Optoma HD300X

Bra bild i 2D och 3D

Optomas minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Optomas nya HD300X kan visa film i både 2D och 3D, och det ingår ett par 3D-glasögon. Du kan välja att aktivera så kallad PureMotion4-interpolering för att dubblera uppdateringshastigheten, vilket gör att panoreringar blir mjuk och jämna i stället för hackiga. Annars finns bildinställningar som ljusstyrka och färgmättnad för rött, grönt och blått. Man kan ändra den allmänna färgtemperaturen från varm till kall och fintrimma bildens mättnad genom att ställa in PureColor i jämna steg mellan 0 och 5.

Den lilla fjärrkontrollen ligger fint i handen och trots få knappar har den direktinställning av ljusstyrka och kontrast, vilka är de viktigaste knapparna enligt min mening.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen, i Cinema-läge utan bildjustering, ser Optoma-projektorn bra ut. Den har bra intensitet i både svart och vitt, och tack vare en god färgbalans ger den en fin Blu-ray-bild. PureMotion fungerar bra för att jämna ut rörelser, även om jag personligen föredrar att ha funktionen avstängd. När bilden är så stor vill jag att det ska kännas som i biosalongen, och där är det aldrig så mjuka rörelser eftersom 24 bildramar i sekunden är för få för att det inte ska hacka lite. Men det är bra att veta att utjämningsfunktionen fungerar och så kan man välja själv.

För att ställa in bilden måste man välja ett av de manuella lägena (User). Då lyckas vi få fram ännu fler detaljer i skuggiga områden genom att göra svärtan en gnutta ljusare. Samtidigt drar vi upp kontrasten en del och får ännu skarpare ljus. Resultatet är ännu fler detaljer, vilket är viktigt när man tittar på en film som den sista Harry Potter. Fantastiska bilder av galaxer och stjärnor i dokumentären ”Wonders of the Universe” framträder också bra. Det finns projektorer som får fram de minsta stjärnorna ännu bättre, en del stjärnor försvinner med HD300X.

När kameran panorerar över himlavalvet eller klippiga ytor på ett berg lägger vi märke till en del ”moskito”-brus, alltså flimmer som uppstår runt skarpa kanter runt föremål och som kallas så för att bruset påminner lite om en myggsvärm.

När det gäller regnbågseffekten som uppstår i kontrastrika områden klarar sig Optoma inte undan helt. Jag tycker bitvis att det är irriterande, särskilt när jag ska läsa vit text mot svart bakgrund. 3D-bilden är av hög kvalitet, med behagliga glasögon och ont om crosstalk. Svärtan har dock ett svagt rött skär.

Slutsats
Optoma HD300X är en billig DLP-projektor med fin bild direkt ur kartongen. Det behövs inte mycket justering för att allt ska se ännu bättre ut, och även om svärtan inte är fullt i klass med dyrare projektorer är den tillräckligt bra för att stå i stark kontrast till det vita. Sammantaget är bildkvaliteten mycket god, och det gäller även i 3D.

Projektorn har en smula flimmer och dras bitvis med regnbågseffekt, men HD300X är långtifrån värst på dessa discipliner.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

InFocus IN3118HD

Härlig hybrid

Den här ljusstarka projektorn är en hemmabio/kontors-hybrid. Men den upplevda bildkvaliteten är ändå bäst i test!

Skarp bild Lite brus Bra kalibrering Bra zoom
Ingen linsjustering Begränsad svärta

Epson EH-TW5900

Superb kompromiss

Testets enda LCD-modell har en mycket bra bild och fina inställningsmöjligheter.

Skarp bild Lite brus Bra kalibrering Bra zoom
Ingen linsjustering Begränsad svärta

BenQ W1060

Billig och bra?

W1060 går att köpa för under 7 000 kronor, vilket gör den till sällskapets billigaste testdeltagare.

Skarp bild Bra kalibrering
Ingen linsjustering Flimmer Rörelsestörningar Begränsad svärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.