När jag var en ung och gänglig nörd (nu är jag bara en nörd) var pojkdrömmen en fin stereo med en rejäl förstärkare i centrum. Det var många år sedan och den klassiska stereoförstärkaren var under många år en utrotningshotad art. Men liksom skivspelaren och vinylskivorna håller stereoförstärkaren på att få en renässans.
Denon PMA-1700NE ser ut som en klassisk stereoförstärkare från tiden före världen hade hört talas om streaming. Fronten domineras av en volymratt av samma storlek som en burk skokräm. Förutom volymratten finns bas- och diskantkontroller, balans och ingångsväljare. Tre små knappar kan stänga av den digitala sektionen, hoppa över tonkontrollerna respektive välja mellan MC- och MM-pickup i det inbyggda phonosteget.
Att det finns en skivspelaringång är en självklarhet för en så klassiskt konstruerad förstärkare. Men det är sällsynt, även i något högre prisklasser, att man kan koppla in moving coil-pickuper direkt. Vald ingång visas på en tydlig och lättläst OLED-display.
Det säger sig självt att hörlursuttaget på fronten har rätt diameter: 6,3 mm. Om du vill koppla in något modernt trams måste du använda en adapter. Och nej, det finns ingen sändare för Bluetooth-hörlurar!
Denon PMA-1700NE ser inte bara ut som något från en svunnen tid, den liknar nästan sin föregångare, PMA-1600NE, till punkt och pricka. Och precis som den modellen finns PMA-1700NE i både silverfinish och svart – allt beroende på om du föredrar den blanka 70-talslooken eller de mörka framsidorna som har varit normen sedan 80-talet.
PCPC-ingång – men inte HDMI
På baksidan hittar man två par solida, guldpläterade högtalarterminaler samt en hel uppsättning analoga och digitala ingångar, inklusive skivspelaringången. Man hittar också en USB-B-port så att förstärkaren kan använda en dator som signalkälla. Det är samma konfiguration som i föregångaren, men här verkar valet mer gammaldags än nostalgiskt. I dag skulle en HDMI-ingång vara mycket mer användbar, så att förstärkaren kunde användas för att ge TV-ljud i stereo. Det kan den fortfarande med de två optiska ingångarna, men då kan man inte styra volymen från TV:ns fjärrkontroll.
Denon förtjänar däremot beröm för att ha tagit med en Ext. Pre in-ingång som går förbi PMA-1700NE:s egen förförstärkare och volymkontroll. På så sätt kan förstärkaren användas som effektförstärkare till frontkanalerna i ett surroundsystem med en hemmabioförstärkare.
Det finns två uppsättningar högtalarterminaler, precis som på klassiska stereoförstärkare, men båda är alltid inkopplade samtidigt, så de kan bara användas för biwiring och inte för att växla mellan två par högtalare. Kontakterna är de sedvanliga skruvterminalerna som även tar emot banankontakter – om man pillar bort de små plastpluggarna som ska skydda mot just det. Pluggarna satt för övrigt fast förbaskat hårt, kan vi meddela!
Inget nät
Denon PMA-1700NE har digitala ingångar, men man letar förgäves efter även de mest grundläggande streamingfunktionerna. Inget AirPlay, Chromecast eller multiroom. Och fråga inte om rumskorrektion. Inte ens Bluetooth-mottagning finns. Du får antingen sätta på en LP-skiva och slappna av. Eller investera i en separat streamingmottagare, till exempel Denon DNP-2000NE.
Klass AB
På insidan är Denon PMA-1700NE ett angenämt återseende. Både av klassiska dygder och av tekniken från PMA-1600NE.
Denon PMA-1700NE är en klass AB-förstärkare, så som de byggdes på 70-talet. Två rejäla transformatorer, rejäla laddningskondensatorer och två ännu mer rejäla kylflänsar för att leda bort värmen från utgångstransistorerna. En klass AB-förstärkare ger nämligen ifrån sig en hel del överskottsvärme, vilket inte ser särskilt bra ut på det gröna kontot – men ofta ackompanjeras av ett varmt ljud.
Det betyder också att PMA-1700NE är tyngre än de modernare klass D-förstärkare som vi allt oftare stöter på. 17,6 kilo för att vara exakt. Att det finns effekt i den vittnar av effektspecifikationen med 4 ohms last om, den är exakt dubbelt så hög som i 8 ohm, alltså 140 watt. Så ska det se ut!
Så låter Denon PMA-1700NE
Ljudet är lika nostalgiskt som exteriören. Från första tonen är det tydligt att vi har att göra med en förstärkare som är gjord för trivsamma lyssningsstunder.
Och då menar vi i den mest positiva bemärkelsen. Det finns inget mörkt eller dunkelt i ljudet, men en värme och en närhet som gör att man vill slänga upp benen i soffan och hälla upp ett glas rödvin (eller en kopp te om man hellre föredrar det).
Denon PMA-1700NE har en överraskande fyllighet i botten för att vara en förstärkare som trots allt bara är specad till 70 watt. Pukorna i Banditen Galopp säger inte ”boom”, utan ett fylligt och resolut ”booomm!”, och synthesizer-truman i Madonnas Dark Ballet fyller rummet med dånande bas. Vad förstärkaren har i engagemang kan den dock sakna en smula i disciplin. Jag har nämligen hört båda låtarna återges med bättre kontroll i basen.
Värmen och mysigheten går igen i de övriga tonregistren. Röster återges nära och behagligt och i inledningen av Disturbeds cover på Sound of Silence får man känslan av att ha David Draiman stående i vardagsrummet. Lite senare i samma låt går dock illusionen förlorad. Orkestercrescendot i slutet är ett av mina favorittester av förstärkares kraftresurser. Och även om Denon PMA-1700NE har gott om muskler så tappar den överblicken och det blir svårt att skilja instrumenten från varandra.
Men sakta i backarna. Detta behöver inte vara något stort problem. Det finns förstärkare som är bättre än Denon PMA-1700NE på att plocka fram de sista detaljerna ur skivspåren och bitströmmarna. Om rumskänsla och knivskarpt djupperspektiv är viktigast för dig så får du vara beredd på att betala en hel del mer för det. Eller åtminstone göra avkall på andra egenskaper. Vi pratar faktiskt om en komplett klass AB-förstärkare med MM- och MC-ingång till ett pris som de flesta kan ha råd med.
Konkurrenter
Eftersom vi har sett en renässans för stereoförstärkare finns det en hel del konkurrenter som tävlar om köparnas gunst. Vill du ha det helt klassisk kan du få ett ännu varmare ljud i den återskapade bordsgrillen Musical Fidelity A1 och i den motsatta änden av teknikskalan hittar du Lyngdorf TDAI-1120 som har både rumskorrektion och streaming. Ljudmässigt lägger sig Denon PMA-1700NE mitt mellan dem. Den är mer engagerande – men också mindre exakt – än Lyngdorfen. Och tack vare högre effekt kan den användas med ett större urval av högtalare än Musical Fidelityn. Ett annat – bokstavligen närliggande – alternativ är Model 50n från systermärket Marantz.
Slutsats
Denon PMA-1700NE är en förstärkare som är lätt att tycka om. Den spelar med förtjusning och närhet och är perfekt myshörnan eller salongen. Gärna tillsammans med ett par mindre stativhögtalare, där den fylliga basen kommer att uppfattas som en styrka. Analogfans kommer att uppskatta ingång inte bara skivspelare, utan även förstärkning för MC-pickuper. De digitala ingångarna är också i stort sett fulltaliga, även om många nog hade föredragit att byta ut USB host-ingången mot HDMI ARC. Nätverks- och streamingfunktioner måste dock köpas till som extrautrustning, så om bekvämlighet är allra viktigast så finns det mer digitala alternativ.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser