: BeoSound 35

Lyckat ljud med stringent design

En B&O-anläggning du faktiskt kan ha råd med och som har en ljudkvalitet som matchar den yttre elegansen.
Ljud & Bild tycker
Elegant och kompakt designanläggning som kan användas på många sätt. Riktigt bra ljud.
Låter bra, men för samma pengar kan du köpa en fullvuxen stereo med ännu bättre ljud. Ingen radio.
Specifikationer
 • Diskant: 2 x 0,75-tums dome
 • Bas/mellanregister: 2 x 4-tums
 • Frekvensomfång: 45–22 000 Hz
 • Förstärkare: 4 x 80 watt, klass D
 • Max ljudtryck: 100 dB
 • Ingångar: Optisk digital, analog stereo, ethernet
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0, Wi-Fi
 • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, AIFF. HD-ljud upp till 24 bit/192 kHz
 • Musikkällor: Spotify Connect, Deezer, Qplay 2.0, Tunein, AirPlay, DLNA
 • Mått: 13,1 x 100 x 12,5 cm
 • Vikt: 6,2 kg
 • Färg: Aluminium, svart eller vit tygfront
Annons
Annons
forfatter

Bang & Olufsens produkter har de flesta en – ofta stark – åsikt om. Vissa uppfattar dem som det yppersta som går att köpa för pengar, andra tycker att märket bara är ren design utan substans.

Vi som ägnar merparten av vår tid åt tester kan konstatera att B&O ligger bakom många riktigt intressanta produkter de senaste åren, inte minst när det gäller bra ljud. Värda att nämna är bland annat BeoLab 20, som har ett ljud i tvättäkta highend-klass. Och då har vi inte hunnit testa de våldsamt ambitiösa BeoLab 90 ännu.

En sak är dock säker: läckerheterna från danska Struer kostar skjortan! Utrustar man gillestugan med en 4K-TV och ett surroundsystem från B&O så ökar husets marknadsvärde!

Ur den synvinkeln är BeoSound 35 en frisk fläkt. Med en prislapp på lite drygt tjugotusen kronor är den kompakta, integrerade musikanläggningen nästan billig.

Vid första anblicken ser BeoSound 35 ut som en soundbar-högtalare, men i själva verket handlar det om en komplett liten streaming-anläggning. Det smala, femkantiga kabinettet är en meter på bredden och bara 13 cm på det tjockaste stället, där baselementen sitter. I ändarna, där diskanterna är monterade, smalnar tvärsnittet av till 9 cm. Mitt på sitter en stor OLED-display och under den en touch-panel. Kabinettet är gjort av blankpolerad aluminium. Anslutningarna sitter på baksidan, täckta av ett plastlock. Man kan antingen ha alltihop stående på ett bordsstativ (ingår) eller använda ett av flera olika väggfästen.

Annons
Foto: B&O
Foto: B&O

BeoSound 35 följer trenden och är rundstrålande. Den spelar visserligen bara rakt framåt men är utformad så att ljudet sprids 180 grader framför den. Sätts den på väggen så täcker den i princip hela rummet med ljud, från golv till tak. Diskanterna är dessutom vinklade utåt för att ge en bredare ljudbild.

Innanför den tjusiga utsidan hittar man ett tvåvägs stereosystem med två 4-tums bas/mellanregister och två 19-mm domediskanter. Varje element drivs av en egen, 80-watts klass D-förstärkare. Stöd finns för streamingtjänsterna Spotify och Deezer, video från QPlay och internetradio från TuneIn. Man kan dessutom spela lokala filer med AirPlay och DLNA, samt strömma från mobil, surfplatta och bärbar dator via Bluetooth.

De flesta vanligt förekommande ljudformaten stöds, inklusive förlustfria och i HD-upplösning upp till 24 bit/192 kHz. Men inte ”audiofila” DSD-filer.

Det går att sköta anläggningen från pekskärmen eller BeoRemote One-fjärrkontrollen, men ska man göra något mer än att välja favoritspellistan eller favoritkanalerna på TuneIn så är det smidigast att använda BeoMusic-appen i mobilen eller surfplattan.

Förutom att kunna användas på egen hand så kan BeoSound 35 ingå i multiroom-system med andra B&O-komponenter.

Annons
Foto: B&O
Foto: B&O

Ljudet

BeoSound är gjord för att höras men inte synas. Och om den syns så ska den se ut som en formgiven designmöbel. Därför har akustikingenjörerna utan tvekan haft en svår uppgift att pressa in så mycket ljud som möjligt i aluminiumkabinettet. Men de har lyckats alldeles strålande. Första intrycket är att BeoSound 35 låter mycket mer än man kan förvänta sig med tanke på dess storlek.

Ljudet är varmt, öppet och rent allmänt behagligt att lyssna på. Många BeoSound 35-högtalare kommer alldeles säkert att få till uppgift att leverera bakgrundsmusiken till matlagning och middagar i köket eller matsalen. Och det kommer den att göra på ett briljant och diskret sätt.

Men den kan mer än så. När man vrider upp volymen kan man njuta av en klar och välartikulerad röståtergivning. I ”Scarlet Ribbons” är Sinéad O’Connors röst känslosam och luftig på ett sätt som imponerar med tanke på att den kommer från en kompakt nätverkshögtalare. Tills man kommer ihåg att det faktiskt handlar om en komplett anläggning för mer än 20 000 kronor.

Foto: B&O
Foto: B&O

Frekvensregistrets ytterområden matchar mellanregistrets kvaliteter. Basen går förvånansvärt djupt och tungt (utan tvekan med god hjälp av bra DSP-programmering) och diskanten är klar och mjuk.

Två fyrtums baselement räcker inte för dovt basmuller i stora vardagsrum, men det går fortfarande att spela betydligt högre än normal samtalston. Ljudtrycksmätaren når faktiskt 100 dB innan volymknappen säger stopp. Och då är ljudet fortfarande rent, civiliserat och varmt.

Annons

Bang & Olufsen har skapat en välljudande liten anläggning som är mogen uppgiften när det behövs en stereo som kan spela musik i vardagsrummet utan att ta för mycket plats. När det gäller bekvämlighet och användarvänlighet får den dock konkurrens från konventionella multiroom-system. De flesta skulle kunna skaffa ljud till alla rum i hemmet för samma kostnad som en enda BeoSound 35. Och det går också att sätta ihop en väldig välljudande konventionell stereo för samma pengar. Till exempel med en NuPrime IDA-8 och ett par Buchardt S300 eller B&W 685 S2.

Foto: B&O
Foto: B&O

Slutsats

BeoSound 35 är något så sällsynt som en B&O-anläggning som de flesta faktiskt kan ha råd med. Den låter förvånansvärt bra och passar in i modern inredning. Mätt med samma mått som vi bedömer vanlig hifi, måste vi dock konstatera att man kan få en hel del mer för samma pengar på annat håll. Eller lika bra ljud för mindre pengar. Precis som så många andra B&O-produkter är BeoSound 35 en riktig vattendelare.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.