TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

7 förstärkare med strömning

Trådlöst ljud – utan kompromisser

De här förstärkarna gör den gamla anläggningen trådlös och smartare och roligare.

forfatter
Publicerad 2016-09-25 - 06:00
Produkter i testet
 • Marantz M-CR511
 • Yamaha R-N602
 • Bluesound Powernode 2
 • Sonos Connect:Amp
 • Heos Amp
 • Onkyo TX-8150
 • Pioneer SX-N30
 • 7 förstärkare med strömning: Sammanfattning
 • På bara ett par år har strömning av musik från nätet och mobilen vänt upp och ned på hifi-marknaden. När musiken inte längre behöver finnas på en fysisk skiva utan kan strömmas trådlöst direkt från tjänster som Spotify och Tidal så påverkar det hur den traditionella ”stereon” ser ut. Många väljer att byta ut det gamla ”racket” mot en trådlös högtalare eller två, och i många fall fungerar det helt utmärkt. Fast det finns ett par undantag!

  Alla är inte lika imponerade av ljudet från de trådlösa plasthögtalarna. En del av oss är helt enkelt för vana vid det fina stereoljudet hemma i vardagsrummet. Vi vill kunna använda våra egna högtalare och har dessutom andra ljudkällor som vi vill koppla in. Å andra sidan hade vi kunnat tänka oss den smidiga skötseln i de trådlösa systemen, men utan att göra avkall på ljudkvaliteten.

  I sådana här fall kan det vara värt att överväga en ny förstärkare i stället. Flera av de främsta streaming-märkena har nämligen också trådlösa förstärkare som kan driva vilka vanliga högtalare som helst. Och flera av de traditionella hifi-tillverkarna har receivrar med inbyggd strömning!

   

  Både litet och stort

  Prisklassen kring och strax över femtusen kronor är full av intressanta förstärkare i olika storlekar och utföranden. Du kan köpa små och nätta boxar från streaming-specialisterna eller satsa på en mer traditionell stereoreceiver med normal 43-centimeters bredd, som har strömning som en av många funktioner. Då är bara frågan: Vilken ger bäst ljud för pengarna?

  Många tror nog att de stora hifi-förstärkarna har bäst förutsättningar, eftersom de har större plats för strömförsörjning och avkylning. Å andra sidan vet vi att det går att få väldigt bra ljud även med små och moderna förstärkare, så länge signalbehandlingen är tillräckligt bra. Om det främsta målet är att spela musik, och du ändå inte behöver DAB-radio, skivspelare eller andra anslutningar, kan en renodlad streaming-förstärkare faktiskt vara mer kostnadseffektiv.

  I det här testet har vi tagit oss an fyra moderna stereoreceivrar med inbyggd strömning från Yamaha, Onkyo, Pioneer och Marantz och låtit dem tampas med renodlade streaming-förstärkare från Sonos, Heos och Bluesound.

   

  Hur fungerar förstärkare med strömning?

  Gemensamt för alla förstärkare i testet är att de har trådlös nätverksuppkoppling (wifi) och en möjlighet att styra musiken via en app på mobil eller surfplatta. Installation och inställning varierar, men i stora drag handlar det om att koppla dem till hemnätverket och knappa in rätt lösenord. Förutom wifi kan några av förstärkarna spela musik trådlöst via Bluetooth eller AirPlay. Det kan vara praktiskt när du har vänner på besök, eller om förstärkaren inte stöder den musiktjänst du föredrar. Så länge det är möjligt rekommenderar vi att använda wifi (eller ännu hellre ethernet-kabel direkt i förstärkaren) i stället för Bluetooth. Det ger bättre ljud och drar mindre batteri i mobilen, plus att man slipper tappa musiken varje gång någon ringer.

   

  Gränssnitt, programvara och tjänster

  En anläggning med strömning måste vara enkel att använda för hela familjen. Och eftersom allt styrs från mobilen eller surfplattan med en app så är det i hög grad appen som avgör användarvänligheten. Är det enkelt att koppla upp högtalaren på nätverket? Kan man gruppera flera rum och skicka musik till dem allihop? Styrs spellistor och streaming-tjänster i samma app eller måste man hoppa fram och tillbaka mellan olika? Ju enklare och mer intuitiv appen är desto mer munterhet och mindre huvudbry orsakar anläggningen.

  Dessutom är det viktigt att anläggningen klarar av de musiktjänster du abonnerar på. Samtliga testdeltagare stöder Spotify, vissa i form av Connect som gör att musiken spelas direkt från Spotifys egen app. Vissa stöder även Tidal HiFi som ger musik i CD-kvalitet.

   

  Så testade vi

  I detta test har vi lagt störst vikt vid ljudkvaliteten. Förstärkarna testades med ett varierat urval av musik och flera olika högtalare. Den mest använda referenshögtalaren var KEF Reference 1. Tack vare sin trevägskonstruktion och oerhört neutrala, avslöjande ljudkaraktär är den en perfekt högtalare för att sålla agnarna från vetet. Dessutom är den ytterst tungdriven, vilket avslöjar om någon av förstärkarna får andnöd på hög volym! Förmågan att klara krävande musikinspelningar, och att kunna spela högt med låg förvrängning, är trots allt en viktig måttstock på en förstärkares förmågor. Vi testade också med stativhögtalaren Tannoy Mercury 7.1, som ligger i en mer passande prisklass.

   

  Här är lite av musiken vi spelade.

  1. Hey Now – London Grammar
  2. I know why – Marian Hill
  3. II Blå – Lars Danielsson feat Mathias Eick
  4. Schubert: Ave Maria ”Ellens Gesang III” D839  – Anne Sofie von Otter
  5. Energy – Drake
  6. Earned it (Fifty Shades of Grey) – The Weeknd
  7. Strobe (Radio edit) – Deadmau5
  8. Cover You in Oil – AC/DC
  En ordentlig router är viktigt. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktiva antenner och tre band. Den ger anslutna apparater det bästa bandet automatiskt. Foto: Netgear
  En ordentlig router är viktigt. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktiva antenner och tre band. Den ger anslutna apparater det bästa bandet automatiskt. Foto: Netgear

  Glöm inte bra wifi!

  Även om alla förstärkarna i detta test har trådlös anslutning så får du bäst stabilitet med kabel. Har du tur och routern råkar stå i närheten av förstärkaren så är det enkelt att dra en vanlig nätverkskabel mellan dem.

  Kopplar du in förstärkaren utan kabel så belastas det trådlösa hemnätverket mer, och extra mycket om du bygger ut till multiroom (om förstärkaren har en sådan funktion). Då kan det vara nödvändigt att skaffa en påkostad router.

  Produkter i testet

  Marantz M-CR511

  Saknar tryck

  Marantz förstärkare har ett klart och tydligt ljud men saknar muskler – och strömningstjänster.

  Ganska okomplicerad att installera och använda för alla som är vana vid traditionell hifi. Plus i kanten för luftiga övertoner.
  Låter tämligen platt och klipper på hög volym vilket potentiellt kan skada högtalarna. Vi saknar fler strömningstjänster och app-styrningen hade kunnat vara bättre.

  Yamaha R-N602

  Modern retro

  I tuff retro-stil bjuder Yamaha på underhållande musik och multiroom på ett enkelt sätt.

  En fullblodsreceiver med alla anslutningar du behöver, och dessutom med användarvänligt multiroom-system. Och så låter den lysande!
  MusicCast saknar fortfarande stöd för väsentliga tjänster som Tidal och Apple Music.

  Bluesound Powernode 2

  Orkesterplats

  Glöm alla de andras diffusa och livlösa ljud. Här är streaming-förstärkaren som gör mos av Sonos.

  Powernode 2 har en dynamisk, stark och exakt återgivning av musik, fullt i klass med mycket dyrare förstärkare. Smidig att använda.
  Kostar lite mer än de övriga testdeltagarna. Men det är den värd!

  Sonos Connect:Amp

  På bakre raden

  Med Sonos Connect:Amp får du marknadens mest användarvänliga multiroom-system. Problemet är bara att den inte låter särskilt bra.

  Sonos är otroligt enkelt att installera och har en välfungerande app med tillgång till alla musiktjänster.
  Vi saknar både dynamik och detaljer i den inbyggda förstärkaren. Connect:Amp lyckas inte sparka igång högtalarna riktigt ordentligt och musiken låter instängd och oengagerande.

  Heos Amp

  Kraft och finess

  Den här förstärkaren från HEOS ser kanske liten ut, men jösses en sådan slagkraft!

  Heos Amp är enkel att installera och låter förträffligt med en gång. Här får du en pigg ljudbild med fyllig bas som inte döljer några detaljer. Dessutom får du gott om kraft.
  Vi saknar bara ännu lite mer dynamisk kontrast och fler detaljer i övertonerna.

  Onkyo TX-8150

  Rena toner

  Stereoreceivern från Onkyo låter bra och har både DAB-radio och många anslutningar, till och med till skivspelare. Men strömningen är begränsad.

  Onkyo presenterar musiken på ett ärligt och detaljerat sätt, med tillräckliga muskler för att få upp ljudnivån. Här går också att koppla in många signalkällor – inklusive skivspelare.
  App-styrningen är trist och strömningstjänsterna begränsade. En del föredrar nog en varmare klangkaraktär.

  Pioneer SX-N30

  Öppen musik

  Pioneer låter fint och har många anslutningar. Strömningstjänsterna är lika få som hos Onkyo. Av en uppenbar anledning.

  Vi gillar det ärliga och öppna ljudet. Många anslutningar är ett plus, bland annat dubbla uppsättningar optiska och koaxiala ingångar. Och skivspelaringång.
  App-styrningen är trist och strömningstjänsterna begränsade. En del föredrar nog en varmare klangkaraktär. Låter det bekant?

  7 förstärkare med strömning: Sammanfattning

  Stor eller liten?

  Enligt vår erfarenhet är det inte säkert att en stor streaming-förstärkare låter bättre än en liten. Det är annat som avgör när du ska bestämma dig.

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
  Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
  Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
  HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
  Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
  Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend