Harman/Kardon AVR 370

Fart och fläkt

Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
Ljud & Bild tycker
Tufft ljud Wifi AirPlay
Aningen svulstig bas Trög manövrering när man streamar Ingen skivspelaringång
Specifikationer
  • 8 x HDMI in (MHL på fronten), 2 x HDMI ut
  • 3D och 4K-uppskalning
  • 7 x 125 watt (8 ohm)
  • EzSet/EQ-kalibrering
  • Trådlöst nätverk
  • AirPlay och DLNA
  • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
  • Pris: 9 000 kr
forfatter

Harman/Kardon gör hellre ingen förstärkare alls än en som är svag. Därför har deras hemmabioreceivrar rent traditionellt haft en smula färre funktioner och finesser än konkurrenternas. På så sätt har en större del av budgeten kunnat läggas på ett bra ljud.

AVR 370 har däremot samma funktionsnivå som konkurrenterna. Den har inbyggt wifi och nätverksströmming via både DLNA och AirPlay.

Skärmmenyn är enkel och överskådlig, med något mer färger än hos Pioneer och NAD.

Vad jag inte gillar är fjärrkontrollens placering av knappar och funktioner. Till exempel måste man trycka på ”AVR” för att komma in i inställningsmenyn. Trycker man på ”Menu” händer ingenting … Receivern reagerar också lite trögt på kommandon från fjärrkontrollen. Det är väldigt irriterande när man ska manövrera runt i långa listor med låtar och artister på nätverket. Det finns en app till smartmobiler och surfplattor för det ändamålet, men det blir inte bättre med den. Man måste använda virtuella pilknappar för att bläddra i musiken, i stället för att rulla uppåt och nedåt med lister på pekskärmen.

Det är däremot trevligt att konstatera att AVR 370 har fått flerkanalig förförstärkarutgång, vilket föregångaren saknade. Den är praktisk att ha om man vill bygga ut med högre effekt längre fram.

Ljudkvalitet
Ljudeffekterna är riktigt tuffa och massiva under bombardemanget av Tony Starks hem i ”Iron Man 3”. Visserligen inte riktigt samma mängd testosteron som med NAD, men H/K har väl så mycket krut som Onkyo och Pioneer. Det kan låta lite vasst i diskanten när glas krossas och pistolskott smäller också en aning hårt på hög volym.

På film är dialogen krispigare än hos NAD och rösterna återges med fin fyllighet i lägre mellanregistret och i basregistret, vilket ger oss en ”larger than life”-känsla. Ljudbilden känns ändå rent allmänt lite mindre svävande runt oss än vad Onkyo och Pioneer lyckades med.

Över till musik. Piano låter mer avrundat än med Onkyo och Pioneer och jag hade velat ha lite mer snärt längst upp. Bjørn Johan Muris och Tomine Harkets röster ligger lite tätare i ”Dele alla ord og tankar” på Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”, både Onkyo och Pioneer skiljde på dem bättre. Basen är också lite rundare och mer brysk hos H/K.

Det verkar som om EzSet/EQ-rumskorrektionen inte är fullt lika exakt som hos de andra, i synnerhet subbasen är mer yvig och dämpad med H/K. Det låter väldigt tufft med rock och elektronisk musik, men lägsta klangen från en flygel är inte helt naturlig.

Slutsats
AVR 370 underhåller verkligen när man tittar på actionfilmer och lyssnar på rock och elektronisk musik. Ljudtryck och bastryck är viktigare än att allt ska vara överdrivet korrekt när man ska bli underhållen. H/K-receivern kan bli lite aggressiv i övertonerna i intensiva scener och basinstrument som kontrabas och de lägsta oktaverna på en flygel är lite svulstiga. Fast det låter aldrig tråkigt!

Användarvänligheten är godkänd, även om vi inte gillar fjärrkontrollen. ”Menu”-knappen bör öppna just menyn, ingen kan begripa att menysystemet öppnas med ”AVR”-knappen. Fjärr-appen ger bättre översikt. Strömning av musik fungerar inte särskilt bra eftersom det går trögt att bläddra i musikbiblioteket. Det får man lösa med AirPlay.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sony STR-DN1040

Stort och oansträngt ljud

Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.

Briljant dynamik Stor ljudbild AirPlay Wifi
Ingen skivspelaringång

Yamaha RX-A1030

Fulländade upplevelser

Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.

Häftigt och naturligt ljud Spotify Connect Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
Det finns alternativ med mer transparent mellanregister

Pioneer VSX-1123

Rent ljud

Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.

Distinkt ljud AirPlay Användarvänlig
Låter lite sterilt Ingen skivspelaringång

Pioneer SC-2023

Rent ljud, enkel inkoppling

Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.

Sömlöst ljud AirPlay
Ingen skivspelaringång Kan låta sterilt efter kalibrering

Onkyo TX-NR828

Distinkt och kraftfull

Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.

Stort och kraftfullt ljud Wifi och bluetooth Skivspelaringång Spotify
Övertonerna kunde vara mer upplösta Mindre avancerad än föregångaren

NAD T757 v2

Minimalistisk hemmabiokraft

NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.

Bomber och granater! Uppgraderbar
Ingen rumskorrektion Få funktioner Ingen streaming Ingen skivspelaringång

Denon AVR-X2000

Musikalisk och upplöst

AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.

Finmaskigt ljud AirPlay Användarvänlig
Saknar lite tyngd Ingen skivspelaringång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.