InFocus IN3118HD

Härlig hybrid

Den här ljusstarka projektorn är en hemmabio/kontors-hybrid. Men den upplevda bildkvaliteten är ändå bäst i test!

Det var nära att vi inte tog med den här projektorn i testet eftersom den egentligen tillhör kategorin kontorsprojektorer. Den har däremot äkta 1080p-upplösning, vilket är ovanligt för sådana, och det gjorde oss nyfikna. Kontrasten anges till 3 000:1, vilket inte är dumt alls, och ljusstyrkan är hela 3 600 Lumen (3 000 i ekonomiläge) vilket bör kunna göra IN3118HD till en tjusig filmvisare i såväl dagsljus som i mörklagda rum.

Zoomräckvidden är aningen begränsad, en 100-tums bild kräver att projektorn står mellan 3,5 och 4 meter från duken.

Menysystemet är inte enormt. Gammavärdena går i hela steg 1–5 och det verkar som om de inte gör mycket annat än påverkar ljusstyrkan. Bilden blir bäst med gammavärde 1 (går bara att göra i något av User-bildlägena). Färgtemperaturen kan ställas in och även intensitet och ljusstyrka för var och en av färgerna RGB samt CMY.

Den starka lampan gör att fläkten hörs lite mer än hos de övriga, men för egen del gör det inget.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen är svärtan grå och matt, ansikten är bleka och det är ingenting som smäller till. Bilden är helt enkelt livlös. Det positiva är att den höga ljusstyrkan tillåter att man tittar på film i dagsljus.

Gudskelov är det enkelt att få projektorn att se bra ut. Att bara justera ljusstyrkan och kontrasten med en enkel kalibreringsskiva gör bilden mycket bättre. Svärtan är faktiskt inte synligt ljusare än hos någon av de andra testdeltagarna. Den är inte becksvart på något sätt, men det är det inte med någon annan heller. Den sista Harry Potter-filmen är ingen favorit hos någon av kandidaterna eftersom den är en enda lång rad mörka scener. Magin från ”Wonders of the Universe” kommer däremot fram fint. InFocus ljusstarka projektor får fram stjärnhimlen oerhört detaljerad och man ser fler stjärnor än med de övriga. Filmer med normala mängder ljus återges skarpt och detaljerat. Och IN3118HD har mindre flimmer och andra rörelseartefakter än resten av testdeltagarna. Bilden är snudd på helt brusfri, samtidigt som färgerna har bättre intensitet än hos Epson. Naturbilder ser väldigt levande ut och ansikten ser friska och naturliga ut utan att vara överdrivna. Detta är helt enkelt en sagolikt bra projektor för den här prisklassen.

Slutsats
IN3118HD är ett mellanting mellan en hemmabioprojektor och en kontorsprojektor. Den är mycket ljusstark men har ändå en helt godkänd kontrast samt äkta HD-upplösning. Direkt ur kartongen är bilden inte något speciellt, men bara genom att ställa in ljusstyrka och kontrast korrekt så får den en osedvanligt bra intensitet. Här finns rikligt med knivskarpa detaljer. Och när bilden dessutom i princip är helt befriad från rörelsestörningar så är det inget annat än imponerande vad InFocus projektor lyckas med.

Summan av kardemumman är att detta är testets bästa och mest användbara projektor. Den funkar i dagsljus och ser bra ut i biomörkret. Om du kan leva med en aning kort zoomräckvidd och lite mer fläktljud än från de övriga, så är detta testets bästa projektor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Epson EH-TW5900

Superb kompromiss

Testets enda LCD-modell har en mycket bra bild och fina inställningsmöjligheter.

Skarp bild Lite brus Bra kalibrering Bra zoom
Ingen linsjustering Begränsad svärta

Optoma HD300X

Bra bild i 2D och 3D

Optomas minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Skarp bild 3D
Ingen linsjustering Aningen flimmer Begränsad svärta

BenQ W1060

Billig och bra?

W1060 går att köpa för under 7 000 kronor, vilket gör den till sällskapets billigaste testdeltagare.

Skarp bild Bra kalibrering
Ingen linsjustering Flimmer Rörelsestörningar Begränsad svärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.