till 24 bit/96 kHz. DSD-filer och HD-ljud med högre samplingsfrekvens än 96 kHz stöds inte.

 

I gott sällskap

HiFime-omvandlaren kopplades ihop med en dator som hade högupplösta, förlustfria musikfiler. Som förstärkare användes en kombination från NuPrime som bestod av förförstärkaren DAC-10H och effektförstärkaren ST-10. Högtalarna var System Audio Pandion 30. Förstärkarkombinationen kostar 32 000 kronor och högtalarna 70 000. Alltså en anläggning som sammanlagt kostar nästan 150 gånger mer än den lilla omvandlaren! Som jämförelse använde vi den inbyggda USB-omvandlaren i DAC-10H-förförstärkaren.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Låt mig börja med att säga att HiFime-DACen låter bra. Förbaskat bra. Det finns en transparens som man inte är van vid i den här prisklassen och scenen bakom och runt högtalarna är stor och öppen. Det hörs inte heller någon antydan till hårdhet eller några problem med upplösningen. Det låter nästan för bra för att vara sant.

annons

Ett byte till NuPrime-DACen gav ett överraskande resultat. Inte på grund av den stora skillnaden mellan Hifimes DAC och den 20 gånger dyrare NuPrime. Utan tvärtom för att de nästan låter lika bra! När man växlar mellan de två hör man fler likheter än olikheter. Båda kännetecknas av en bra och stor rumsåtergivning och ett mycket rent och detaljerat mellan- och diskantregister.

annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Två sidor av samma mynt

Men kan det vara …? En titt på specifikationerna till HiFime och NuPrime DAC-10 löser mysteriet: båda omvandlarna bygger på samma Sabre ES9018K2M DAC-chip. Och även om DAC-chipet bara är en av komponenterna i en digitalomvandlare (utan en bra analogdel och strömförsörjning kommer man ingen vart) så sätter den gränsen för vad som går att åstadkomma. Och i det här fallet går det att åstadkomma en hel del!

När vi testar brukar vi utgå från vad produkterna kostar. Om en apparat kostar lika mycket som en lyxsemester så tillåter vi oss att ställa högre krav än vi gör på en pryl som kostar lika mycket som inträdet till Liseberg. Men HiFimes DAC är så bra att den tål att jämföras med konkurrenter som kostar många gånger mer.

En av den här testarens favoritlåtar är ”I’m Confessin’” från albumet ”Jazz at the Pawnshop.” Här är ljudet av vibrafonen superklart och klingande, medan saxofonen är precis lika spröd och torr som den ska vara. Den 20 gånger dyrare digitalomvandlaren målar upp samma ljudbild, fast med lite mer klarhet runt instrumenten. Men skillnaden är väldigt liten.

I Roger Waters-låten ”Three Wishes” från ”Amused to Death”-albumet används 3D-tekniken QSound för att göra effekter med rumsinformationen. Om anläggningen är tillräckligt bra kan man höra röster och ljud komma från alla möjliga håll i lyssningsrummet. HiFime-omvandlaren skapar en ljudbild som breder ut sig långt ut mot sidorna av högtalarna. Med NuPrime DAC-10 blir scenen ytterligare en smula större och rummet känns mer homogent.

annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

HiFime Sabre 9018 USB DAC ger förbluffande mycket hifi för en förbluffande liten peng. Till ett pris som är en gnutta över de allra billigaste USB-ljudkorten kan du förvandla din dator till en musikkälla av hög karat. Du får varken massor av ingångar, trendig design eller rader av förgyllda WBT-kontakter. Men de inre talangerna – som i det här fallet är den briljanta Sabre-omvandlaren – finns verkligen på plats. Så om du annars är nöjd med din analoga förstärkare är detta en billig digital uppgradering som får våra allra varmaste rekommendationer.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Ingångar: USB
 • Utgång: 3,5 mm stereo-minijack
 • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF. HD-ljud upp till 24 bit/96 kHz
 • Mått: 1,8 x 3,5 x 5,5 cm (plus kabel)
 • Vikt: 30 g
 • Webb: hembiobutiken.se

Pris

700 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till HiFime Sabre 9018

   data-srcset

  Den är inte stor, men har full kontroll!

  UPPDATERAD MED VIDEO: H120 är en briljant liten förstärkare som gör nästan allting rätt. Den har egentligen bara ett (lyx)problem.

  (Foto: Tillverkare)

  Guide: Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Marantz PM7000N

  Allt-i-ett-förstärkare för kräsna öron

  Marantz PM7000N är en allt-i-ett-förstärkare med allt du behöver av strömning och ingångar. Multiroom stöds också, allt du behöver är högtalare.

   data-srcset

  Ett konststycke

  Technics SL-G700 kombinerer en sagolikt bra CD-spelare med en lika sagolik nätverksspelare.

   data-srcset

  Referens-pickup till skivspelaren

  En ny och bättre pickup kan ge skivsamlingen nytt liv. Till exempel Audio-Technicas nya MC-generation.

   data-srcset

  Analog pangdebut

  Här är den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om. Förrän nu.

   data-srcset

  En helt unik DAC

  Från en tillverkare jag aldrig hade hört talas om kommer en DAC som är ett riktigt unikum. Bästa jag har hört, faktiskt.

   data-srcset

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

   data-srcset

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  Scroll to Top