TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Olympus mju 7000

Ingen uppenbarelse

Mju 7000 duger fint men får oss inte att tappa hakan. Den är inte ett dåligt köp för nybörjaren som vill ha stöd av kameran – men vi har bättre rekommendationer.

forfatter
Publicerad 2009-09-21 - 15:12
Ljud & Bild tycker
Bra idé för menyerna. Knappar man ser i mörkret.
Halvdan vitbalans. Lite väl mjuka bilder.
Specifikationer
Upplösning: 12 Mp Zoom: 7x optisk Optik: 37-260 mm, F3,5-5,3 Skärm: 3 tum, 230 000 bildpunkter Vikt (utan batteri): 132 gram

Olympus har jobbat väldigt med sina menyer de senaste åren. Tanken är att alla ska kunna ta bra fotografier genom att följa guider med både text och bilder – direkt i kameran. Vi har hyllat tanken men har tyvärr inte kunnat dela ut full poäng för genomförande än och därför är det alltid lika spännande att testa nya generationer kameror från tillverkaren. Förr eller senare ska väl fullträffen komma? Vad gäller bildkvalitet har man ju länge legat rätt bra till.
Kameran känns aningen plastig, ett intryck som förstärks något av knapparna som består just av genomskinlig plast, men man oroar sig inte precis för att kameran ska falla sönder.

Användning och funktionalitet
Fördelen med knappdesignen är att de lyser upp bakifrån precis som på en mobiltelefon, något vi inte har sett på många kameror förut. Ingen dum idé alls och visst underlättar det menypillande i mörka omgivningar.

Menyerna är precis som vi förväntar oss av Olympus fyllda med exemplifierande bilder. Bra tänkt. Scenprogram finns det gott om men man har nu tagit bort guideläget några tidigare modeller hade. Vi hoppades länge att det skulle lyfta men det kändes som att Olympus aldrig fick rätsida på upplägget så det är nog lika bra det.

Överlag är menysystemet bra men det känns inte riktigt utvecklat som en helhet och vissa delar av det skiljer sig från de andra i form och upplägg. Lite mer övergripande tanke, Olympus, så blir det riktigt bra!

För att zooma används två fasta knappar istället för en spak och det känns som ett nedköp eftersom det gör zoomen lite svårare att träffa rätt med. Det problemet rättas emellertid till delvis då att zoomhastigheten går att ställa ner för ökad kontroll.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är väldigt lik den vi får av kameran från Casio. Brusreduceringen gör sitt bästa för att ta bort det brus som alltid uppstår i en liten sensor och visst sköter den sitt jobb. Nästan för bra, skulle man kunna säga, då brusreduceringen smetar ut en del detaljer. När bruset väl bryter igenom på allvar på ISO 800 så blir bilden snarare urlakad än prickig vilket i de flesta lägen är att föredra.

Sju gånger zoom i en så tunn kropp leder till att bilden tappar skärpa utåt kanterna. Vi skulle överhuvudtaget gärna se bilden något mer uppskärpt men till skillnad från den optiska oskärpan är det mer en smakfråga.

Vitbalansen drar lite åt det varma hållet och även om bilderna blir riktigt fina under bra förhållanden blir de gärna lite mjäkigt gula i sämre ljus.

På det stora hela en godtagbar bild men vi förväntar oss mer ifrån Olympus som vi vet kan tillverka så bra kameror.
 

Också i detta test:

Casio Exilim EX-Z400

Fullsmockad med funktioner

Med en ny snabb bildbehandlingsprocessor ger EX-Z400 oss massor med roliga, om än något svåranvända, verktyg. Allt helt i tillverkarens anda.

Roliga scenprogram. Inställningar för de som vill.
Rörig och opedagogisk. Lite tråkiga bilder.

Nikon Coolpix S630

Lättanvänd kvalitet

Nikon levererar oftast verklighetstrogna bilder och neutrala färger med sina proffsmodeller. Med S630 visar man att man hanterar även kameror för nybörjare.

Bra bildkvalitet! Lättanvänd.
Avsaknad av vidvinkel. Dålig skärm.

Sony Cybershot DSC-T500

Imponerande avskalat

Sony har hållit utsidan så ren som det bara går men vi måste tyvärr meddela att insidan är något rörigare.

Häftig form. Relativt pålitlig.
Pekskärmen förbättrar inte upplevelsen. Optiska störningar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend