Fem integrerade stereoförstärkare

Från sval bris till full storm

En fin förstärkare kan blåsa liv i högtalarna och få dem att blomstra i full prakt. Här är fem förstärkare i toppklassen som lär överraska på många sätt och vis.

Man kan lätt tro att ett högtalarbyte är den bästa vägen att gå när det är dags att uppgradera stereon. Det är ju trots allt de som sätter den slutgiltiga prägeln på ljudbilden. Men man får inte glömma bort att högtalarna är tysta som graven tills man släpper på med förstärkarkraft. Och förstärkaren bidrar definitivt med en hel del till ljudbilden. Det händer faktiskt att vi också blir förvånade hur annorlunda ett högtalarpar kan låta med olika förstärkare. Vissa förstärkare är kraftiga och gör att man kan spela otroligt högt, fast utan den upplösning man förväntar sig när lyssnar på akustiska instrument. Andra har musikalitet och finess men passar inte särskilt väl för att driva stora högtalare eftersom de saknar kraft.

För att få både och – alltså en förstärkare som är kraftig nog att få upp soffpotatisar på dansgolvet samtidigt som det finns tillräckligt med musikalitet för att Mozart ska få lust att stiga ur graven och ta plats bakom pianot igen – måste man hosta upp en hel del pengar. Tiotusen kronor är en magisk gräns för dem som verkligen är ute efter fina upplevelser i många år framöver. Vi vet av erfarenhet att även om det går att hitta riktiga fynd för femtusen kronor så kommer en förstärkare för de pengarna att antingen ha mindre kraft eller mindre finess, vilket påverkar musikupplevelserna. Från tiotusen börjar saker och ting bli så samman­svetsade att totalupplevelsen kan bli otroligt fin, och en sådan förstärkare motiverar dessutom en betydligt större högtalarbudget. Men även kring tiotusen finns det en hel del kompromisser, så den här gången tar vi oss an fem olika förstärkare som kostar ända upp till det dubbla, 20 000 kronor, i jakten på ett ljud som är så komplett som möjlig – utan att man ska behöva belåna huset för att ha råd.

Kandidaterna
Billigast denna gång är förstärkaren från NAD. C375BEE är en av deras mest påkostade integrerade förstärkare. Med gott om kraft tar den sikte på att blåsa dig ur soffan, men utan att tappa fokus på det viktigaste: musiken.
Electrocompaniet Prelude PI-2 har vi testat förut, i nr 8-2007. Då blev vi så förtjusta att vi nu måste ta reda på hur den står sig i ett breddtest.

Harman/Kardon HK 990 är testets tyngsta. Speciellt med denna är diverse digitalingångar och till på köpet rumskorrektion, så att högtalarna beter sig optimalt i varje rum.

Engelska Naim är ett speciellt men seriöst märke. De håller fortfarande fast vid DIN-kablar, som var en vanlig hifi-standard i Europa på 80-talet men som sedermera har ersatts av RCA (phono). Nya Nait XS är inget undantag, även om den dessutom har RCA-ingångar och alltså kan paras ihop med vilken signalkälla som helst.

Elicit är både Regas och testets dyraste modell. Den smala och läckra förstärkaren är en nyutveckling av Regas allra första förstärkare från 1990.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

NAD C375BEE

Kraftkarl med musikaliska förmågor

Från NAD kommer testets billigaste förstärkare. En kraftkarl med muskler som orkar driva snudd på vad som helst. Överraskningen är att den dessutom låter bra!

Kraft! Dynamik. Komplex klang.
Inget för de här pengarna.

Naim NAIT XS

Det uppen-bara valet

Den här förstärkaren från Naim anges lämna beskedliga 60 watt per kanal. På frågan om det räcker för att leverera varorna är svaret otvetydigt Ja!

Dynamik. Upplösning. Gigantisk ljudbild.
Ingenting.

Electrocompaniet Prelude PI-2

Titel- försvararen

Vi blev väldigt imponerade av Prelude PI-2 när vi testade den hösten 2007. Hur går det nu när den får mäta sina krafter med andra?

Fyllig och bra bas. Stort ljud.
Kunde varit mer finslipad i diskanten.

Harman/Kardon HK 990

En riktig knockout

HK 990 är rena rama kraftverket. Digital rumskorrektion och inbyggda D/A-omvandlare gör att den tillhör de mest spännande i sin klass.

Massor av kraft. Rumskorrektion.
Saknar finess. Lite ”trög”.

Rega Elicit

Underhållande

Engelska Rega har lanserat sin nya toppmodell, Elicit. En riktigt läcker förstärkare som kan låta riktigt vackert.

Låter fint och raffinerat.
Saknar spänst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: