Search
Generic filters

: Hall Audio 2x8W

Aktivera dina högtalare

Dansk miniförstärkare sätter trådlös fart på dina passiva högtalare.

Ljud & Bild tycker

Du får en trådlös Bluetooth-mottagare och stereoförstärkare för samma peng som en vanlig BT-adapter. Och den låter till och med bra
Inget aptX. Begränsad effekt, och ljudet drar åt det vassa hållet. Men för de här pengarna låter det himmelskt!
 • Effekt: 2 x 8 watt
 • Princip: Klass D
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0
 • Anslutningar: Aux (3,5 mm stereo-minijack)
 • Nätdel: 12 V, 5 A
 • Mått: 11,3 x 4,1 x 8,5 cm
 • Vikt: 0,3 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1000 kr

Allt fler högtalare får inbyggd elektronik. För bara ett par år sedan var aktiva, trådlösa högtalare sällsynta. I dag håller de på att bli lika utbredda som de traditionella passiva.
Om du egentligen är nöjd med dina passiva högtalare, men vill kunna strömma musik trådlöst från mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn, så kan lösningen vara en trådlös mottagare. En sådan går att få tag i för ett par hundralappar och uppåt, hela vägen upp till välsaltade highend-varianter.

En annan lösning skulle kunna vara Hall Audio 2x8W, som är en enkel ”aktiveringsbox” för passiva högtalare. Som namnet antyder är det tal om en stereoförstärkare med en effekt på 8 watt per kanal. Den har inbyggd Bluetooth-mottagare plus en analog ljudingång för andra ljudkällor, till exempel en TV.
2x8W är Hall Audios första produkt. Bakom varumärket finns dansken Ulrik Tuemand, som driver företaget hemifrån, där de trådlösa förstärkarna sätts ihop av VD:n själv. Det handlar alltså om en tvättäkta gräsrotsindustri.

Foto: Hall Audio
Foto: Hall Audio

Hall Audio 2x8W är bokstavligt talat en liten svart låda. En svart plastdosa av samma typ som elektronikpysslare använder. Enda dekorationen på framsidan är en liten tygetikett med företagets namn. På baksidan hittar man fyra rejäla banankontakter, som också klarar avskalad kabel. En omkopplare väljer mellan Bluetooth-mottagaren och den analoga ljudingången. Strömförsörjningen tas om hand av en extern 12-voltsnätdel av samma typ som till bärbara datorer. Med 5 ampere till förfogande finns det rikligt med ström för att kunna leverera utlovade 8 watt till varje kanal. Speciellt eftersom förstärkaren arbetar i klass D med mycket hög verkningsgrad.

Skötseln är simpel, eftersom man bara kan välja om man ska lyssna på Bluetooth eller den analoga ingången. Det finns ingen av/på-strömbrytare men strömförbrukningen på tomgång är så låg att det inte skulle göra någon märkbar skillnad på elräkningen. Det är dock lite opraktiskt att ingångsväljaren sitter på baksidan. I synnerhet eftersom det här är en dosa som de flesta nog tänker gömma undan. App-styrning hade varit den bästa lösningen, men det skulle också ha gjort förstärkaren mycket dyrare och mer komplicerad.

Förstärkaren går automatiskt i parkopplingsläge när man väljer Bluetooth och det är enkelt att göra anslutningen. Tyvärr stöds inte aptX-protokollet i nuvarande version, men enligt Hall Audio arbetas det på saken.

Foto: Hall Audio
Foto: Hall Audio

Ljudet

För ett pris som ligger nära de billigaste rena Bluetooth-adaptrarna är förväntningarna lågt ställda. Så det är lite av en överraskning att dra igång Tidal HiFi och sätta på musiken. Det låter nämligen riktigt bra. I Dánjals ”Give Me” låter fiol och mandolin fint och sprött, och känslan av rumsakustiken är levande.

Sedan finns alla de begränsningar som ingår i en produkt som bara kostar ett fåtal procent av vad de flesta förstärkare vi testar brukar kosta. Den pyttelilla Hall Audio-förstärkaren har en fin nivå i basen, men orkar inte få stora, tunga baselement att starta och framför allt stanna på samma sätt som kraftigare förstärkare. Diskantåtergivningen drar dessutom en smula åt det vassare hållet. Effekten på 8 watt är utmärkt för hyfsat effektiva högtalare (en känslighet på 88–90 dB eller högre är ett klart plus!), men när volymen skruvas upp så försvinner öppenheten och instrument flyter ihop. Precis som vad som händer med de flesta förstärkare när de pressas hårdare än vad de klarar av.

Foto: Hall Audio
Foto: Hall Audio

Slutsats

Hall Audio 2x8W är en sympatisk liten no-nonsense-förstärkare, byggd av personer som är modiga nog att utmana de stora. För de här pengarna kan man inte förvänta sig särskilt mycket. Detta är faktiskt den billigaste hifi-förstärkare för hemmabruk som vi någonsin har testat. Trots det levererar den ett ljud som fungerar fint med ”riktiga” högtalare. Vi skulle inte föreslå att ha den i vardagsrummet, men ställ in den i arbetsrummet eller barnrummet tillsammans med det där paret högtalare som du inte har hjärta att sälja eller ge bort, så blir det ljuv musik!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!